T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye'nin bilgi toplumu stratejisi belirlendi

Türkiye'nin 2006-1010 yıllarını kapsayan dönemde bilgi toplumuna geçişte izleyeceği strateji planı belirlendi. Yüksek Planlama Kurulu'nca (YPK) onaylanan Bilgi Toplumu Stratejisi ve ekindeki Eylem Planı, eğitimden sosyal yaşama vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırmayı öngören 111 projeyi içeriyor.

Bilgi Toplumu Stratejisi 7 temel stratejik öncelik ekseninde yürütülecek ve bu kapsamda ana temalar altında yer alan eylemler hayata geçirilecek. Eylem planında yer bulan projeler, stratejik öncelik ve hedefler göz önünde bulundurularak belirlendi.

Temel stratejik konular, "sosyal dönüşüm", "bilgi ve iletişim teknolojilerinin iş dünyasına nüfuzu", "vatandaş odaklı hizmet dönüşümü", "kamu yönetiminde modernizasyon", "Küresel rekabetçi bilgi teknolojileri sektörü", "Rekabetçi, yaygın ve ucuz iletişim altyapısı ve hizmetleri" ile "Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesi" olarak sıralanıyor.

Strateji planının ekinde yer alan hedefler arasında okullara bilgi teknolojileri altyapısının kurulması, evlerinde internet erişimi olmayan bireylere imkan sağlanması amacıyla kamu internet erişim merkezleri kurulması, bilgisayar ve internet kampanyaları düzenlenmesi öngörülüyor.

Erişkinlere bilgi teknolojileri yeteneği kazandırılmasını, dış ticaret, turizm, sağlıkta kan bankaları veri paylaşım sisteminin kurulması, e-sınav uygulamaları ve öğrenme imkanları, yargı ağının geliştirilmesi, sosyal güvenlik, yerel yönetimlerde vatandaşlara kolaylık sağlanmasına yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi de hedefler arasında yer alıyor.

"TÜRKİYE'NİN DAHA FAZLASINA İHTİYACI VAR"

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Turhan Menteş, strateji belgesi ve ekindeki eylem planıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Menteş, Bilgi Toplumu Stratejisinin 4 yıl sonrası dikkate alınarak belirlendiğini, eylem adımlarının gelecek yıldan itibaren atılacağını, öngörülen hedeflerin Avrupa Birliği'nin şu andaki durumunu yakalamayı hedeflediğini kaydetti. AB'nin şu andaki ortalamalarını Türkiye'nin 2010 yılında yakalamasının öngörüldüğünü belirten Menteş, şunları kaydetti:

"Strateji raporları daha uzun vadeli olmalı. Türkiye 4 yıllık kalkınma planlarından sonra 7 yıllık kalkınma planlarına geçmişken bu raporun da en azından 7 yıllık olabilirdi. Başlangıçta 7 yıllık raporlama öngörülmediği için 2010 hedefleri gözetildi. Türkiye'nin 20-30 yıllık vizyoner hedeflere ve stratejilere ihtiyacı var. Bu argümanlarla 2010 yılında uluslararası oyuncu olmuyoruz, bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Uluslararası oyuncu olmanın hedefleri daha uzun vadeli konulmalı, buna paralel altyapı hazırlıkları sürdürülmelidir. Türkiye'nin bundan daha fazlasına ihtiyacı var."

Menteş, sivil toplum kuruluşları olarak konuyla ilgili ortak görüşler bildirdiklerini, ancak bu görüşlerin ve katkıların raporda ne kadar yer aldığını henüz inceleme aşamasında olduklarını belirtti. Strateji belgesi ve eylem planıyla ilgili katılımcılığın sonradan sağlandığını ifade eden Menteş, raporun hazırlanmasında katılımcılığın biraz eksik kaldığını vurguladı.

Türkiye'de ilk defa bilgi toplumu stratejisinin hazırlandığını, bir metin üzerinden yola çıkılması nedeniyle bu yönünün takdir edilmesi gerektiğini anlatan Menteş, konuya siyasi sahiplenmenin yüksek olmasının da bilgi toplumuna erişme hedefinde önemli bir etken olacağını kaydetti.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi