T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S P O R 4 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çaylak Jurgen kurtlarla dansı

Bir yanda Brezilya ile kazandığı Dünya Kupası'nı Portekiz'le yeniden almak isteyen Scolari, diğer yanda Fransa'da kariyer arayan Domanech... Onlar yarını beklerken, ilk hocalık sınavına çıkan Jurgen Klinsmann ile "final özürlü" Lippi bugün kapışıyor.

  MAHMUT DİKMEN
Dünya Kupası'nı kazanmak isteyen İtalya, Almanya, Portekiz ve Fransa'nın hocalarını mercek altına aldık. Bu dört teknik adam arasında sadece milli takıma kadar hiçbir ekibi çalıştırmamış Jurgen Klinsmann deneyimsiz kalıyor. İçlerinde en şanssızı ise 4 final kaybeden Marcello Lippi... 2002'de kupayı kazanan Scolari ise aynı zaferi Portekiz'le yakalamak isterken, Domenech kariyer istiyor. Şimdi hocaların neler yaptığına göz atalım... En son 1982'de kazandığı Dünya Kupası zaferini yeniden yaşamak isteyen İtalya'da tek endişe olarak teknik direktör Marcello Lippi'nin finallerdeki talihsizliği gösteriliyor. Juventus'u çalıştırdığı dönemde birçok şampiyonluklara imza atan Lippi, bu kulübe kupalarda 5 final oynatmasına karşın, 4'ünü kaybetmişti.

LİPPİ FİNALLERDE HÜSRAN

İlk olarak 1995'te Juventus'un UEFA Kupası'nda Parma'yla oynadığı maçta final heyecanını yaşayan deneyimli hoca, rakibine teslim olarak kötü şanssızlığının temelini atıyordu. İtalya Ligi'nde üst üste şampiyonluklar kazanmasına karşın, Şampiyonlar Ligi finallerinde önce 1997'de Dortmund'a, bir yıl sonra da Real Madrid'e kaybederek makus talihine yenik düşmüştü. İtalya'da "Lippi finallerin hocası değil" eleştirilerine maruz kalan kurt hoca, yine bu kupada 2003'te Old Trafford'da Milan'a penaltılarla boyun eğerek adeta İtalyan gazetelerini doğruluyordu. Tam 3 Şampiyon Kulüpler Kupası finali kaybeden Lippi'nin İtalya'yı finale çıkarması durumunda dahi herkes kupaya endişeli bakıyor.

SCOLARİ YİNE İSTİYOR

Klinsmann ise başarılı futbolculuk kariyerine rağmen hiçbir teknik direktörlük deneyimine sahip değil. Klinsmann, futbolculuk yaşamında İngiltere'de Tottenhamlı taraftarların kalbinde taht kurmuştu. Klinsmann, 1990'da oyuncu olarak kazandığı Dünya Şampiyonluğu'nu teknik adam kimliğiyle de kazanmak istiyor. Futbolculuğu pek parlak olmayan Scolari de 2002'de kazandığı Dünya Kupası'nı tekrar hedefliyor. Brezilyalı hoca, Portekiz'e 2004'te final oynatmıştı. Teknik patronluk kariyerinde Lyon'u bir kez şampiyon yapan ve uzun yıllar Fransa 21 yaş altını çalıştıran Domenech de, bu sene Fransa'yla kupayı istiyor.

Tecrübesiz ama istekli

42 yaşındaki Jurgen Klinsmann, S.Kickers, Stuttgart, Inter, Monaco, B. Munich, Sampdoria, Tottenham takımlarında forvet olarak görev yaptı. 1987-1998 yılları arasında 108 kez milli olan ve 47 gol atan Klinsmann'ın teknik direktörlük deneyimi yok.

5 kez İtalya şampiyonu

1948 doğumlu Lippi, futbolculuk yaşamı pek parlak olmamasına karşın, teknik direktör olarak tam bir kupa canavarı. Lippi, Juventus'la 1 Şampiyon Kulüpler Kupası, 1 Kıtalararası Kupası, 5 Lig Şampionluğu, 3 İtalya Süper Kupası ve 1 İtalya Kupası aldı.

Bir zafer bir final

09.11.1948'te doğan Scolari, Passo Fundo, Caixas, CSA Maceio'de oynadı, CSA Maceio, Juventude, Pelotas, Criciuma, Al-Qadsia (Kuveyt), Alegre, Jubilo Iwata (Japonya), Curitiba, Goias, Palmeiras, Cruzeiro çalıştırdı. 1996'da Brezilya Şampiyonluğu, 1991, 1994 ve 1998'de de Brezilya Kupaları'nı kazandı. 2002'de Brezilya'yla Dünya Şampiyonu olan Scolari, 2004'te Portekiz'e Avrupa Şampiyonası finali oynattı.

Kupayı çok istiyor

Raymond Domenech, Lyon, Strasbourg , PSG, Bordeaux, Mulhouse/D2 ekiplerinde defans oynadı. 1979 ve 1984 yıllarında Fransa Ligi şampiyonlukları, 1973 ve 1982'de de Fransa Kupası sevinçleri yaşadı. 1973-1979 yılları arasında 8 kez milli formayı giyen 1952 Lyon doğumlu Domenech, Lyon'u şampiyon yaptı. 1993-2004 arısında Fransa 21 yaş grubu takımını çalıştıran Domenech, 2004'ten beri Fransa Milli Takımı'nda.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi