|

Aşure günü Muharrem ayının kaçıncı günü?

İslam alemi için büyük öneme sahip Muharrem ayı 30 Temmuz itibarıyla başladı. İslam toplumlarının önemli gelenekleri arasında yer alan aşure günü yaklaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre Muharrem ayı içerisinde yer alan aşure gününün ne zaman olduğu merak kazandı. Peki, aşure günü ne zaman, hangi gün? İşte detaylar...

13:01 - 5/08/2022 Cuma
Güncelleme: 13:02 - 5/08/2022 Cuma
Yeni Şafak
Aşure günü 2022
Aşure günü 2022

Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı Hicri yeni yıl ile bugün başladı. İslam alemi Muharrem ayını ibadetler içerisinde geçirecek. Muharrem ayı içerisinde idrak edilen Aşure gününün ise hangi tarihe denk geldiği merak ediliyor.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2022?

Muharrem ayının 10. Günü yani Aşure Günü 2022 yılında 8 Ağustos 2022 Pazartesi gününe denk geliyor.

Kerbela hadisesinin anıldığı aşure gününde birçok evin mutfağında aşure pişecek ve etrafa dağıtılacak.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Soruya Diyanet tarafından verilen yanıt şöyle:

Muharrem ayının onuncu gününe, Aşûre günü denmektedir. Resûlûllah (s.a.s.), "Aşûre günü orucunun önceki yılın günahlarına kefaret olacağını umarım" (Tirmizî, "Savm", 47) buyurarak, bu günde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber döneminde Yahudiler, sadece Muharrem ayının 10. gününde oruç tuttuklarından, onların davranışlarına benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek tutulması uygundur.


MUHARREM AYININ ANLAMI NEDİR?

Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla “haram”dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.

Muharrem Matemi’nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez.

Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu’nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin’in kurtulması ve Ali’nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah’a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

#aşure günü
#aşure günü ne zaman
#aşure günü 2022
#aşure ayı
#muharrem ayı
#muharrem ayı orucu
2 yıl önce