T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Varilciler avlanacak

Atıkları gömenlerin suçlarını itiraf etmelerine rağmen serbest bırakılmasına tepki gösteren avcı federasyonları, yaban hayatını kirletenlere verilen hapis cezasının varilcilere de uygulanması için suç duyurusunda bulundu

Ali
Eyvaz
Tuzla Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak'ın, zehirli varilleri Tuzla'ya gömenlerin suçlarını itiraf etmiş olmalarına rağmen, "Yeni TCK'nın ilgili maddesi yürürlükte olmadığı için eylemleri suç teşkil etmiyor" diyerek serbest bırakması kamuoyunda rahatsızlığa yol açtı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bünyesinde, hukukçulardan oluşan bir heyet mevzuat taraması yapmaya başlarken, suçluların serbest bırakılmasına tepki gösteren avcı federasyonları, yaban hayatını kirletenlere uygulanan 2 yıl hapis cezasının varilcilere de uygulanması için suç duyurusunda bulundu

Hukukçular , Tuzla ve Dilovası başta olmak üzere Marmara'yı zehirli atıkların çöplüğü haline getirmek isteyenlere karşı, Kara Avcılığı Kanunu'nundaki yaptırımların devreye sokulabileceğini kaydediyorlar. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 4. maddesinin 4. bendinde "Av ve yaban hayvanlarının beslenmesine, barınmasına, üremesine ve korunmasına imkân veren doğal yaşama ortamları zehirlenemez, sulak alanlar kirletilemez, kurutulamaz ve bunların doğal yapıları değiştirilemez" deniliyor.

EN AZ İKİ YIL HAPİS

Aynı yasanın 21.maddesine göre; doğal yaşam ortamını zehirleyenlerin ise 2 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacağı belirtiliyor. Kara Avcılığı Kanunun 21. maddesinde şöyle: "Dördüncü maddenin dördüncü fıkrası gereğince av ve yaban hayvanlarının beslendikleri ve barındıkları ortamı zehirleyenlere iki yıldan az olmamak üzere hapis, üç milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezası verilir" deniliyor. Kara Avcılığı yasası bu suçu ikinci kez işleyenlerin cezasının ise 2 katına çıkarılacağını hüküm altına alıyor. Kara Avcılığı Kanunu'nun yerleşim merkezlerinde uygulanmayacağı kaydedenler ise bu konudaki belirsizliğin giderilmesi için yerleşim yerlerini de kapsayan bir düzenlemenin gerçekleştirilmesini istiyorlar.

DAVA AÇILSIN

Bu arada İstanbul Avcılık Federasyonu Başkanı Fikri Kurtuluş ile Marmara Avcılık ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Cengiz Markal, zehirli atıklarla çevreyi kirletenlerin av ve yaban hayatına zarar verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Kurtuluş ve Markal, İstanbul Adliyesi'ne verdikleri dilekçede, Tuzla'nın Orhanlı Beldesinde doğal yaşam ortamına zehirli atık bırakan kurum ve kişiler hakkında, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 4/4 ve 21/2 maddeleri uyarınca dava açılmasını istediler.

CEZA ÜÇ KAT ARTACAK

Öte yandan . Çevre ve Orman Bakanlığı, çevre suçlarına verilen 1 milyonluk cezanın daha da yükseltilmesi için hazırlık yapıyor. Bakanlık çevre suçlarına yönelik olarak verilen cezanın 3 milyona çıkarılmasını istiyor.

  • ANKARA

    Savcı yetkisizlik kararı verdi

    Tuzla Cumhuriyet Savcılığı, Orhanlı beldesinde bulunan tehlikeli atık varillere ilişkin adı geçen Gebze'dekurulu UNIFAR Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 3 yetkilisi hakkında ''yetkisizlik kararı'' vererek, dosyayı Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Alınan bilgiye göre, Tuzla Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak, soruşturma kapsamında UNIFAR Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Gebze'de kurulu olması nedeniyle ''yetkisizlik kararı'' verdi.Savcılık, soruşturmada adı geçen 2 firma ortağı ile bir yöneticisihakkında gerekli işlemlerin yapılması için dosyayı Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na yolladı. Bu arada, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 4 kişinin dosyası ise verilen ''görevsizlik kararı'' uyarınca haklarında Çevre Kanunu'nun ilgili maddelerinin uygulanması amacıyla Tuzla Kaymakamlığı'na gönderildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi