T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 21 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf KAPLAN

Bir medeniyeti kurmak ve bir uygarlığı yargılamak

Bugün, sütunu iki kitaba ayıracağım. İlk kitap, Toynbee'nin bir tarih felsefecisi olarak ortaya koyduğu çalışmaların toplamından süzülmüş özgün sonuçları özetleyen en özgün çalışması.

Batı Uygarlığı Yargılanıyor

Medeniyet Yargılanıyor, başlığıyla çevrilen ve şu ân tekrar okunması gereken metinler arasında yer alan bir çalışma bu. Kanımca bu kitap, 20. yüzyılın en büyük tarihçilerinden ve tarih felsefecilerinden Arnold Toynbee'nin en önemli kitaplarından biri. Kitabın başlığı Türkçe'ye yanlış çevrilmiş. Çünkü Toynbee, kitabında, medeniyet kavramını ve bütün medeniyetleri yargılamıyor; Batı uygarlığını yargılıyor.

Toynbee, seküler Batı uygarlığının nasıl "çürümüş" ve "sapkın" bir uygarlık olduğunu; "kendi uydurduğu yalanlar içinde bile tutarlılık sağlayamadığını"; Batı uygarlığının bilim, kültür ve düşüncede yaptığı atılımlara rağmen, aslında insan soyunu ve gezegenimizin geleceğini bile yok edebilecek bir kaba kuvvet mekanizmasına dayandığını nefes kesici bir dille gözler önüne seriyor.

İngilizcesi 1947 yılında basılan bu kitapta Toynbee'nin daha o zamandan "100 yıl içinde İslâm'ın, dünyanın geleceğini belirleyebilecek yegane aktör konumuna yükseleceği" öngörüsünde bulunması oldukça dikkat çekici.

Bugün Batılıların, tam bir panik psikolojisiyle hareket ederek İslâm'ı, âlemlere rahmet olarak gönderilen kutlu Peygamberini şeytanlaştırmaya çalıştıkları ve İslâm dünyasını çepeçevre kuşattıkları, işgal ettikleri, tarumar ettikleri bir zaman diliminde Toynbee'nin bu nefes kesici kitabının yeniden okunmasında yarar var, diye düşünüyorum. Ufuk Uyan'a özenli çevirisi için teşekkür etmek gerekiyor. Bu kitabı ancak ikinci el kitapçılardan bulabilmeniz mümkün. Yeri gelmişken bir yayınevi, kitabın yeniden basımını üstlense diyorum. Bunun için sanırım, Ahmet Kot'la irtibata geçmek gerekiyor!

Bebel'in Özgün Bir Medeniyet Mimarı Portresi

Bordo-Siyah yayınlarının dünya klasikleri dizisinden yeni çıkan, August Bebel'in Hz. Muhammed ve Arap-İslâm Kültür Dönemi başlığını taşıyan kitabı, yaklaşık bir asır önce yayımlanmış. Avrupalıların bugün olduğu gibi o gün de Hz. Peygamber ve İslâm hakkında tam bir karalama kampanyası yürüttükleri bir dönemde, Batılı siyasetçilerin, aydınların ve kamuoyunun suratına tam bir tokat gibi inen bir kitap bu.

İslâm medeniyetiyle ilgili kitaplar genellikle Hz. Peygamber'i ve raşit halifeler dönemini işlemezler; göz ardı ederler. August Bebel'in kitabının en önemli özelliği, Hz. Peygamber'i İslâm medeniyetinin kurucusu olarak görmesi, İslâm medeniyetinin, bütün temel kavramlarının ve kurumlarının bizatihi Hz. Peygamber tarafından geliştirildiğine dikkat çekmesi ve bunu bilimsel bir dille ortaya koyması.

Bebel, kitabında, Avrupa'da ilerleme fikrinin ve İslâm'ın Müslümanları geri bıraktırdığı iddiasının ayyuka çıktığı bir zaman diliminde, Avrupalıların kültürlerini ve medeniyetlerini her bakımdan Müslümanlara borçlu olduklarını inandırıcı belgelerle ve argümanlarla gözler önüne seriyor. Ve 19. yüzyıl Avrupası'nın 1300 yıllık İslâm medeniyetinin hak, adalet ve eşitlik seviyesine ulaşamadığını çarpıcı bir dille ispatlıyor. Bu kitap, Hz. Peygamber ve İslâm'ı terörle, gericilikle özdeşleştirenlere verilmiş en güzel cevaplardan biri. Bu kitabı okuyanlar, İslâm'ın ve Hz. Peygamber'in terörle özdeşleştirilmesinin, tarihin en büyük yalanlarından ve cinayetlerinden biri olduğuna bizzat tanık olacaklardır. Veysel Atayman, kitabın olabildiğince anlaşılır bir dille Türkçe'ye aktarılması için çok uğraşmış; bazı teknik terimleri aktarmakta zorlanmış; ama yine de güzel bir çeviri çalışması var karşımızda. Kitabı, Bordo-Siyah Yayınları, ( Tel: 0216-348 98 03)'dan edinebilirsiniz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi