T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 1 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Keşmir unutuldu!

Keşmirlilere verilen yardım vaadleri unutuldu. Sığınacak yerleri olmayan 4 milyona yakın Keşmirli, yağmur, soğuk ve karlı havadan dolayı ölüm ile yüz yüze. Yetkililer kışın ölüm bilançosunun daha ağır olabileceğini belirtirken, dünya olaya seyirci kalıyor

Dünya yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü Pakistan depreminin merkezindeki Keşmir'i unuttu. BM, Keşmir'e yardım vaadinde bulunan birçok ülkenin sözünde durmadığını açıkladı. 4 milyon Keşmirlinin yağmur, soğuk hava ve karlı havadan dolayı ölümle baş başa olduğu kaydedildi. Bölgede bulunan yerli ve yabancı yardım görevlileri, önümüzdeki kışın ölüm bilançosu, depremin kendinden daha büyük olabileceğini ifade ediyorlar.

Bölgede şartların yansıtıldığından daha kötü olduğunu belirten IHH yetkililerinden Kemal Özdal, "Keşmir'in ulaşım, altyapı, sağlık ve konut gibi çok önemli hayati sıkıntıları var. Merkezi Pakistan hükümeti, yerel Keşmir hükümeti, İslam ülkeleri ve STK'ları çok önemli görevler beklemektedir" dedi. Özdal sözlerini şöyle sürdürüyor, "Keşmir, tam bir mahrumiyet bölgesi. Açlık, sefalet, yoksulluk, geri kalmışlık, temel insan haklarından yoksun, alt yapı ve şehir hizmetlerinden uzak."

"ULAŞILMAYAN KÖYLER VAR"

Keşmir'e hizmet amaçlı olarak giden Türk doktorlardan Dr. H. Orhan ve Dr. D. Golet, bölgede gördükleri manzaraları şu şekilde özetliyorlar: "Buraya gönüllü doktorlar olarak Turkiye'den geldik. 2-3 haftadır İslamabad'daki depremzede kamplarında ve Muzafferabad'da hastalarla ilgilendik. Geldiğimizden beri gördüğümüz şu ki burası medyada, TV'lerde yansıtılanın çok ötesinde.. Muzafferabad'da resmi rakamlara göre 100 binden fazla mevta var. Gayri resmi rakamlar bundan çok daha fazla. Şu an 2,5 milyon evsiz var. Kamplara yerleştirilenlerin sayısı 10 bini bile bulmuyor. Yollar kapalı olduğundan hâlâ ulaşılamamış köyler var. İnsanlar gece soğukla mücadele ediyor. Ve havalar git gide soğumaya devam ediyor. Gündüz gece arasında muazzam sıcak farkı var. Depremden sağ çıkan insanları yeni bir tehlike bekliyor: Soğuklar.."

BM: YARDIMLAR SÜRMELİ

Yetkililer, deprem bölgesinde dağların 2100 metre yüksekliği aşan bölgelerinde kar olduğunu, ancak bunun yardım çalışmalarını etkilemediğini ifade etti. Pakistan'da 100 binden fazla kişinin öldüğü depremden sonra 1500 metre yükseltinin altında yapılan çadır kentlerde 2.5 milyon kişinin yaşadığı, yüz binlerce kişinin de daha yüksek yerlerde çadırlar ve hasar görmüş evlerde oturduğu belirtiliyor.

Enis Ahmed: 100 bin kişi daha ölebilir

Gazetemize açıklamada bulanan Pakistan'ın tanınmış düşünürlerinden ve Riphah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enis Ahmed, Pakistan'ın vuran depremin ardından yaşananların içler acısı olduğunu söyledi. Enis Ahmed, depremde ölenlerin sayısının 100 binden fazla olduğunu fakat Pakistan hükümetinin yanlış bir politika izleyerek halkın fazla tepkisini çekmemek için ölü sayısını az gösterdiğini belirtti. Uluslararası yardım organizas-yonlarının çalışmalarında başarısız olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmed,

"Birçok uluslararası kurum vazifesini tam yerine getirmedi" dedi. Ahmed, özellikle batılı yardım organizasyonlarının bölgeye acil bir şekilde girişimlerde bulunup ayrıldıklarına dikkat çekti.

Avrupa ülkelerinin, İslam ülkelerinde meydana gelen bir deprem veya felakette müdahalede daima bilerek geçiktiğini ifade eden Ahmed, "Batılı ülkelere bakın hâlâ verdikleri sözleri yerine getirmediler" diye konuştu. Ahmed, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın durumun vahametini bildiren birkaç açıklamada bulunmasına rağmen devletlerin elinin dahi kıpırdamadığını kaydetti. Başta Keşmir halkı olmak üzere Pakistanlıların yeni bir felaket ile karşı karşıya olduğunu belirten Enis Ahmed, "Soğuk kış şartlarından dolayı Pakistanlılar 100 binin üzerinde bir kayıp daha verebilir" dedi. Ahmed, ölenlerin çoğunun da depremde olduğu gibi yine çocukların olacağını bildirdi.

Salgın hastalık kapıda

Pakistanlı meteoroloji yetkilileri, 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra evsiz kalan milyonlarca insanı, bugün yağmur, ardından soğuk hava, birkaç gün içinde de şiddetli kar yağışının beklediğini söyledi. Yetkililer, Keşmir'in Pakistan denetimindeki bölgesinde meydana gelen şiddetli depremden sonra depremzedelere yardım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, şiddetli yağmur ve kar beklentisine ve sert kış koşullarına rağmen yardıma devam edeceklerini kaydetti. Yetkililer salgın hastalıklardan korkuyor.

  • DIŞ HABERLER SERVİSİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi