T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 27 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Faiz gelirleri düşünce bankaların kârları azaldı

Bankacılık sektörünün yılın ilk iki ayındaki net kârı yüzde 8,3 oranında azalarak 1,7 milyar YTL'ye geriledi

Bankacılık sektörü, bu yılın ilk iki aylık döneminde 1,7 milyar YTL'lik net kar elde etti. Faiz giderleri faiz gelirlerine göre daha yüksek artan ve kambiyo karları azalan sektörün net karında da geçen yıla göre yüzde 8,3 oranında azalma yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) verilerine göre bankalar ocak-şubat döneminde toplam 2 milyar 416 bin YTL brüt kar elde ettiler.

Brüt karda yaşanan yüzde 5 oranındaki azalışa rağmen sektörün ayırdığı vergi karşılığı ise yüzde 3,8 artarak 726 milyon YTL'ye yükseldi. 699 milyon YTL'lik vergi karşılığı ayrılan sektörün geçen yıl 1 milyar 843 milyon YTL olan sektörün net karı bu yıl ise 1 milyar 690 milyon YTL'ye geriledi.

FAİZ ÖDEMELERİ DAHA ÇOK ARTTI

Bankaların karlılığında geçen yıla göre yaşanan bu azalmada faiz gelirlerinin yüzde 10,8 artmasına karşılık faiz ödemelerindeki artışın yüzde 17,1'i bulması etkili oldu. Sektörün toplam faiz giderleri söz konusu dönemde 4 milyar 601 milyon YTL'yi buldu.

HİZMET GELİRLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ

Bankaların faiz dışı gelirleri ise yüzde 35,3 oranında artarak 1 milyar 883 milyon YTL'lik bir büyüklük oluşturdu. Bu tutarın 907 milyon YTL'si yüzde 25,1 oranında büyüyen bankacılık hizmet gelirlerinden 271 milyon YTL'si ise yüzde 276 artan aktif satış gelirlerinden kaynaklandı. Sektörün faiz dışı giderleri ise özellikle personel giderlerinde yaşanan yüzde 20'lik büyümenin etkisiyle yüzde 6,1 artarak 2 milyar 772 milyon YTL'ye kadar çıktı. Sektörün aktif toplamı ise bu yıl şubat ayı sonunda 396,8 milyar YTL ile geçen yılın sonundaki 397 milyar YTL'ye yakın bir düzeyde gerçekleşti.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi