T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rasim ÖZDENÖREN

40. sanat yılında M. Atilla Maraş

M. Atilla Maraş'ın 40. sanat yılı Şanlıurfa'da kutlandı. Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi'nin düzenlediği program 15 Nisan 2006 Cumartesi akşamı Şanlıurfa DSİ Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Program, Atilla Maraş'ın kırk yıl önce Urfa'da başlayıp halen devam eden edebiyat faaliyeti ile ilgili bir sinevizyon gösterisi ile başladı. Gösterinin arkasından T. Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Kurtoğlu (ki kendisi de dikkate değer bir deneme yazarıdır) programla ilgili bir konuşma yaptı. Yazarların değerinin yaşadıkları dönemde bilinmesi gerektiği üzerinde durdu ve değerbilirliğin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Arkasından Mehmet Oymak'ın yönettiği panel başladı. D. Mehmet Doğan "Kırk Yıllık Dost ve Yol Arkadaşı" çerçevesinde anılarla yüklü ve şairin kişisel özelliklerini öne çıkartan bir konuşma yaptı. Mustafa Özçelik "M. Atilla Maraş'ın Şiir Dünyası"nı anlatırken kendi şiiriyle olan ilintiyi de vurguladı. Metin Önal Mengüşoğlu "Şiire ve İnanca Adanmış Bir Ömür" çerçevesinde geliştirdiği konuşmasında, Malatya ile Urfa arasındaki bağlantıya değinerek iki şairin nasıl tanıştıkları, dostluklarının ve şiir anlayışlarının gelişme serüveni üzerinde durdu ve Maraş'ın şiirinin özelliklerini vurguladı. Mehmet Sılay ise "Sözü ve Dostluğu Önceleyen Adam" başlıklı konuşmasını anılarla, fıkralarla, anekdotlarla zenginleştirerek Maraş'ın karakterini anlattı. Ben de "Mavera Yolcusu Bir Şair" çerçevesinde Maraş'ın şiirinin temel özelliklerini vurgulamaya çalıştım. Konuşmamızın bir kesitini: "Onun şiiri, bir bakıma akıl şiiri olmakla birlikte lirizmden uzak değildir. Divan şiirimizi yakından bilmesi, onu günümüz şiir tarzına uygun hale getirmesine yarıyor: bu, basit bir öykünme değil, bilakis divan tarzını yeni şiirde içselleştirme denemesi. Her şaire onun ruhunu veren bir etken (bir geştalt ve bir töz) vardır. M. Atilla Maraş'ı simgeleyen tözü nasıl belirleriz? Onun şiirlerini okuduğumuzda kendi yerli kültürümüzün belirgin özelliklerini keşfedebildiğimiz gibi, bu kültüre ruhunu veren İslâm'dan esintileri de yakalarız. Bütün bunlar, ince bir lirizmle harman edilmiş halde karşımıza çıkartılır" cümleleriyle özetleyebiliriz.

Panel arasında öğrenciler Atilla Maraş'ın şiirlerini seslendirdiler ve mahalli sanatçılar gazeller okudu. Ayrıca Maraş'ın şiirinden yapılmış bir beste de okundu.

Törenin kapanış bölümünde panele katılan sunumculara birer plaket verildi. Arkasından TYB Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Genel Merkezi adına, M. Atilla Maraş'a gecenin anısına Bekir Soysal'ın hazırladığı üzeri incelikle işlenmiş bir berat sundu. Ahmet Fidan da TYB Vakfı adına gül ve karanfillerden yapılmış bir buket sundu.

40. Sanat Yıldönümü kutlamasına Şanlıurfa'nın ve Türkiye'nin değişik yörelerinden davetliler katıldı. Kendisiyle, orada, güzel bir muhabbet geliştirdiğimiz Tokat Milletvekili Resul Tosun, Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin, Vali Yardımcısı Bülent Karaca, Belediye Başkan Yardımcısı Gülenden Açanel, TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Mete, Prof. Dr. Suat Cebeci, şair Ali Akbaş, TRT Erzurum Bölge Müdürü Salih Lütfi Şengül, Aydın Işık, Viranşehir Kaymakamı ve Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, Kırkıncı Yıl kutlamasında M. Atilla Maraş'a dostluk ve vefa örneği gösterdiler.

Program, ayrıca Urfa gezileriyle ve iki akşam düzenlenen sıra gecesiyle zenginleştirilmişti. Urfa'ya daha önce gelmiş olanlar olsun, ilk kez ziyaret edenler olsun, onun ruhaniyetinden ve manevî havasını teneffüs etmekten memnun ve mütelezziz oldu. Ben, TYB Şanlıurfa şubesinin kadirbilir tavrını kutluyor ve TYB'nin öteki şubelerine örnek olmasını diliyorum.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi