|
T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
| S O N D A K İ K A | 31 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA | ||
|
|
Aygün: İnşaat sektörünü zor günler bekliyor
ATO Başkanı Sinan Aygün, inşaat sektöründeki canlılığı fırsat bilen üreticilerin malzeme fiyatlarını spekülatif olarak artırdıklarını belirterek, inşaat sektörünü zor günlerin beklediğini söyledi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektöründeki canlılığı fırsat bilen üreticilerin malzeme fiyatlarını spekülatif olarak artırdıklarını belirterek, artan talebi fırsat bilerek, aşırı kar hevesiyle zam üstüne zam yaptıklarını, "inşaat sektörünün temeline dinamit koyduklarını" söyledi. Aygün, "Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü çökerse bunabağlı olarak en az 40 sektör çöker. İnşaat malzemeleri üreticileri de enkaz altında kalır" uyarısında bulundu. ÇİMENTO KARABORSAYA DÜŞTÜ Çimentonun karaborsaya düştüğünü, piyasada demir, alçı, bakır ve alüminyum bulmakta zorluk yaşandığını belirten Aygün, Çin'e yapılan demir ihracatıyla diğer ülkelere yapılan çimento ihracatının da fiyatları yukarı çektiğini açıkladı. Aygün, çimento ve demirin inşaatın ana maddeleri olduğunu belirterek, çimento üreticilerinin dış piyasaya 45 dolardan (70 YTL) sattıkları çimentoyu iç piyasaya tonu 75-80 dolardan (115-120 YTL) satmalarını eleştirdi. Hazır betona da son 8 ayda yüzde 35-40 civarında zam yapıldığını anlatan Aygün, piyasada hazır beton bulunamadığını savundu. "SEKTÖR BATIŞ NOKTASINA GELDİ" ATO Başkanı Aygün, piyasadaki bazı fiyatların Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarının iki katına ulaştığını belirterek, "Çimento fiyatları bir yıl içinde yüzde 100 arttı. Maliyetlerin artması nedeniyle sektör batış noktasına geldi" dedi. Yap-satçı olarak da bilinen müteahhitlerin henüz inşaatı tamamlanmadan temelden sattıkları gayrimenkullerde büyük zarara uğradıklarını anlatan Aygün, vatandaşların ucuz konut edinme umudu haline gelen toplu konut sektörünün de zor durumda olduğunu kaydetti. "MORTGAGE TEHLİKEDE" Bu gelişmelerin konut edinmek isteyen vatandaşları da olumsuz etkileyeceğini söyleyen Aygün, gelecek dönemde konut fiyatlarında önemli artış beklediğini söyledi. Aygün, "Fiyatlar artmaya devam ederse vatandaşın ev hayali suya düşer. Çünkü inşaat maliyetlerindeki spekülatif artışlar Mortgage Yasası'nın uygulanmasını da tehlikeye atabilir" uyarısında bulundu. İnşaat sektörünün öncü sektör olduğuna işaret eden Aygün, "Bu sıkıntıya bir çözüm bulunmazsa ekonomi de bundan zarar görür" diye konuştu.
|
![]()
|
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
| Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |