T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 27 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yaşar Topçu, yarın savunma yapacak

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun "Karadeniz Sahil Yolu Projesi" ihalelerine fesat karıştırdığı iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandığı davada, yarın ek ve esas hakkındaki savunmasını yapacak.

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu
Yüce Divan'da son yapılan duruşmada, Topçu'ya suç vasfındaki olası değişmeye karşı ek ve esas hakkındaki savunmasını yapması için süre verilmişti.

Yüce Divan'da yarın yapılacak duruşmada, sanık Topçu ve avukatının savunmalarını yapması bekleniyor.

Savunmaların ardından, Yüce Divan'ın belirleyeceği bir tarihte karar açıklanacak.

İddia makamında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, esas hakkındaki mütalaasında, suçun "ihaleye fesat karıştırmak" değil, "görevi kötüye kullanmak" olduğunu, bu suçun da zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek, dolayısıyla davanın düşürülmesini talep etmişti.

SEVK KARARI

TBMM'nin Yaşar Topçu'yu Yüce Divan'a sevk kararında, ihale usul ve esaslarının 7 aşamada 7 ayrı düzenlemeyle belirlenmesi, ihale usul ve esaslarında belirtilen kriterlere uygun çok sayıda (otuzu aşkın) firma varken 15 firmanın belirlenerek davet edilmesi suretiyle ihalelerde rekabeti engellediği savunuluyor.

Üç proje halindeki işleri altı parçaya bölerek ve birbirleri ile ilişkilendirerek ihaleye katılımı sınırlandırdığı, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin verilmesini engellediği ileri sürülen kararda, Topçu'ya yönelik şu suçlamalarda bulunuluyor:

"Davet edilen firmaların gizli tutulması gerekirken gizli tutulmak bir yana ihalelerde bu firmaların birbirleriyle ortak girişimler oluşturmasını teşvik edecek mahiyette usul ve esaslar belirlediği, müteahhitlerin ihale öncesinde anlaştıklarını gösteren bir çok bulgu olmasına rağmen bu bulguların dikkate alınmadan ihalelerin sonuçlandırılmasına göz yumduğu, yine şartnameler gereği ihalelerde kabul edilmemesi gereken teklif mektuplarının ihale komisyonu tarafından geçerli sayılmasına göz yumduğu, bu hususların 'İhaleye Fesat Karıştırma' suçunun hile unsurunu teşkil ettiği, ihale şartnamesinin müteahhitlerin ihaleye davetinden sonra hazırlanması, zeyilname ile fiyatlarda değişiklikler yapılması, projeleri tamam olmadan işlerin ihaleye çıkarılması, sağlıksız keşifler hazırlanması suretiyle yüzde 142'lere varan keşif artışlarına sebep olması, yüksek taşıma katsayıları ve köprü inşaat zamları uygulanmak suretiyle daha sonra yapılan benzer ihalelerde olduğu gibi taşıma katsayısı A=1 ve köprü zamsız olması durumunda nakliye fiyatı olarak ödenecek miktarın toplam 147,1 milyon dolar daha az olacağı ve bu tutarda fazla ödeme yapılmasına neden olduğu, söz konusu ihalelerin yüzde 30 üzeri keşif artışı ihale indirim oranlarının yüzde 32 olarak belirlendiği göz önüne alındığında soruşturma konusu ihalelerde gerçekleştirilen yüzde 16.80 ile yüzde 20.30 arasında değişen ihale indirim oranları ile yukarıda belirtilen indirim oranları arasındaki fark kadar fazla ödemelere sebep olduğu, fazla ödemelerin haksız menfaat unsurunu teşkil ettiği..."

Kararda, Yaşar Topçu'nun eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun "devlet alım-satımına fesat karıştırmak" suçunu düzenleyen 205. maddesine göre cezalandırılması isteniyor.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi