T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 1 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mehmet OCAKTAN

Limanlar için ilk adım atan AB olmayacak

Kıbrıs Rum Kesimi'ne liman ve havaalanlarının açılması konusunda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki tansiyon giderek yükseliyor. Önceki gün bir resepsiyonda ayaküstü sohbet ettiğim Avrupalı bir diplomat, liman ve havaalanlarının açılması konusunda "İlk adım atan Avrupa Birliği olmayacaktır, adım atmada öncelik Türkiye'dedir" uyarısında bulundu.

Bilindiği gibi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Strasbourg'ta açıkça "limanların karşılıksız açılmayacağını" söyleyip "Kıbrıs konusunun müzakere başlıklarıyla ne alakası var" diye sormasının ardından Brüksel'den bu yönde mesajlar yükselmiş, hatta AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn, Türkiye'nin Rumlara limanlarını açmaması halinde üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceği uyarısında bulunmuştu.

Askıya almak kolay değil

Muhtemelen, AB Komisyonu'nun 24 Ekim'de yayınlayacağı 'İlerleme Raporu'nda Türkiye ile müzakerelerin 'durdurulması' yönünde tavsiyeler bulunacak. Raporda böyle bir tavsiyenin olmaması halinde bile AB ülkelerinin üçte birinin, yani 9 ülkenin bu öneriyi getirmesi gerekiyor.

Ancak, Brüksel kaynakları 'askıya almak' için sadece limanlar konusunun yeterli olmayacağı kanaatinde.

Avrupa Birliği yetkilileri her fırsatta Türkiye'ye yönelik "müzakereleri askıya alırız" kartını oynarken, siyasi gözlemciler görüşmeleri durdurmanın kolay olmadığına dikkat çekiyor. AB'nin müzakereleri durdurabilmesi için "nitelikli çoğunlukla" karar alması gerekiyor.

Dahası, Kıbrıs Rum Kesimi'nin bile isteyebileceği konusunda şüpheler var. Yani, askıya almak o kadar da kolay değil. Bu durumda İngiltere'nin önerisinin gündeme gelebileceği ve Türkiye'ye 2007 yılının sonuna kadar süre verilebileceği belirtiliyor.

Türkiye, Ermenistan jestiyle rüzgar yakalar

Avrupalı diplomatın uyarıları sadece Kıbrıs'la sınırlı değil. Diplomat, Türkiye'nin komşularıyla ilişkiler konusunda bir "jest" yapması gerektiğine inanıyor. Mesela diyor ki: "Türkiye Ermenistan sınır kapılarını açsa, bu jestle AB nezdinde müthiş bir rüzgar yakalar. Çünkü bu tavır, Avrupa Birliği nezdinde önemli bir 'iyi niyet' göstergesi olacaktır." Avrupalı diplomatın dikkat çektiği bir başka konu ise, 'azınlık hakları' ve Vakıflar Yasası... Azınlık haklarıyla ilgili atılacak adımların, Türkiye'nin Avrupalı olma iradesinin en önemli göstergesi olduğunu belirten diplomat, "Bu adımlar, Avrupa Birliği açısından çok önemli, bunlar gerçekleşmeden müzakerelerin sağlıklı yürümesi mümkün değil" diyor.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi