T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Savcının ihracı, Şemdinli Komisyonu'nu böldü

TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, HSYK tarafından meslekten ihraç edilmesini "doğru bir karar" olarak değerlendirirken, AK Parti'li üyeler ise "ağır bir karar" olarak değerlendirdi.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten men edilmesi TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nu böldü. Komisyonun CHP'li üyeleri HSYK kararını "doğru bir karar" olarak değerlendirirken, AK Parti'li üyeler ise "ağır bir karar" dediler.

TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Savcı Sarıkaya'nın meslekten men edilmesine ilişkin kararı şöyle değerlendirdi:

"AHMET ERSİN: Savcı maalesef, öyle bir iddianame hazırlayarak görev yetki sınırlarını aştı. Dolayısıyla bu davranışı nedeniyle kurumları karşı karşıya getirmiştir. Gerginliklere neden olmuş, Türkiye'de yargıyı tartışılır duruma getirmiştir. O davranışları sonucunda HSYK bu karara varmıştır. Çok ender rastlanılan bir karar. Ben, hazırladığı iddianame nedeniyle meslekten ihraç edilen başka bir savcı duymadım. Ancak bu kararda komisyonun etkisi yoktur. Tamamen savcı kendi davranışının sonucunda böyle bir kararla karşı karşıya kalmıştır. Komisyon çalışmaları nedeniyle görevden alınan diğer kişi Sabri Uzun olayı ise başkadır. İfade veren kişinin görevden alınmış olması, hem komisyon çalışmalarına büyük zarar verdi, hem de bundan sora kurulacak komisyonların çalışmalarını olumsuz etkileyecek sonuç doğurmuştur. Bu tür komisyonlara bilgi vermek isteyenlere engel olmak gibi kötü bir gelenek başlattı.

SIRRI ÖZBEK: Gecikmiş bir karardır. Böyle bir karar, aynı savcı tarafından Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın hakkında soruşturma başlattığında ve iddianameye hazırladığında alınmış olsaydı, bugüne kadar yaşanan hukuk ve yargfıya zarar veren süreç yaşanmamış olacaktı.

MESUT DEĞER: Bizim daha önce söylediğimiz endişelerimizi ve tezimizi Van Cumhuriyet Savcılığına teftişe giden müfettişlerin verdiği rapor doğruluyor. Çünkü bizim komisyon, 77 kişiyi dinledi. Siz gidip bir kişinin beyanatını cımbızla ayıklanarak almışsınız. Üstelik alınan bu ifade, için bir talebimiz olmadı. Sadece bir milletvekilinin başvurusu üzerine o işadamı kendiliğinden komisyona geldi. Savcı ise 77 kişiden bir kişinin beyanını alıyor ve iddianamesinin 60 ve 83'üncü sayfalarına yerleştiriyor. Savcının ikinci hatası, iddianamesinde asılsız ve isimsiz iddialara dayanarak kişi hakkında dava açması ve hukuka aykırı davranmasıdır. Savcı, makamı ve mevkisi ne olursa olsun herkes için dava açılmasını isteyebilir, tamam ama dava açarken de bunu gerçeklere dayandırmalı. Bugün bir ihbarı araştırmadan açarsa yarın öbürgün, bir ihbar üzerine Mesut Değer uyuşturucu ticareti yapıyor. Adam öldürüyor diye ihbarlarla milyonlarca dava açılması gerekir. Hukuk devletinde bu olmaz. Kişi ihbar ediyorsa nasıl yapacağı yasalarda mevcuttur. Savcının üçüncü hatası ise dinlediği kişinin direk tanık olmamasıdır. Tanık değil, tanığın tanığı niteliğindedir. Hukukta tanığın tanığı olmaz. Bu gerekçelerle görevden alınmasını doğru buluyorum."

Komisyonun AK Parti'li üyeleri ise HSYK kararını şöyle değerlendirdi:

"MUSA SIVACIOĞLU (Başkan): Ben yasama organının komisyon başkanlığını yaptım. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı prensibi var. Yasamanın komisyonu yargının işine karışmaz. Yorum yapmayı doğru bulmuyorum.

AYHAN SEFER ÜSTÜN: Savcının herhangi hatalı bir durumunun olduğunu kabul etmiyorum. Bir usul hatası varsa bunun cezası meslekten ihraç değildir. Bu kara, kırmızı ışıkta karşıya geçen bir yayaya idam cezası verilmesi gibi ağır bir karardır. Bu karar, yargıyı geriye götürecek bir karardır. Eğer usul hatası yaptığı için bir savcı ihraç edilecekse, öyleyse halen görev yapan bütün savcıları meslekten ihraç etmek lazım. Kamuoyu ibretle izlesin ki, mahkeme heyetinde görev yapan diğer üyelerin hepsinin ilk kararnamede tayininin çıkacağı kanaatindeyim. Savcı olayla ilgili kendisi ifade almış. Çelişki var mı diye Meclis'in ifadesine başvurmuş. Biz ifade tutanağını hiç göndermemiş olsak bile bu karar alınacaktı. Demek ki kafalarına takmışlar. Şemdinli Komisyonu'nun raporunu tetkik ettiğinizde bu kararın ağır bir kara olduğunu görürsünüz. Özellikle sonuç bölümün okuyanlar, savcının haklı olduğunu göreceklerdir.

METİN KAŞIKOĞLU: Çok ağır bir karar. Bir savcının eleştirilebilecek durumu olabilir. Hatta yanlış da yapabilir. Bana göre de hataları vardı. Hepsi kabulümüz. Ama eski bir meslek üyesi, eski ir hakim olarak, alınmaması gereken çok ağır bir karar olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Savcıları, iddianame hazırlarken bu kararı hep göz önünde tutacaklardır. Türkiye'de yargı sistemi için çok olumlu bir karar değil."

  • ANKARA (ANKA)


    HSYK, Ferhat Sarıkayı'yı meslekten ihraç etti

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi