T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 23 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şimdi de zehirli teneke

Tuzla'daki zehirli varil haberlerinin yankıları sürerken geçtiğimiz günlerde Edirne Uzunköprü'de bulunan plastik ve tenekeler içindeki atıkların tahlil sonuçları geldi. Edirne Valisi Miroğlu'nun açıkladığı sonuçlara göre, atıklar zehirli

Kamuoyu uzun süredir çevreyi yaşanmaz hale getiren zehirli atık haberleriyle meşgul. Konuyla ilgili yasal girişim başlatılmış olmasına ve daha ağır cezalar öngören yeni yasa yürürlüğe girmeye hazırlanırken bile olumsuz haberler gelmeye devam ediyor.

ATIK HER YERDE

Tuzla'nın ardından Edirne Uzunköprü ilçesi Değirmenciköy deresi yakınlarında plastik ve tenekeler içinde bulunan atıklardan alınan numune sonuçları pozitif çıktı. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, atıkların suya karışması koşulunda insan sağlığına zarar verebileceğini açıkladı. Variller, İZAYDAŞ'a gönde-rilecek. Tuzla'daki varillerden ise fenol maddesi çıktı. Söz konusu madde sinir sisteminde tahribata ve kansere neden olabiliyor. İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Gökdere köyü yakınlarına da içi kimyasal madde dolu 6 varilin bırakıldığı, bu varillerin zehirli madde içerip içermediğinin araştırıldığı bildirildi. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, bölgenin karantinaya alındığını ve tahlil sonucunun beklendiğini söyledi.

ÇÖZÜM TEŞVİKTE

Çevreye zarar veren atıkların önüne geçilebilmesi çözüm öne-risinde bulunan CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen, atıklarını İZAYDAŞ'da değerlendiren sanayicilere devletin teşvik getirmesini istedi. Atıklarını bu yöntemle yok eden firmaların maliyetinin arttığını ve doğaya bırakanların haksız rekabetiyle karşı karşıya kaldığını belirten Sirmen, "Teşvik için vergi indirimi veya benzeri şeyler gelmesini istedik ama yapılmadı" dedi. Sirmen, bazı kurumların da yüksek maliyet dolayısıyla atıklarını çevreye boşalttığını söyleyerek buna örnek olarak, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSU) arıtma tesislerinden çıkan çamurunu Gebze'de doğaya bırakmasını gösterdi.

İddialar gerçeği yansıtmıyor

Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, Dilovası'ndaki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na sunduğu raporla bölgeye yönelik ortaya atılan iddialara cevap verdi. Çelik fabrikalarında, Irak'tan ithal edilen yüksek radyasyonlu hurdaların eritildiği iddialarının ''gerçek dışı'' olduğunun savunulduğu raporda, ithal edilen tüm hurdaların, kapı girişlerinde ve tesislerin limanlarındaki radyasyon cihazlarıyla kontrol edildiği söylendi. Bölgede 2 adet ark ocaklı büyük ölçekli demir çelik fabrikası ve 1 adet yarı mamul kütük demiri işleyen haddehane bulunduğunun belirtildiği raporda sözkonusu 2 tesisin de, Irak'tan hurda ithalatı yapmadığına dikkat çekildi.

  • ANKARA

    Bakan iddialı variller UNİFAR'ın

    Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Orhanlı'daki varillerin Unifar'a ait olduğu son derece kesin" dedi. Gazetecilerin Tuzla'daki tehlikeli atık içeren varillere ilişkin sorularını yanıtlayan Pepe, Unifar'ın açıklamalarında Tuzla'da rastlanan fenol maddesini kullanmadığı yönündeki sorusuya, "Kamyona yükleyen buradan yüklendiğini biliyor. Şoför 'Oradan aldım' diyor. Gözcülük yapan diyor. Bizim arkadaşlarımız da oradan gittiler, numuneler aldılar. Orhanlı'daki varillerin Unifar'a ait olduğu son derece kesin. Sadece fenol yok ki başka maddeler de var" diye konuştu. Bakan Pepe, zehirli atıklarla ilgili olarak yeni gelen isimler olursa onları da kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

  • İSTANBUL

    Atığı döken bedel ödeyecek

    Kocaeli Valiliği, İstanbul Tuzla'da açığa çıkarılan varillerden sonra, benzer konulardaki ihbar ve şikayetlerin artması üzerine bazı önlemler alındığını bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, atıkların bertaraf ücretlerinin, bilinmesi halinde atığın sahibinden alınmasına karar verildiği bildirildi. Atığın sahibinin tespit edilememesi durumunda ücretin, atığın atıldığı arazi sahibinden, arazi kamuya ait ise bağlı bulunduğu belediyeden alınmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

  • KOCAELİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi