T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 12 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Konuttaki artış hızına çimento yetiştiremedik

Konut sektöründeki hızlı artış, çimento üretimini de artırdı. Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen: "İlk defa kapasitemizin yetmediği günler oldu"

2005 yılının dokuz ayında yüzde 19.7 oranında büyüyen inşaat sektörü, ilgili yan sektörlerin hızlı büyümesine neden oldu. Çimento sektörü de ilk kez inşaat sektörüne çimento yetiştiremedi. 2005 yılının iç pazarda beklentilerin üzerinde geçtiğini söyleyen Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortaklığındaki Akçansa'nın Genel Müdürü Mehmet Göçmen, "2005'de İlk defa kapasitemizin yetmediği günler oldu. Bu nedenle geçen yıl bizim için tatlı bir stresle geçti. Bir taraftan sevindik, ne kadar güzel yok satıyoruz diye. Bir taraftan da sabahlara kadar oturduk, nereden ne çıkarabiliriz de talebi karşılarız diye" şeklinde konuştu. 2006'da da aynı talebin devam edeceğini belirten Göçmen, konut talebinin devam etmesi, belediyelerce yapılan altyapı yatırımlarının sürmesi ve mortgage'ın psikolojik etkisiyle çimento sektörünün GSMH'nin üzerinde büyümesini öngördüklerini ifade etti.

ÇİMENTO TÜKETİMİNDE KONUTUN PAYI %50'YE ÇIKTI

Konutun, 2005 yılında çimento sektöründe ana segmenti oluşturduğuna dikkat çeken Göçmen, "Çimentonun konuta giden payı normalde yüzde 25-30'dur. Bu, geçen sene yüzde 50'nin üzerine çıktı. Bu bizi şöyle rahatlattı; IMF programları nedeniyle altyapı yatırımlarında fren var. Kamu harcamaları çok rahat değil. Konut yatırımı, bir şekilde onu kompanse etti" dedi. Çimento sektörünün çok fazla üzerine gelindiğini savunan Göçmen, "Çıkar çelişkisi içerisinde olan gruplarla biz çok fazla polemiğe giriyoruz. Çimento maliyeti, arsa payı hariç konut maliyetinin yüzde 4'ü civarındadır. Herkes, bunun çok daha fazla olduğunu zanneder. Müteahhitler bir gün çıkıyor, öbür gün hazır betoncular çıkıyor..." şeklinde konuştu.

İstanbul'un çöpüne talibiz

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, çimento üretiminde kullanılan enerjiyi sağlamak için yakılabilecek her türlü atığa talip olduklarını da belirterek, "Şu anda büyük oranda İstanbul'un çöpüne talibiz. Çöpün bir kısmının yakıt değeri var. 1-2 milyon dolarlık yatırımlarla hepsini yakabilecek durumdayız. Yeter ki atık yakıt piyasası oluşsun" diye konuştu. Avrupa'da katı atık yakan bazı fabrikaların yakma işleminden para bile kazandıklarını ifade eden Göçmen, "Hem yakıyor hem para kazanıyor. Çimentodan kazandıkları para kadar yakmadan kazanan fabrikalar var. Çimento fabrikaları, bin 400 dereceye çıkan ısıyla atığı tamamen yok ediyor. Bu açıdan çevre açısından da atığın en iyi yok olma alanları" dedi.

Dünyada oyuncu azalıyor

Mehmet Göçmen, dünya çimento sektöründe dünya ölçeğindeki konsolidasyonun son 10 yıldır hızlandığını ve global oyuncuların sayıca azaldığını kaydetti. Büyümeyi kapasiteyi artırmak, ihaleler, satın alma ya da birleşme fırsatlarını değerlendirmek ve

Türkiye sınırları dışına çıkarak global oyuncu olmak üzere 3 aks üzerinden gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Göçmen, Akçansa'nın üretiminin yüzde 20-25'ini ihraç ettiğini, Çanakkale'de ikinci fabrikanın devreye girmesiyle bu oranın daha da artacağını ifade etti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi