|

Asgari ücret son dakika haberi: 2023 asgari ücrette son durum ne bugün bir açıklama oldu mu? (22 Aralık 2022)

Asgari ücret son dakika haberleri ile asgari ücret ne kadar olacak? sorusu milyonların gündeminde. Asgari ücret 2023 zammı son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Peki asgari ücret 2023 ne kadar olacak, zam oranı ne oldu? 2023 asgari ücret net, brüt ne kadar oldu? İşte 22 Aralık yeni asgari ücret son durum gelişmeleri.

12:47 - 22/12/2022 Perşembe
Güncelleme: 12:49 - 22/12/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Asgari ücret ne kadar olacak?
Asgari ücret ne kadar olacak?

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023'te geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücreti 8 bin 500 lira olarak çıkladı. Bu durumda brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor. Böylelikle 2023 asgari ücret zam oranı yüzde 54. oldu.

Asgari ücret zammında neler yaşandı?

Asgari ücret
başta olmak üzere
EYT
,
memur zammı
ile ilgile son gelişmeler vatandaşların gündeminde. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği düzenleme için süreç hızlandı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu
7, 14 ve 20 Aralık'ta toplantılarını gerçekleştirdi. Artışın emekçileri enflasyon karşısında koruyacak oranda gerçekleşmesi bekleniyor. Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücretle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile asgari ücreti görüşmek üzere bir araya geldi. Peki
2023 asgari ücret
e ne kadar zam gelecek? İşte Bakan Nurettin Nebati ile Vedat Bilgin’den gelen son dakika asgari ücret açıklamasının detayları.

Asgari ücret toplantısı bitti mi?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mesaisi başlıyor. Bugün ilk toplantı 7 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. İkinci toplantısını da 14 Aralık'ta gerçekleştiren komisyon son toplantısının ardından 2023 asgari ücret zam oranını belirleyecek. Asgari ücrette üçüncü toplantı 20 Aralık'ta yapıldı.

Komisyonda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alıyor. Komisyona, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlık yapıyor. İşçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil ediyor.

2023 asgari ücret ne zaman açıklanacak?


  • Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret bugün açıklanıyor. Dün AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin bugün açıklanacağını söyledi. Erdoğan dün akşam saatlerinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le asgari ücreti görüşmek için toplantı gerçekleştirdi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRK-İŞ 2023 asgari ücret teklifi ne kadar?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında 3. toplantısı sona erdi. TÜRK-İŞ ilk rakamı açıkladı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret teklifimiz 9 bin lira oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den ve AK Partili isimlerden asgari ücret zammı açıklaması geldi.

Asgari ücret ne zaman belli olacak?

  • Asgari ücret 2023 zammı ne zaman açıklanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayı boyunca komisyon 4 toplantı yapacak.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız" açıklaması yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Emin olun enflasyonun karşısında reel ücreti gerileten etkisini ortadan kaldıran bir asgari ücreti gerçekleştireceğiz" dedi.

Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili de açıklamada bulundu. Bakan Bilgin, “5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?” sorusuna ise, “Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız” yanıtını verdi.

2023 asgari ücret zammı
kim ne söyledi, hangi açıklamayı yaptı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret, EYT ve sözleşmelilere ilişkin açıklama "Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız. Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak. Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023'e bunları da açıklayarak girmiş olacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Nurettin Nebati'den asgari ücret ve memur açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati CNN TÜRK canlı yayınında gündeme dair merak edilenleri yanıtladı. Bakan Nebati "Aralık ayından itibaren enflasyonda düşüşü göreceğiz" ifadelerini kullandı. Bakan Nebati, asgari ücret ve memur maaşlarının artışıyla ilgili olarak ise "Enflasyon altında artış olmayacak" dedi.

Asgari ücret, memur ve emekli zammı son dakika

Bakan Nebati, CNN Türk canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

  • Nebati, özetle şunları söyledi: "Asgari ücret ve memur maaşı artışı, 2002’den bu yana asgari ücretli enflasyona ezdirilmedi, memurlar da dahil buna. Bu yıla girerken enflasyon hedefimiz bu kadar yüksek değildi.
  • Bu yıl sapma olduğu için memur ve emekli maaşı artırılınca, talep gelince gelenek bozuldu asgari ücrette iyileştirme yapıldı. Önümüzdeki yıl ve yıllarda Cumhurbaşkanımızın duruşu net. Dar gelirli, sabit gelirli enflasyon altında kalmadı. Önümüzdeki süreçte de enflasyon oranının altında kalmayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız iktidarı döneminde net cevap verdi. Enflasyon altında artış olmayacak. Çalışma yapılmadığı için henüz, bunlarla ilişkin çalışmalar yapılacak. Enflasyon altında olmayan çalışmalar yapılacak.

Enflasyon ne zaman düşecek?

  • Bakan Nebati, enflasyonun ne zaman düşüşe geçeceğin konusunda da şunları söyledi: “Enflasyon Türkiye’nin tek başına problemi değil, dünyanın problemi. Avrupa resesyona doğru gidiyor. ABD’de enflasyon sürekli tartışılıyor. Enflasyonun sebebi ise küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş. Onlarda çift hane yeni gelirken, Türkiye’de yüzde 80’e neden gelindi. Petrol ve gaz ithalatımız var.

Bunların getirdiği baskı ve makro ekonomik göstergesinin desteklemediği kurlardaki ani yükselişler. Bunu fırsat bilenler döviz kurlarının yükselmesine neden oldu. Fiyatlamada davranışlar bozuldu. Bunların yanında Türkiye’deki enflasyonun üçüncü sebebi beklentilerdir. Beklentiler bozuldu. Bir tarafta salgın sonra savaş, işletmeler stoklara girdi. Fiyatlar yükselecek diye fiyatlar öne çekildi.

  • Bunlar yüzde 83’e gelmesine neden oldu. Emtia fiyatlarındaki sakinleşme, petrol fiyatlarında sakinleşme ve gıda fiyatlarında sakinleşme, enflasyon üzerindeki baskıyı azaltıyor. Sert frene basmıyoruz, artış hızının azalması lazım ki şuan bu noktalara geldik. Aralık ayında baz etkisiyle enflasyondaki düşüşü göreceğiz. Önümüzdeki kış daha iyi bir kış olacak, geçen kış gibi olmayacak.”

Asgari ücret ne zaman belli olacak?

Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, '
Asgari ücret düzenlemesi gerçekten tarihsel nitelikte bir adımdır. Devrim diyebileceğimiz şey asgari ücret düzeyinde bütün ücretlilerin gelirlerinin vergi dışı bırakılmasıdır. Bu tarihsel bir şeydir
.' ifadelerini kullandı.
  • Bakan Bilgin, asgari ücrete dair şunları söyledi: Asgari ücret için aralıkta yeniden oturacağız. Önümüzdeki baharda sendikalarla yeniden toplu sözleşme görüşmelerimiz var. Ben sendikalara hep şunu söylüyorum ‘Hangi görüşü savunursanız savunun, emekçilerin haklarını dile getirdiğiniz sürece ben size yakınım’ Onlar da bu konuda gerçekten sorun çözmeye yönelik yaklaşımlarla geldiler bunun için de onlara teşekkür ediyorum.

Türkiye kalkındıkça toplumun her kesimi sosyal devleti daha fazla yanında hissedecektir. Tüm tahribatları uygulayacağımız politikalarla aşacağız. Ben her daim işçilerle beraberim. Türkiye Cumhuriyeti sermayenin devleti değildir. İşçiyi korumak bizim öncelikli görevimiz.

Son dakika asgari ücret tahminleri

  1. Asgari Ücrete 2022 yılında iki kez zam yapıldı. Ocak ayında yapılan % 50'lik zammın ardından1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlendi. Böylece, 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapıldı. 2022 yılı içerisinde asgari ücrete yapılan zam oranı yapılan son zammın ardından % 80 artış sağlanmış oldu.
  2. Sene sonu enflasyon oranının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) beklentisi doğrultusunda gelmesi durumunda 2023 yılı asgari ücretin 7 bin 500 TL civarında olacağı öngörülürken 2023 yılında da asgari ücrete 2022 yılında yapıldığı miktarda yani yüzde 80 zam yapılması halinde 2023 yılı yeni asgari ücret 9 bin 900 liraya yükselmiş olacak.

