T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 12 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye krizi iyi yönetti

Türkiye'nin kuş gribi konusunda zamanında tedbir aldığını ve hiçbir ihmalin bulunmadığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Danzon, paniğe gerek olmadığını söyledi

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Marc Danzon, yabancı basın mensuplarının sorularında "Türkiye'de patlak veren hastalık" ifadelerine "nerede patlama olmuş, ne patlamış?" şeklinde tepki göstererek, "Türkiye zamanında tedbir almıştır. Herhangi bir ihmal yaşanmadığını gördük. Ben de bunu görmesem zaten burada olmazdım. Canlı kanıt olarak buradayım" dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Dr. Danzon ortak bir basın toplantısı yaparak kuş gribi konusunda panik yapılmaması çağrısında bulundu. Dr. Danzon Türkiye'ye herhangi bir seyahat engeli koymaya gerek olmadığını belirterek, sorunun küresel ve genel bir sorun olduğunu vurguladı. Bakan Akdağ da "Vatandaşlarımız kümes hayvanlarıyla ve kuşlarla temastan kaçınmalı" dedi.

İHMAL YOK

Destek ve dayanışmayı göstermek için Türkiye'ye geldiklerini söyleyen Dr. Danzon "Dünyanın bu bölgesinde kuş gribi konusunda bir sorun vardı ve hala da bu sorun var. Sağlık Bakanlığı gayet şeffaf davranıyor. Biz soruna halk sağlığı açısından yaklaşıyoruz. Sağlık alanında geleceği önceden görmek fevkalade güçtür. Her bir hasta çok iyi tedavi almaktadır, yeni hastalar titizlikle izlenmektedir. Halkın çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor. Ölü ya da hasta hayvanlarla temas edilmemeli. Çevre ülkelerin de ilgili bakanlıklarıyla temasa başladık. Bu teması sürdüreceğiz ve kendilerini bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi. Dr. Danzon "Türkiye'de çalışan ekibimiz içinde AB'den, UNİCEF'ten, FAO'dan, hayvan hastalıklarıyla ilgili bir kuruluştan arkadaşlar var. Biz Dünya Sağlık Örgütü olarak Türkiye'de soruna yaklaşım zamanında olmuş ve soruna ciddiyetle yaklaşıldığını gördük. Böyle olmasa ben burada olmazdım. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bir tekel değildir. Herkes konuşma konusunda özgürdür" dedi.

'ÇIKIP BURAYA GELDİM'

"H5N1" virüsünün insandan insana geçişinin henüz görülmediğine işaret eden Dr. Danzon 'Şu ana kadar görülen tüm vakalar kümes hayvanlarından kaynaklandı' dedi.

Karşılaşılabilecek en kötü durumun bir panik durumu olduğuna dikkati çeken Dr. Danzon, "Ben dünyadakileri rahatlatmak için söylemiyorum. Seyahat kısıtlamalarıyla ilgili sorular var. Ben bunun canlı örneği olarak çıkıp geldim. Ben karşınızda bu insanların canlı bir kanıtı olarak duruyorum" dedi.

İlaçlama başladı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ kümes hayvanlarına temastan kaçınılması uyarısını tekrarlayarak, "Türkiye 2 buçuk ay önce ilaç konusunda gerekli siparişlerini 1 milyon ünite olarak veren bir ülkedir. Bu siparişlerden 100 bin ünitesi Türkiye'dedir şu anda. İlk vakalara ön tanının koyulmasına kadar geçen süre de yaklaşık 5-6 gün kadar bir süredir. Bu hastalığa ön tanı konar konmaz ilk 24 saat içerisinde ilk sonuçlar negatif çıkmasına rağmen ilaç tedavisine başlanmıştır" dedi.

Ev tavukçuluğu bitmeli

Türkiye'ye getirilebilecek her türlü uzman desteğinin Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte getirilmesini tercih ettiklerini belirten Bakan Akdağ, "Hastalık doğru ve iyi şekilde kontrol edildi. Gerekenler yapıldığı için salgın beklemiyoruz. Ev tavukçuluğunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Asırlar öncesine dayalı bir kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Laboratuvar verileriyle kanıtlanmış kuş gribinden ölüm sayısı 2'dir. Ölen üçüncü yavrumuzun aynı aileden olması nedeniyle, ölüm nedeninin kuvvetle muhtemel kuş gribi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu kişinin vücudunda kuş gribinden öldüğüne ilişkin virüs tespiti henüz yapılamadı" dedi.

Kuş gribine karşı gereken tedbir alındı

Bayram tatilini Van'da geçiren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kuş gribiyle ilgili gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Bakan Çelik, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nde kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlarla bayramlaştı. Herkesin bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Çelik, şunları kaydetti: "Van'da sokakta dolaşan insanlara kuş gribi bulaşıyor gibi bir hava oluşturuldu. Ben endişe edilecek bir durumun olmadığını düşünüyorum. Kuş gribiyle ilgili gerekli tedbirleri alındı. Hastanelerde hastaları ziyaret ettim. Temkinli ve tedbirli olacağız, asla paniğe kapılmayacağız."

  • VAN (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi