T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türk Telekom da gözünü acil servis ücretine dikti

Ücretsiz acil servisler için para isteyen operatörler arasına Türk Telekom da katıldı. Şirketler, acil aramaların sadece müşterilere ücretsiz, santral ile çağrı merkezi arasında ise ücretli olması gerektiğini savunuyor

Türk Telekom'u alan Oger'in, GSM şirketleri gibi ücretsiz verilen acil yardım çağrılarından ücret talep etmesi, devlet ile şirketi karşı karşıya getirdi. Şirketlerin acil yardım çağrılarının ücretinin Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmasını istemesine Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü karşı çıktı. Şirketlerin imtiyaz sözleşmesinde "acil yardım hizmetlerini ücretsiz vereceği" yönünde madde bulunduğuna dikkat çeken Haberleşme Genel Müdürlüğü, Telekomünikasyon Kurumu'ndan görüş istedi.

FONDA 150 BİN YTL BİRİKTİ

Telekomünikasyon hizmetinin adil yapılabilmesi için geçen yıl kurulan Evrensel Hizmet Fonu'nda yaklaşık 150 milyon YTL birikti. Şirketler, acil yardım çağrılarının ücretinin fondan karşılanmasını talep ettiler. Daha önce Turkcell, Telsim ve Avea'nın acil yardım çağrılarından ücret almak istiyordu. Son olarak özelleşen Türk Telekom da ücret isteyen şirketlere katıldı.

Şirketler, imtiyaz sözleşmesinde yer alan "acil yardım çağrılarını ücretsiz vereceği" yönündeki maddenin sadece abone ile santral arasını kapsadığını, santral ile kurumlar arasındaki bağlantıdan ücret almaları gerektiği görüşünü ileri sürüyorlar. Buna karşılık Ulaştırma Bakanlığı, hizmetin bölünemeyeceğini, hizmetin bir bütün olduğunu savunuyor. Ücretsiz çağrılar 112 Acil Yardım, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat hatları bulunuyor. Son olarak Uluslararası Göç Örgütü'nün geçen yıl kurduğu 157 Alo Yardım Hattı da ücretsiz hizmet veriyor.

100 BİN DOLARLIK FATURA

Bu hat özellikle insan kaçakçılığı ve fuhuş batağına düşmüş insanların kurtarılması için kullanılıyor. 2005 yılında fuhuşa zorlanan 44 yabancı uyruklu kadın 157 İmdat Hattı'nı arayarak kurtuldu. Ancak 2005 yılı için çağrı merkezinin bağlı bulunduğu Dünya Göç Örgütü Türkiye Merkezi'ne Türk Telekom yaklaşık 100 bin dolar fatura çıkardı. Örgüt, bu faturayla ilgili Ulaştırma Bakanlığı'ndan yardım istedi. Bakanlığın acil yardım hatlarından ücret alınamayacağı yönünde karar vermesiyle birlikte bu kez hukuki mücadele başlayacak. Eğer şirketler hukuki mücadeleyi kazanırsa, normal görüşmelerde alınan ücretin yarısı kadar miktar çağrı merkezlerinin bağlı olduğu kamu kurumlarından isteyecek. Bu durumda Evrensel Hizmet Fonu'ndan buralara aktarma yapılacak.

Tek numara tüm sorunu çözecek

Acil yardım numaralarının ABD'deki 911 benzeri tek bir çağrı numarasına dönüştürülmesi kapsamında 112 Acil Yardım, 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 157 Alo Yardım, 110 Alo İtfaiye gibi acil yardım çağrılarının tamamı 112'de toplanacak. Bu numaraların tek hatta toplanması durumunda şirketlerin farklı numaralara göre ücret istemesinin de önüne geçilmiş olacak.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi