T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 1 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Terörist bile yasayla izlenir

Milli Eğitim Bakanı Çelik, teröristlerin bile yasal izinlerle takip edildiğini belirterek, Rektör Aşkın'ın kasasında çıkan fişlerde olduğu gibi, insanların partilere yakınlıklarının ancak despot ve komünist rejimlerde fişlendiğini söyledi.

Yakup
Bulut
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi(YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın'ın kasasından çıkan fişlere tepki göstererek, insanların partilere yakınlıklarının ancak despot ve komünist rejimlerde takip edildiğini söyledi.

Çelik bazı açılışlar için gittiği Van'dan Ankara'ya dönerken, uçakta Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı. Rektör Aşkın'ın kasasından çıkan takip fişlerinin ancak uyuşturucu tüccarları için yapılabileceğini belirten Bakan Çelik, "Diyelim ki terörist ya da potansiyel terörist insanlara bu yapılabilir. Bu insanlar eğer güvenlik güçlerince gerçekten somut diyebileceğimiz bazı tavırlar veya ilişkiler ortaya koyarsa, bu yapılabilir. Ama bir insan yetkisi olmadığı halde oturup da birilerini fişlemişse, insanları kategorize etmişse, hanımlarının giyim kuşamlarından, çocukların gittiği okulları fişlemişseniz, onları şu veya bu şekilde belki sıkıntıya sokabilecek bazı notlar tutup bunları da bir yere servis yapmışsanız , bunun demokratik anlayışla, bilimsellikle ve üniversite esprisi ile bağdaşması mümkün olamaz"dedi.

MÜDAHİL OLURUM

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin fişlenen 418 kişiye yolladığı "mağdur ihbarı" çağrısının kendisine ulaşmadığını söyleyen Bakan Çelik, çağrı gelirse mahkemeye giderek davaya müdahil olup olmamak için düşüneceğini söyledi. Rektör Aşkın tutuklu olduğu için bugüne kadar konuşmadığını keydeden Bakan Çelik, sıkıntılı bir durumda olan bir insanı biraz daha itmemek adına konuşmadığını belirtti. Kendisi ve ağabeyi (Ramazan Çelik) fişlendi diye konuşmadığını da belirten Çelik şöyle dedi: "Van'da fişlenen diğer insanlar benim vatandaşlarımdır. Ben onların vekiliyim. Onlar benim müvekkilim konumundadır. Dolayısıyla onların hakkını hukukunu savunmak da bana düşer"

ÜNİVERSİTEYE NASIL ALINMIŞ?

Çelik, "Bakın görevli muvazzaf bir astsubay değil. Emekli olmuş, üniversitelerdeki kapılarda duran sivil güvenlikçiler var ya. Onların görevi de böyle devlet erkanını takip falan değil, giriş çıkışlardaki kapılardaki güvenliği kontrol etmektir. Bunların şefi konumundaki emekli bir astsubay, (emekli olduktan sonra üniversiteye nasıl alınmış hangi statüde alınmış maaşını bu insan nasıl alıyor, hangi kaynaktan alıyor) bunu da bilmiyorum. Ama böyle bir insan benim hangi eve girip çıktığımı, kimlerle konuştuğumu, hangi saatte kahvaltı yaptığımı, nezaman namaz kıldığımı, orada kimin olduğunu, kimin olmadığını yazıyorsa, bunu benim iyi niyetle falan bağdaştırmam mümkün değil" dedi.

ORKESTRADA KAKAFONİ VAR

Herkesin bir dünya görüşü olduğunu kaydeden Bakan Çelik şöyle devam etti: "Demokratik devleti yöneten insanlar bir orkestra mantığıyla yönetilir.Yönetme konumunda olan bir insan, üniversitede rektördür, ilçede kaymakamdır, ilde validir, bakan olarak ben milli eğitimden, Başbakan ülkenin Başbakanı olarak veya Cumhurbaşkanı öyle orkestra şefi konumundayız. O orkestrada biribirine taban tabana zıt olan enstrümenlardan çıkan çok farklı esesler sonuç itibarıyla hoş bir armoni olarak çıkar. Ama eğer orkestra şefi becerikli değilse kakafoni, gürültü çıkar. Van da çıkan da budur"

Doğuya pozitif ayrımcılık yapılmalı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Doğu ile batı arasındaki mesafe o kadar açık ki giderebilmek için pozitif ayırımcılık yapmak zorundayız" dedi. Van Ticaret ve Sanayi Odası üyesi işadamları ile Tamara Otel'de bir araya gelen Bakan Hüseyin Çelik, AK Parti iktidarının Doğu'ya yatırım konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyledi. İstanbul'dan sonra en fazla eğitim yatırımının da pozitif ayrımcılık gereği olarak en çok eksiğin olduğu Diyarbakır'a yapıldığını söyleyen Bakan Çelik, sosyal devlet ilkesi olarak tüm vatandaşların eşit şartlarda yaşamasını hedeflediklerini belirtti.

İşadamlarına sabır tavsiyesi

2006'ya girerken işadamlarından daha sabırlı olmalarını isteyen Bakan Çelik, "Kırsal kesim için ayrı projelerimiz var. 2007'ye kadar adam gibi içme suyu olmayan köy kalmayacak. Tüm köylerde içme suyu projeleri tamamlanacak. Bunun yanında eğitim de ekonomi de, sağlık da düzelecek ama, biraz sabır "diye konuştu. Bakan Hüseyin Çelik, üniversitelerin öğrencilere mezun olduğunda, 'Devlet bana ne zaman iş verecek?' yerine, 'Ben işimi ne zaman kuracağım?' zihniyetini kazandırması gerektiğini savundu.

Müteahhitlere ödeme yarın

Van'daki duble yol inşaatı hakkında da konuşan Bakan Çelik, mütahhitlerin devletten alacaklarını tahsil edemedikleri talebi üzerine Bayındırlık Bakanı ile de görüştüğünü söyledi. Bakan Çelik, Türkiye genelinde müteahhitlerin 600 trilyon alacağının 337 trilyonunun yarın ödeneceğini söyledi.

ÇELİK'İN VAN ÇIKARMASI

Çeşitli açılış ve ödül törenlerine katılmak üzere Van'a giden Bakan Çelik, dönüşte muhabirimiz Yakup Bulut'a Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki fişleme olayı ve Rektör Aşkın ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi