T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Türkler, Almanya için kazanç'

Almanya'nın Berlin eyaletinde 17 Eylül'de yapılacak meclis seçimlerinde Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) başbakan adayı olan Friedbert Pflüger, Almanya'da yaşayan Türklerin yük değil, kazanç olduğunu söyledi.

Berlin Türk Cemaati'ni (TGB) ziyaret eden Pflüger, burada yaptığı konuşmada, Almanların Türklerden birçok şey öğrendiğini belirterek, "Uzun zamandan bu yana birlikte yaşıyoruz. Onlarca yıldan bu yana Almanya'da yaşayan Türkler yük değil, kazançtır" dedi.

Berlin'de uyum konusunda sorunların bulunduğunu ifade eden Pflüger, "Bu sorunları birlikte çözmemiz gerekir. Burada Almanlar iyi, yabancılar kötü tartışması yapılması yanlıştır. Yasalar ve anayasa çerçevesinde barış içinde birlikte yaşamamız gerekir. İnsanların kökeni önemli değil, yasalara karşı tutumu önemli. Herkes kendini Berlinli hissetmeli" şeklinde konuştu.

Suç işleyen ve yasalara uymayanlara karşı birlik içinde mücadele edilmesini isteyen Pflüger, Berlin'de sokak ortasında kardeşi tarafından öldürülen Hatun Sürücü olayına da değinerek, "Namus cinayeti işleyenlerin bizim aramızda yeri yoktur" dedi.

Pflüger, suç işleyenlerin sınır dışı edilmelerinin çözüm olmayacağını, ancak bunun seçeneklerden birisi olması gerektiğini savundu. Pflüger, Sürücü olayında aile fertlerinin mahkemeden sonraki davranışlarından dolayı ailenin sınır dışı edilmesini isteyen Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting'in görüşüne katıldığını belirtti.

Yabancıların yaşadığı topluma uyum sağlamaları için Almanca öğrenmelerinin şart olduğunu tekrarlayan Pflüger, yabancı gençlerin Almanca bilmeden meslek ve istihdam piyasasında şansları olmayacağını kaydetti. Pflüger, uyumun başarılı olabilmesi için yabancıların istihdam ve gelir seviyelerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Türklerin Almanya'da geçmişte "misafir işçi" olarak görüldüklerini, bunun büyük bir hata olduğunu belirten Pflüger, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunun geç anlaşıldığını ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliği konusuna da değinen Pflüger, Alman hükümetinin koalisyon sözleşmesinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde hükümetin yapıcı rol oynayacağının belirtildiğine işaret etti.

Bu konuda bazı endişelerin bulunduğunu ifade eden Pflüger, "Fransa halkoylaması yapacağını söyledi. Müzakereler sonunda hayal kırıklığına uğranılabilir" dedi.

TGB Başkanı Taciddin Yatkın da, Türkler arasında işsizlik oranının yüzde 49 olduğunu, mesleki eğitim yeri bulamayan gençlerin sayısının arttığını, bu sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yatkın, Berlin'de son zamanlarda terör örgütü PKK'nın Türk kuruluşlarına saldırdığını belirterek, "Bu terör örgütünün eylemlerinde artış görüyoruz. Buna karşı önlemler alınmalı" dedi.

Berlin polisiyle yakın ilişki içinde olduklarını ifade eden Yatkın, ağır suç işleyenlerin sınır dışı edilmesinden yana olduğunu kaydetti.

TGB Yönetim Kurulu üyesi Celal Altun ise Alman toplumunun Türklere ve yabancılara yaklaşımının olumlu olmadığını savunarak, "Sürücü olayında görüldüğü gibi tüm Türklerin böyle oldukları imajı veriliyor. Bu doğru değil. Medyanın bu tür münferit olayları ön plana çıkarması çok yanlış. Türkler arasında çok sayıda başarılı işadamı ve akademisyen var" dedi.

  • BERLİN (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi