T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

2013'e kadar dalgalı kura devam sinyali

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2007-2013'ü kapsayan 9. Kalkınma Planı'nın taslak metninde 'dalgalı kurun devam etmesi gerekir' önerisinin yer aldığını söyledi

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dalgalı kur politikasının 2013 yılına kadar devam edeceği sinyalini verdi. TÜSİAD 3. Girişimci Kongresi'nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Şener, 8. planın 2005 yılında tamamlandığını, 2006 yılının bir geçiş yılı olarak kabul edildiğini kaydederek, 2007'den itibaren yeni plan döneminin başlayacağını ifade etti. Bu yeni plan döneminin 2007-2013 yıllarını kapsayacağını bildiren Şener, şu ana kadar hazırlanmış ve hazırlanmakta olan 9 plandan sadece sonuncusunun 7 yıllık bir dönemi kapsadığını kaydetti.

Mayıs ayında planın tamamının Bakanlar Kurulu'nda tartışılarak, Meclis'e gönderileceğini ifade eden Bakan Şener, şöyle devam etti: "Yani bu sürecin her safhasında plana yeni şeyler eklenebilir, mevcut bazı durumlar değişebilir, bazı noktalar çıkarılabilir. Taslak metni olarak değerlendirildiğinde, evet 9. Kalkınma Planı döneminde dalgalı kurun devam etmesi gerektiği önerilmektedir."

DÖVİZ BOLLUĞU YAŞANIYOR

Bakan Şener, cari açıkla ilgili bir soru üzerine de AB sürecinde diğer ülkelerin de yüksek oranlı cari açık verdiğini, dünyada pek çok ülkenin de yüksek cari açıkla yoluna devam ettiğini söyledi. Türkiye'de de cari açığın önceki dönemlere göre 22,8 milyar dolar gibi yüksek bir rakama ulaştığını belirten Şener, ancak Türkiye'ye 44,4 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu, bunların doğrudan yatırım ve uzun sermaye girişi olarak gelen kısmının ise 25 milyar doları geçtiğini söyledi.

Şener şöyle devam etti: "2006'da yine yüksek miktarda sermaye girişinin devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca 2006 yılının ilk 2 ayında Türkiye'ye gelen sermayenin yüzde 75'i ya doğrudan yatırım olarak geldi ya da uzun vadeli para olarak girdi. Bu boyutu ile Türkiye'deki sorunun döviz kıtlığı değil döviz bolluğu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Genç nüfusu kullanamadık

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, genç nüfusunu girişimci bir güce dönüştürebildiği takdirde, Türkiye'nin ekonomik anlamda rekabetçiliğini çok daha ileri bir seviyeye taşımasının mümkün olduğunu belirterek, "Halbuki bugün önümüzdeki tablo, genç nüfusun potansiyelinin ekonomik bir avantaja dönüşemediğini ortaya koymaktadır" dedi. Girişimcilik Kongresi'nde konuşan Sabancı, rekabet gücünü arttırmak için yenilikçilik ve yaratıcılıkla beslenen girişimciliği yaygınlaştırma ve desteklemenin temel çıkış noktası olması gerektiğini söyledi. Özellikle gençler arasında girişimciliğin özendirilmesinin üzerinde önemle durduklarını bildiren Sabancı, "Mezun olduklarında 'bir işe girmeyi' değil, 'kendi işlerini kurmayı' amaçlayarak hayata atılan gençler, girişimciliğin temel aktörleri olacaklardır" dedi.

Yenilikçi fikirlere ödül

Kongre çerçevesinde, bu yıl ilk defa düzenlenen "İş Fikri Yarışması"nda en iyi üç iş fikri sahibi öğrenci belli oldu. ODTÜ'den Mehmet Emre Efeoğlu, Trabzon Hurması Ürünleri Projesi, İstanbul Üniversitesi'nden Zeynep Hürmüz, Çorba Bar-Restoran Projesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden Aysun Varan, Sponsorlu Davetiye Sistemi Projesi'yle ödül aldı. Ödül alanlara törenle dizüstü bilgisayar verildi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi