|

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret talimatı: Arkadaşlar bu böyle olmaz asgari ücreti güncellememiz lazım

Asgari ücret zammı ilgili son dakika haberleri ardı ardına geldikçe milyonlarca çalışan da yeni yılda maaşlara yapılacak zam oranını araştırıyor. Ocak ayında hem asgari ücret hem de memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı belirleyecek olan kriterlerden biri olan enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanıyor. TÜİK eylül ayına ilişkin enflasyon oranın açıklandı. Buna göre, senelik bazda enflasyon yüzde 83,45'e yükseldi. Gelen enflasyon rakamı sonrası "asgari ücrete zam oranı" yeniden merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısındaki asgari ücret talimatı heyecan uyandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu'a vurgu yaptı. Peki asgari ücrete zam oranı ne olur? 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte Ocak 2023 yeni asgari ücret son dakika haberleri.

18:15 - 13/10/2022 Perşembe
Güncelleme: 13:38 - 19/10/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Asgari ücrete Erdoğan ne dedi?
Asgari ücrete Erdoğan ne dedi?
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Küpeliler Sunta Fabrikası'nın temel atma törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın
asgari ücret zammı
ile ilgili görüşlerini paylaştı. Peki asgari ücrete yüzde kaç zam yapılacak, belli oldu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete ne dedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mecliste yaptığı konuşmada asgari ücret vurgusu yaparak "
Ocak ve Temmuz ayında yaptığımız iyileştirmelerle bu konuda mesafe kaydettik. Yeni bütçeyle birlikte daha ileri adımlar atacağız. Telafi sözümüzü yerine getireceğiz
." dedi.
  • Bakan Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısında "Arkadaşlar bu böyle olmaz. Asgari ücreti güncellememiz, asgari ücrete zam yapmamız lazım ki sabit sabit gelirli vatandaşlarımız bu enflasyon altında bu kadar ezilmesinler" dediğini aktardı.

2023 asgari ücrete ocakta ne kadar zam yapılacak?

  • Varank, şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız kabineyi topladı, dedi ki 'Arkadaşlar bu böyle olmaz. Asgari ücreti güncellememiz, asgari ücrete zam yapmamız lazım ki sabit sabit gelirli vatandaşlarımız bu enflasyon altında bu kadar ezilmesinler.' 1960'lardan beri asgari ücret uygulaması bu ülkede var. Bu ülke enflasyonu ilk defa mı görüyor? 2000 yılından önceyi bir değerlendirin.
  • Yüzde 80, yüzde 200 enflasyonları yaşadık ama o zaman hiçbir iktidar 'Temmuz ayında enflasyonu güncelleyeyim, emekçi kardeşlerimizin biraz olsun işlerini kolaylaştırayım' demedi ama biz bunu dedik, enflasyona ezdirmemek için asgari ücreti güncelledik. Ocak ayında da inşallah sabit gelirli vatandaşlarımızın işine yarayacak bir zammı onlara yapmış olacağız. Emekçilerimizin hakkını vermek için de gayret göstereceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret zammı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zam açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “
Yaşanan sıkıntıları, dalgalanmaları görmezden gelmiyoruz. Döviz kurundaki yükseliş ve enflasyondaki artıştan dolayı kayıplarını gayet iyi biliyoruz. Bunların önüne geçecek tedbirleri almaya başladık. KKM olduğu bir dizi tedbirler paniğin önünü kestik
."
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bütçe açığımızı küresel salgın ve savaş şartlarının getirdiği zorluklara rağmen yüzde 3,5 hedefinin altında tutabileceğimiz anlaşılıyor. Geçtiğimiz yıl sonuna doğru döviz kuru üzerinden ekonomimize kurulan tuzağı, aldığımız tedbirlerle bozmuştuk. Bu arada yükselen enflasyon sebebiyle özellikle sabit gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı refah kaybını telafi etmekte kararlıyız. Ocak ve Temmuz ayında yaptığımız iyileştirmelerle bu konuda mesafe kaydettik. Şimdi önümüzdeki yılbaşında yeni bütçemizle birlikte daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getirmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Asgari ücrete yüzde kaç zam var?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,
asgari ücret
artışına ilişkin yaptığı açıklamada, "Çalışanlarımızı, emekçilerimizi enflasyonun tahribatından kurtaracağız" diye konuştu.
  • Bakan Bilgin, asgari ücrete ilişkin ise, "Asgari ücret için aralıkta yeniden oturacağız. Önümüzdeki baharda sendikalarla yeniden toplu sözleşme görüşmelerimiz var. Ben sendikalara hep şunu söylüyorum ‘Hangi görüşü savunursanız savunun, emekçilerin haklarını dile getirdiğiniz sürece ben size yakınım’ Onlar da bu konuda gerçekten sorun çözmeye yönelik yaklaşımlarla geldiler bunun için de onlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, aralık ayında asgari ücrete enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılacağını söyledi. Bilgin, “Asgari ücret 20 bin TL olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebileceği bir rakam olması lazım” dedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin olması gereken seviyeye ilişkin çeşitli rakamlar telaffuz edildiğini, bunları kamuoyu oluşturmak için girişimler olarak kabul ettiğini söyledi. Bakan Bilgin, TİSK’in organize ettiği ve işçi, işveren sendika ve iş örgütleri yanında kamu temsilcilerinin de katıldığı Ortak Paylaşım Forumunda konuştu.
  • Asgari ücretin Aralık ayında toplanacak tespit komisyonunda belirleneceğini hatırlatan Bilgin, “Asgari ücret 20 bin TL olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebileceği bir rakam olması lazım” dedi. Açlık, yoksulluk sınırı gibi çeşitli açıklamalar yapıldığını, bunların bilimsel niteliğinin tartışmalı olduğunu söyleyen Bakan Bilgin, bunlara dayalı olarak asgari ücret önerisi yapan ya da rakam telaffuz edenlerin önemli bir kısmının asgari ücret tespitine ilişkin prosedürü bilmediğini belirtti.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır asgari ücret için 8 bin lirayı işaret etti.
Ekonomist Ali Ağaoğlu ise asgari ücretin artmasının nominal gelirin artması anlamına geldiğini, harcanabilir gelirin artmadan nominal gelirin artmasının bir anlamı olmadığını söyledi. Ağaoğlu, "
Asgari ücreti 5 bin 500'den 10 bine çıkaracağız. Neredeyse yüzde 100'e yakın bir artıştan bahsediliyor
. Geliri arttırıyorsunuz da nominal geliri arttırıyorsunuz. Aslında harcanabilir geliri artırmanız gerekiyor, bu asgari ücret için de geçerli. 'Harcanabilir gelir dediğiniz de illa nominal geliri, yani ben asgari ücreti yüzde 100 artırarak, nominal geliri arttırarak bu işi sağlamam gerekmiyor.
#Asgari ücret 2023
#Cumhurbaşkanı erdoğan
#asgari ücret zammı
2 yıl önce