Asgari ücret yapılacak olası zam oranlarına göre ne kadar olacak? Buna göre eğer asgari ücrete;

  • Yüzde 30 zam gelirse olası maaş; 7.150 TL,
  • Yüzde 35 gelirse; 7.425 TL,
  • Yüzde 40 gelirse; 7.700 TL,
  • Yüzde 45 gelirse; 7.975 TL,
  • Yüzde 50 gelirse; 8.250 TL,
  • Yüzde 60 gelirse; 8.800 TL olacak.

Vatandaştaki beklentilere ilişkin konuşan Gazeteci Zafer Şahin ise, "8 bin ile 8.500 TL arasındaki rakamı piyasa satın almış gibi duruyor." dedi.

İşçi temsilcisi Türk-İş masaya 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmaya planlarken, işveren temsilcisi İSK ise 8-8 bin 500 TL'ye sıcak bakıyor.

Asgari ücret 2023 zam oranı belli oldu mu?

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'den son dakika açıklaması geldi. Henüz bir rakam telaffuz etmenin doğru olmadığını belirten Bakan Bilgin "Böyle loto tahmini yürütür gibi şu kadar olacak, bu kadar olacak gibi açıklamaları kim yapıyor bilmiyorum ama bunların hiçbir geçerliliği yok" diye konuştu.
  • Bilgin, aralık ayında asgari ücrette tahribatı ortadan kaldıracak düzenleme yapılacağını söyledi. Bilgin, "20 bin lira olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebilmesi lazım. Söylentiler gerçeği yansıtmıyor" dedi. EYT sorununun aralık başında çözüleceğini belirten Bilgin, "EYT ve asgari ücret bekleyenler memnun olacak" diye konuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "
Asgari ücrette aralık ayında en kapsamlı müdahaleyi yapacağız
" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücret açıklaması geldi. Bilgin, "
Asgari ücrete aralık ayında toplumu enflasyon karşısındaki tahribattan koruyacak en kapsamlı müdahaleyi yapacağız
" diye konuştu.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 2022 yılı içerisinde Manisa’da devlet teşvik ve desteklerden 30 bin 799 işyeri ile 229 bin 969 sigortalı faydalanırken, 6661 sayılı yasa çerçevesinde 24 bin 540 işyerinin de asgari ücret desteğinden yararlandığı bildirildi.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini ne kadar?

AA Finans'ın 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan yıl sonu enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre; 2022 yılı enflasyon beklentisi yüzde 73,88 oldu.

Merkez Bankası Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre bu rakam yüzde 67,78, Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program (OVP) tahminine göre ise yüzde 65 oldu. Bu 3 beklentinin ortalaması ise yüzde 68,95 oldu. Yani bu rakam 2022 yılının tamamı için enflasyon tahmini oldu.

Asgari ücret-En düşük emekli maaşı hesaplama

Sabah'ta yer alan habere göre; en düşük emekli maaşı için asgari ücrete endeksli yeni bir formül gündeme geldi. Buna göre bu formül kabul görürse, en düşük emekli maaşı asgari ücretin belli bir oranı kadar olacak ve her yıl buna göre belirlenecek. Bu sistemle sadeleşme ve öngörülebirlik artacak.

Rakamlarla örnek vererek açıklayacak olursak:
  1. Geçtiğimiz yıl net asgari ücret 2.825,90 TL iken en düşük emekli maaşı 1.500 TL seviyesindeydi. Bu rakam dönemin asgari ücretinin yüzde 53'ü kadardı.
  2. 2022 Ocak zammı döneminde asgari ücret 4.253,40 TL olarak belirlenirken, en düşük emekli maaşı devrim gibi bir kararla yüzde 66 artışla 2.500 TL'ye çıktı. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık yüzde 59'una tekabül ediyordu.
  3. Temmuz zammı ile birlikte asgari ücret 5.500,35 TL'ye yükselirken, alınan kararla en düşük emekli maaşı 3.500 TL'ye yükseldi. Yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 64'ü kadar bir rakam belirlenerek. Asgari ücret-En düşük emekli maaşı hesabı oransal olarak emekli lehine iyileştirildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Ocak ayında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Bununla beraber eğer asgari ücret endeksli formül kabul görürse en düşük emekli maaşı yüzde asgari ücretin yüzde 60'ı ila 70'i arasında değişen bir oranla her yıl belli olacak.

Buradaki oran sabit olarak belirlenebileceği gibi esnek olarak da kullanılmasının kolaylığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kontrolünde olacak.

Asgari ücret zammıyla emekli maaşı en düşük ne kadar olur?

Daha açıklayıcı olmak adına düz rakamlarla örneklendirecek olursak;

  • Asgari ücretin yüzde 50 artışla 5.500 TL'den 8.250 TL'ye çıkarılacağını varsayalım. Buna göre;
  • Asgari ücret endeksli yüzde 60 formülüne göre; en düşük emekli maaşı 4.950 TL,
  • Asgari ücret endeksli yüzde 70 formülüne göre; en düşük emekli maaşı 5.775 TL olarak belirlecek.
Böylece en düşük emekli maaşı için de yeni karar almak gerekmeyecek. Sade bir sistemle kolay ayarlanabilir ve anlaşılabilir olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayının başında toplanmaya başlanacak. Geçen yıl olduğu gibi
2023 asgari ücret zam oranı
aralık ayının ortalarında belli olması bekleniyor.

Asgari ücret ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Haziran sonu itibarıyla enflasyon oranı yüzde 42.35 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre de yüzde 65'lik bir sene sonu enflasyonu ortaya çıkacağına yönelik öngörü açıklandı. Son 6 ayda yüzde 23'lük bir enflasyon farkı gözüküyor aslında. Bir önceki enflasyon 3 aylık toplam kümülatif yüzde 10 civarındaydı. Son 3 aya ilişkin açıklanacak enflasyonun da yüzde 13 ile yüzde 15 arasında gelmesi beklenmektedir.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminine göre asgari ücret ne kadar olur?

Temmuz'da asgari ücrete yüzde 30 ara zam yapılmıştı. Bu zam yıllık enflasyona tamamlanabilecek. Üzerine de refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenebilecek. Merkez Bankası 2022 yılı enflasyon tahminini yüzde 65.2 olarak güncelledi. Bu tahmine göre şu oranlar ortaya çıkıyor. Eğer yıllık artış hesabı yapılırsa yeni asgari ücret Ocak ayındaki 4.253,40 lira seviyesinden yüzde 65.2 zam ile 7.026,62 liraya çıkabilecek.

Çalışma Bakanlığından asgari ücret anketi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak anket çalışmasına başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini tespit etmek üzere araştırma başlatıyor. 2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak bu araştırmada asgari ücret beklentileri tespit edilerek değerlendirilecek.

  • 2023 yılı asgari ücret belirleme çalışmaları çerçevesinde derlenen anket sonuçlarının, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.
  • Bakanlık, 2022 yılında da asgari ücreti belirleme çalışmaları sürecinde Türkiye genelinde akademik bir kadronun gerçekleştirdiği asgari ücret araştırması yapmıştı.

İşveren asgari ücret zammını ne kadar istiyor?

İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, çalışanların enflasyona karşı korunması gerektiğini belirtti. İşverenin çalışanını korumak için ara zam yaptığını hatırlatan Güzeldere, "Asgari ücrette bir yıllık enflasyon oranları baz alınıyor. Geçen yıl asgari ücreti baz aldığımızda 8 bin-8 bin 500 bandı bizim açımızdan makul. Ancak devlet teşvikleri çok önemli. Bizim de maliyetlerimiz çok ciddi oranda arttı. Özellikle sigorta primlerinde ciddi teşvik gerekiyor" dedi.

Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, İŞKUR işsizlik parası artacak mı?

Asgari ücretle çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı yükselecek. Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, İŞKUR işsizlik parası, asgari ücretlinin hastalandığında aldığı rapor parası artacak. Annelere doğum izni sırasında verilen iş göremezlik ödeneğinde en düşük tutar değişecek.
İŞKUR
'un yarı zamanlı çalışan annelere yapacağı ödeme de yükselecek. Sosyal yardımlardan yararlanmak kolaylaşacak. Primler artacak. Borçlanmada en düşük ve yüksek tutarlar değişecek.

#asgari ücret
#asgari ücret 2023
#hazine ve maliye bakanı nurettin nebati
1 yıl önce