T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 7 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Terörü destekleyen partiyi hiçbir demokrasi kabullenemez'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok: "Teröre destek veren partiyi hiçbir demokrasi uzun süre yaşatmaz"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok
Başsavcı Ok, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki hükümlere dayalı olarak siyasi partilere yönelik bazı yasakların getirildiğine dikkat çekerek, siyasi partilerin "bölge, ırk, cemaat, din, mezhep veya tarikat esaslarına dayanamayacağını", "etnisteyi amaç edinemeyeceğini" kaydetti.

Bu yasakların demokrasilerde ortak kabul gören yasaklar olduğunu kaydeden Ok, "Irkçılık, ayrılıkcı etnik şiddet ve terörden temel alan teröre ve teröriste destek veren bölücü ve parçalayıcı etnik terörü sahiplenen siyasi partilere değil Türkiye hiçibir ülke demokrasisinin hoşgörüsü sürekli olamaz. uzun süre yaşama şansıda da verilemez" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, yargı ve siyasetin gündemini belirleyecek açıklamalarda bulundu. Başsavcı Ok, isim vermeden son olaylarla gündemde olan DTP'yi ima ederek, "hiçbir ülke demokrasisinin teröre destek veren siyasi partilere sürekli hoşgörü gösteremeyeceğini ve uzun süre yaşama şansı vermeyeceğini" kaydetti.

Yargıtay Başkanlığı Onur Günü nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, Diyarbakır olaylarıyla tekrar gündeme gelen terör ve olaylara ilişkin Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) tepkisine yanıt verir içerikli açıklamalarda bulundu. Siyasi partilerin Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'nda getirilen yasaklar çerçevesinde faaliyetlerini gösterebileceğine dikkat çeken Ok, şöyle dedi:

"Siyasi partiler Türk devletinin ve Cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, din dil ve mezhep ayrılığı yaratmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı devletin tekliği ilkesini değiştirmek, bölünmez bir bütün olan ülkede bölgecilik ve ırkçılık amaçlarına gidemezler ve bu amaçlara yönelik faaliyette bulanamazlar. Bölge, ırk, cemaat, din, mezhep veya tarikat esaslarına dayanamazlar. Devletin temel düzenini kısmen de olsa dini esaslara inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini siyaset veya dince mükaddes tanınan şeylere alet ederek her ne surette olursa olsun propaganda yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar. demokratik, siyasi hayatın vazgeçilmez unsunlarından olan Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olarak çalışmaları gereken Anayasa ve kanunlar hükümleri çerçevesinde faaliyet sürdürmek zorunda olan siyasi partiler için demokraside ortak kabul gören bu yasaklar, yasalarda yer almasa bile özel duyarlılık alanlarıdır. Dernek ve benzeri örgütlenmeler kadar siyasi oluşumların amacı etnisite olmamalıdır. Bu çağda, bu coğrafyada bu iklimde yapılamaması gereken ırkçılık, şiddete ve teröre övgüdür."

KAPATMA DAVASI SİNYALİ

Ok, Diyarbakır olaylarının ardından gündeme gelen Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve DTP'li yöneticilerin tavırlarına yönelik mesajlar da vererek, kapatma davası açılabileceğine işaret etti.

Ok, "Irkçılık, ayrılıkçı, etnik şiddet ve terörden temel alan teröre ve teröriste destek veren bölücü ve parçalayıcı etnik terörü sahiplenen siyasi partilere değil Türkiye hiçibir ülke demokrasisinin hoşgörüsü sürekli olamaz. uzun süre yaşama şansı da da verilemez. Geçen yıl hazırlanan ve kısa bir süre önce Meclis'e sevk edilen terörle mücadele kanunun değişiklik tasarısının kanunlaşması kuşkusuz terörle mücadelede etkinlik sağlayacaktır" diye konuştu.

SİYASAL İSLAMA DA DİKKAT

Ok konuşmasında siyasi partiler yasasında, siyasal İslama yönelik yasakların da olduğunu kaydetti.

Ok, siyasal İslamla bağlantılı, çağdaşlık, ilericilik, özgürlük, laiklik ve demokrasi karşıtı siyasi partilerin de Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'yla kesinlikle reddedildiğini ifade ederek, "Siyasi partiler, parti yasaklarının hukuk düzeni içinde takibi, olası girişimlerin demokratik sistemle ve anlayışla bağdaşmadığı düşüncesi demokrasinin kendisini savunma hakkıyla ulus birliği ve ülke bütünlüğünü koruma üstün değerleri karşısında geçerli olamaz" dedi.

  • ANKARA(ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı

  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi