T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

FT: Sosyal güvenlik reformu, piyasalar üzerindeki bulutu kaldırdı

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin IMF'nin kilit bir talebini yerine getirmek için önemli bir adım attığını belirterek, "Reformların onaylanması, ülkenin finansal piyasaları üzerindeki bulutu kaldırıyor" yorumu yaptı. Buna karşın gazete, Başbakan Erdoğan'ın reformları yavaşlatması için baskı altına girebileceğini yazdı.

Türk parlamentosunun sosyal güvenlik reformunu onaylayarak IMF'nin kilit bir talebini yerine getirmeye yönelik önemli bir adım attığı bildirildi. Financial Times gazetesi, sosyal güvenlik reformunun önemine işaret ederken, "Reformların onaylanması, ülkenin finansal piyasaları üzerindeki bulutu kaldırıyor" yorumu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, TBMM tarafından onaylanan sosyal güvenlik reformunu değerlendirdi. Reformların, ülkenin kaynaklarının orantısız bir bölümünü tüketen sosyal güvenlik sisteminin maliyetlerini azaltmayı amaçladığını belirten gazete şunları yazdı:

"Türk parlamentosu, tartışmalı yeni bir sosyal güvenlik ve sağlık sigortası reformunu onaylayarak IMF yardımının sürmesi için kilit bir gerekliliği yerine getirmeye yönelik önemli bir adım attı" diye yazdı.

YATIRIMCILAR HUYSUZLANIYORDU

Reformun ana unsurlarına dikkat çeken gazete, reformun iki yıllık bir süre parlamento tarafından görüşüldüğünü belirterek, "Reformların onaylanması, ülkenin finansal piyasaları üzerindeki bulutu kaldırıyor. Yatırımcılar, gelecek yıldaki genel seçimler öncesi hükümetin, potansiyel olarak sevilmeyen önlemlere olan bağlılığının düzeyi konusunda huysuzlanıyorlardı" yorumunu yaptı.

İngiliz gazetesi, Türk hükümetinin onaylanan önlemler sayesinde 2005 yılında GSYİH'nın yüzde 4.8'ini bulan sosyal güvenlik açığını azaltacağını umduğunu kaydetti. Haberde "Analistler, reform paketinin, 2001 yılındaki finansal krizden sonra idam cezasının kaldırılması dahil, birtakım anayasal ve sosyal reformlardan beri bir Türk hükümetinin geçirdiği en önemli reform olduğunu söylüyorlar" değerlendirmesine yer verildi.

IMF HEYETİ BEKLENİYOR

Sosyal güvenlik reformunun IMF'nin 900 milyon dolarlık bir kredi dilimini serbest bırakmasına yol açması beklentisine işaret edilen haberde bir IMF heyetinin yakında Ankara'yı ziyaret etmesi beklendiği de belirtildi.

Financial Times, şimdiye kadar Türk işçilerinin 40 yaşlarında tam emeklilik maaşı ile emekli olabildiğine dikkat çekerken de bunun Türkiye'de Avrupa'nın en büyük sosyal güvenlik açıklarının olmasına neden olduğu görüşünü savundu.

ERDOĞAN YAVAŞLAMASI İÇİN BASKI ALTINA GİREBİLİR

Sosyal güvenlik reformunun geçen Hazıran ayında onaylanmasının öngörüldüğünü, ancak içerdiği önlemlerin karmaşıklığı ve siyasi hassasiyeti nedeniyle geciktiğini belirten gazete, sosyal güvenlik paketinin onaylanmasının diğer bir olumlu gelişme olan ve finansal piyasaları güçlendiren Merkez Bankası başkanlığı atamasına denk düstüğüne dikkat çekti. Gazete, şöyle devam etti:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisi ve kamu maliyesini güçlendirmeyi sürdürmeyi taahhüt etti. Ancak, (Erdoğan) ülke seçime yaklaşırken adeta aralıksız üç yıllık reform sürecinden sonra yavaşlaması için destekçilerin baskısının altına girebilir."

  • LONDRA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi