T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 21 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Suçlu da olsa askere dokunma genelgesi

Atabeyler Operasyonu sırasında yaşanan asker-polis gerginliğinin ardından Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, birimlere "gizli" bir genelge göndererek suçüstü hali bile olsa bir asker veya orduda görevli sivilin gözaltına alınmamasını istedi

Emniyet Genel Müdürlüğü "askere gözaltı" uygulamasına son verdi. Genel Müdürlük, Genelkurmay'ın, Atabeyler Operasyonu'nun ardından yaptığı, "basından öğrendik" açıklamasıyla ortaya çıkan asker-polis gerginliğinin bir kez daha yaşanmaması için duruma el koydu. Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, operasyon birimlere "gizli" bir genelge gönderdi. "Asker Kişiler" başlığını taşıyan 6 Temmuz 2006 tarihli genelgede, terör, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve cinayet gibi ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda suçüstü hali olsa dahi polisin, bir askeri ya da TSK'da görevli bir sivili gözaltına almaması gerektiği belirtildi Genelgede şahsi bir suç işlediğinden şüphe edilen askerin bile, polis karakoluna ya da herhangi bir şubeye alınmamısı istendi ve " Suçüstü halinde dahi asker olay yerinde bekletilip inzibata yine olay yerinde teslim edilecek" denildi.

GENELKURMAY'A SORULDU

Aydıner, genelgenin, suç işlediği iddia edilen askerler hakkındaki yakalama, gözaltına alma, ifade alma ve soruşturma işlemlerinin yürütülmesi konusunda tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla Adalet Bakanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda hazırlandığını duyurdu. Genelgenin ekinde ise Adalet Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen görüşlerin fotokopilerine yer verildi.

Geçen Haziran ayında Eryaman'da yapılan Atabeyler Operasyonu'nda Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşı gözaltına alınarak, Terörle Mücadele'ye getirilmişti. Yüzbaşı, Cumhuriyet Savcısınca ifadesi alınamadan Merkez Komutanlığı'ndan gelen askerlere teslim edilmişti. Merkez Komutanlığı da görevli yüzbaşıyı, Adalet Bakanlığı'nca çıkarılan genelgeyi göstererek teslim almıştı. Ancak aynı durum, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır için geçerli olmamış, ifadesi alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Türkiye'de yargı tektir

    Eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel: "Anti demokratik ülkelerde görülen özel bir uygulama. Atabey operasyonunda tam aksini yapmak gerekirdi. Bu, askeri vesayetin devam ettiği konusunda bir sivil kabullenme olmuştur. İçişleri Bakanlığı da Adalet Bakanlığı da Genelkurmay'a teslim olmuşlardır. Askeri bir dokunlumazlık yoktur. Suç işledikleri zaman yakalanmaları, sorgulanmaları gerekir. Yargı tektir. Askerler sadece savaş sırasında, savaş ve disiplin suçlarıyla ilgili Divan-ı Harp kurarlar. Bunun ötesi olmaz".

  • YUSUF SAHİCİ/ANKARA

    Emniyet'e kısıtlama

    Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna: "Bu genelge, askerin özellikle sivil bürokrasiden ne kadar az etkilenmek istediğinin bir sonucu. Asker, sivil bürokrasiden ilgisini kesmeyi amaçlıyor. Silahlı kuvvetlerin zaten ayrı kanunu var, hakimi var, hapishanesi var. Onlardan daha öte, bu tür genelgelerle diğer emniyet kuvvetlerin müdahale alanlarının kısıtlanması amaçlanıyor. Şemdinli'de bir soruşturma isteği vardı. Genelkurmay bunu kapattı. Şemdinli olayı adeta bir kapalı kutu gibi kaldı, sadece iki asker ceza aldı."

    Genelge ne diyor?

    Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 6 Temmuz 2006 tarihinde gönderilen genelge'de aynen şöyle deniliyor: "Bu kapsamda 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 92 ve 93 ncü maddelerine göre; Üniformalı veya sivil elbiseli subay, asker memur ve astsubaylar ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlar dışındaki suçları işledikleri takdirde polis tarafından en yakın askeri makama veya inzibat karakoluna davet edilmesi, askeri şahısların bu daveti kabule mecbur oldukları, Ağır ceza Mahkemelerinin görev alanına giren suçüstü halinde subayların, askeri memurları ve astsubayları yakalamaya askeri inzibatlar, polisler, jandarmalar ve herkesin yetkili olduğu, bu durumda dahi, şüpheli askerlerin olay yerinde tutulması veya en yakın askeri inzibat karakoluna, yoksa askeri makama teslim edilerek yetkili Cumhuriyet savcısına gecikmeksizin haber verilmesi gerektiği ilgi ( d ) yazı ile bildirilmiştir."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi