T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 20 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ata'nın vasiyetini Yargıtay'a rağmen 40 yıldır uygulamıyor

Başbakan Yardımcısı Şahin, AK Partili Uzunkaya'nın sorusu üzerine CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerden aldığı kâr payını TTK ve TDK'ya vermeme ısrarını 1966'dan beri sürdürdüğünü açıkladı

Veli
Toprak

Siyasilerin malvarlığı tartışmasıyla gündeme gelen CHP'nin İş Bankası'daki hisselerinden Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na ödemesi gereken kâr paylarını 1966 yılından beri sorunlu ödediği ortaya çıktı. AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, Atatürk'ün İş Bankası ile ilgili vasitetini bir önerge ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu. Erdoğan adına cevap veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP ile iki kurum arasında yaşanan hisse geliri kavgasının 40 yıldır sürdüğünü bildirdi. TTK ve TDK'nın Hukuk Müşaviri Gamze Berktin imzasıyla TBMM'ye gönderilen belgede, Atatürk'ün vasiyetine rağmen CHP yönetiminin, bu yetkiyi kötüye kullanarak 1966 yılından bu yana zaman zaman hisselerin gelirlerinin ödenmesini engellendiği belirtildi.

İLK SORUN 1966'DA ÇIKTI

Buna göre İş Bankası'nın 1966 yılında sermayesini 40 milyon TL'ye çıkarması üzerine ilk sorun çıktı. CHP, 40 milyon TL sermayenin 5 milyon TL'lik kısmının yüzde 27'sinin temettüsünü kurumlara öderken, kalan 35 milyon TL'lik kısmın Atatürk'ün ölümünden sonra yapılan sermaya artırımı olduğu iddiasıyla ödemek istemedi. Bunun üzerine açılan davada Ankara 10. Asliye Hukuk Hakimliği'nin 18 Mayıs 1970 tarihli kararında TTK ve TDK'yı haklı bulundu.

O KURUMLAR DEĞİL DAVASI

CHP, yargıdan olumsuz görüş çıkması üzerine 1973'te yeni bir ihtilaf daha çıkardı. Vasiyetnamenin Atatürk'ün iradesine uygun olup olmadığının tespit edilmesini isteyen CHP, TTK ve TDK'nın amaçlarından ayrıldığını ve Atatürk'ün kurduğu kurumlar olmaktan çıktığını iddia etti. Konuyla ilgili yerel mahkemenin verdiği karar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından CHP'nin aleyhine onandı. CHP karar düzeltme isteminde bulundu, ancak Yargıtay Genel Kurulu, talebi reddetti.

SON ÖDEME 2000'DE

İki kurum ile CHP arasındaki "Atatürk'ün kurduğu kurumlar değil" davası 12 Eylül'den sonra da devam etti. CHP'nin açtığı davayla ilgili Ankara 1. Asliye Hukuk Hakimliği 3 Kasım 1993'de CHP'nin başvurusunu reddetti.
İş Bankası gelirlerini gecikmeli alan TTK ve TDK, son 6 yılda hiç para alamadı.

Baykal'ın iyi niyet sözleşmesi

Atatürk'ün vasiyeti konusunda sürekli davalık olan CHP ile TTK ve TDK arasında 1997 yılında Deniz Baykal ile TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu ve TDK Başkanı Ahmet Ercilasun arasında bir sözleşme imzalandı. 5 maddelik sözleşme, 1996 yılında CHP'nin kaybettiği dava üzerine 55 milyar TL'nin ödenmesini ve mahkeminin verdiği karara uyulmasını içeriyordu. Ancak, CHP buna da uymadı.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi