T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 1 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kürşat BUMİN

Gerçekten de 'Standartların çok dışında bir belediye'!

Bugün pazar, yeni yılın bu ilk tatil gününde "ağır" konulara takılmayalım. Kendimize daha "hafif", eğlenceli, bir tatil gününe uygun bir konu bulalım.

Mesela, geçen gün bazı gazetelerde yer alan Altındağ Belediyesi'nin ürünü şu "Nikah ve Evlilik Ürünü" elkitabı. Duydunuz mu bilmiyorum, internet sitesinde kendisini "Standartların çok dışında bir belediye" olarak tanımlayan Altındağ Belediyesi evlenenlere adını andığımız broşurü dağıtıyormuş. Peki nasıl bir şey bu broşür, içinde ne türden tavsiyeler yer alıyor?

Broşür, "Kutadgu Bilig'ten Evlenecek Adaylara Öğütler" başlığı altında şu tavsiyede bulunuyor: "Alacaksan el değmemiş ve senden başka erkek yüzü görmemiş bir aile kızını almaya çalış."

Şu tavsiyeleri de atlamamak gerekiyor:

"Kadınla dört güzelliği ile evlenilir; malı, soyu, güzelliği ve dini; sen dindar ve ahlaklı olanı al. Erken kalkmayan avrat, söz dinlemeyen evlat, mahmuzla gitmeyen at, kapında varsa kaldır at."

Ayrıca erkeğin "kendisinden daha düşük statüde biriyle evlenmesinin" çok daha uygun kaçacağı da belirtiliyormuş. Görüyorsunuz; "erken kalkıp" ortalığı temizlemesi gereken bir belediye "avratlar" da uyumasın istiyor!

Erkeği "kendisinden düşük statüde biriyle" evlenmeye özendericek ki, "hakimiyet kayıtsız şartsız" kocanın olsun! Broşürde yer aldığı söylenen şu fıkranın "komikliği"ne bakın:

"Kız büyük bir heyecanla babasına diplomasını gösteriyordu..

-Baba nasıl diplomam? En iyi notlar benim.

-Çok memnun oldum kızım. İnşallah yemek pişirmesini, çocuk bakımını, dikiş dikmesini, ev temizliğini iyi bilen bir kocaya düşersin de mutlu olursun."(!)

Ne tatsız tuzsuz bir "belediye hizmeti"dir bu böyle...İşin bir diğer saçmalığı da, belediyenin söz konusu broşürü belediyede nikah kıydıranlara dağıtması... Haksız mıyım? "Erken kalkan avrat"ın ya da "başka erkek yüzü görmemiş aile kızı"nın sırası mı hâlâ? Evlenilecek kızları tarif etmek bir belediyenin haddine mi düşmüş? Yol, su, kanalizasyon, park-bahçe gibi "altyapı" hizmetleri tamamlandı da sıra son derece "ahlakçı" bir tarzda milletin "üstyapı"sına düzen vermeye mi geldi? Kimin kimle, erken ya da geç kalkan, "ev işi" ya da "diploma" peşinde koşan "avrat"la evlenmesi gerektiği hakkında fikir beyan etmek belediyeye mi kaldı?

Bu saçma sapan fakat aynı zamanda bir belediye yönetiminin fırsat bulunca ne derece "şımarabileceğini" iyi anlatan bu broşür hikayesinin bir de basında gördüğü tepkilere ilişkin yönü var. Bugün gazetesinden Emin Pazarcı, sıcağı sıcağına bu broşürü savunan bir yazı yayımlamaz mı? Pazarcı, broşürün aldığı olumsuz tepkileri eleştirirken şöyle diyor: "Normal, bunda yadırganacak bir durum yok. Bu, toplumsal bir gerçek. Sokağa çıkın ve sorun 'Ben daha önce başkaları ile birlikte olmuş, dinsiz bir eş arıyorum' diyecek kaç kişiye rastlayacaksınız? Biraz zor bulursunuz."(!)

Pazarcı, broşürün "erken kalkan avrat" bölümünü de çok "normal" karşılıyor: "Tamamı doğru! Şimdi herkese sormak istiyorum: -Tembel, sürekli olarak kendini düşünen, eyine yardımcı olmayan ve çoluk çocuğuyla ilgilenmeyen eşi kim ister? Kimse istemez elbette."(!)

İşte size"lahavle çekilecek" bir yorum daha....

Bazen aklıma ne geliyor biliyor musunuz? Diyorum ki, "Keşke belediyeler 'eski rejim' zamanında olduğu gibi yine merkezi yönetimin elinde olsaydı da, Altındağ Belediyesi gibi hemşehrilerinin çöpü, suyu ve havası ile ilgilenmekle yetinmeyip onların ruhuna da el atmak isteyen küçük beyliklerin doğmasına fırsat tanınmasaydı." Biliyorum aklıma gelmemesi gereken bir dilek ama bazen kendimi alamıyorum.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi