|
T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
| E K O N O M İ | 11 NİSAN 2006 SALI | ||
|
|
Kamu bankalarının ayrıcalığı kalkıyor
Hazine Müsteşarlığı, kamu bankalarının 25 milyar YTL'yi bulan kamu kaynaklarını toplama ayrıcalığını kademeli kaldıracak. Böylece, kamu bankalarının haznedarlık tekeli sona erecek
Hazırlanan plan taslağı ile kamu bankaları ile özel bankalar arasında yıllardır tartışma konusu olan "kamu kaynakları" da özel bankalara açılmış olacak. Bu çerçevede, imtiyazın sona ermesiyle birlikte, kamu kurumları tasarruflarını özel bankalarda da değerlendirebilecekler. Bir yılda kamu kurumlarında toplanan kamu kaynağının 20-25 milyar YTL düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Bu arada, kamu bankalarının halen yürüttüğü ve verimli olmayan hizmetleri de yeniden yapılandırılacak. Buna göre, maaş ödemeleri, prim tahsilatları, tarım kredileri gibi yükümlülükler için de yeni bir sistem getiriliyor. Yeni sistemde, bu yükümlülükler için kamu bankalarına ya komisyon ödenmesi ya da, bu yükümlülüklerin özel bankalara yaptırılması öngörülüyor. Yükümlülüklerin nasıl yaptırılacağı konusunda henüz net bir karar verilmedi.
Mayıs'a kadar kaldırma sözü verildi "Kamu Haznedarlığı" ilkesi olarak nitelendirilen uygulamayla, kamu kurumlarının kaynak maliyetlerinin düşürülmesi ve faizlerin aşağıya çekilmesi amaçlanıyor. Ancak, özel bankalar bu uygulamaya "haksız rekabet" olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. IMF'ye sunulan niyet mektubunda, Mart sonuna kadar imtiyazların kaldırılması sözü verilmişti.
|
![]()
| |||||||||||||||||
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
| Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |