|

10 yıl sonra artış

2006'dan beri ilk kez artışa giden Fed, gösterge faiz oranını 0,25 puan yukarı çekerek yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:35 - 16/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların beklediği kararını açıkladı. Gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltten Fed, 2006'dan beri ilk kez faiz artırmış oldu. Küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, beklendiği gibi faiz artış kararıyla sona erdi. Kritik toplantının sonuç bildirisine göre, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğinde bir araya gelen FOMC üyeleri, tam 7 yıldır sıfıra yakın tutulan politika faiz oranını, yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına artırma kararını oy birliğiyle aldı.



EKONOMİ İLERLEDİ


Faiz artırım kararının, ABD ekonomisinin kaydettiği ilerlemeyi yansıttığı kaydedilen bildiride, “Komite, bu yıl iş gücü piyasasında kayda değer iyileşme olduğuna ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağından makul derece emin olunduğuna karar verdi. Komite, mevcut ekonomik görünüm ve para politikasının gelecek ekonomik verileri etkilemekte alacağı zamanı göz önüne alarak, federal fonlama faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti” ifadelerine yer verildi. Fed, en son Haziran 2006'da artırdığı faiz oranlarını, ABD'deki mortgage krizinin ekonomiyi çöküşe sürüklemesi nedeniyle hızla indirmeye başlamış ve 16 Aralık 2008'de yüzde 0-0,25 aralığına kadar çekmişti.



TAHMİNLER REVİZE EDİLDİ


ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1'de bırakırken, gelecek yıla ilişkin ortalama büyüme tahmini ise yüzde 2,3'den yüzde 2,4'e çıkardı. Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 0,3 ila 1,00 aralığından yüzde 0,3 ila 0,5 aralığına düşürürken, gelecek yıla ilişkin beklenti aralığını ise yüzde 1,5 ila 2,4'ten yüzde 1,2 ila 2,1 aralığına çekti. Öte yandan, Fed'in işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,9 ila 5,2 aralığından yüzde 5'e revize edilirken, gelecek iki yıla yönelik tahmin aralıkları ise sırasıyla yüzde 4,3 ila 4,9 ve yüzde 4,5 ila 5,0 olarak belirlendi. Projeksiyonlarda en çok dikkati çeken nokta, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranına yönelik beklentilerinde revizyona gidilmemesi oldu. Buna göre, üyeler, faiz oranlarının gelecek yıl sonu itibariyle yüzde 1,4'e yükselmesini bekliyor.



DOLAR/TL'DE HAREKET


Fed'in beklenen adımı atarak faizleri yaklaşık 10 yıl sonra tekrar artırmaya başlaması, finans dünyası için yeni bir dönemin başlangıcı şeklinde yorumlanırken, piyasalar da tarihi kararın ardından hareketlendi. Dolar/TL 2,9543'den 2,935 seviyelerine geriledi.



Olağanüstü dönem bitti


Fed Başkanı Janet Yellen tarihi faiz kararı sonrası açıklamalarda bulundu. ABD'de olağanüstü bir dönemin sonuna gelindiğini ifade eden Yellen, “Ekonomide toparlanma tam olarak sağlanmasa da önemli bir yol katettik. Faiz artırımları kademeli olacak. Faiz artışı ekonomiye olan güvenimize dair bir işaret olarak algılanmalı” dedi. Verilerin işgücü piyasasında iyileşmenin süreceğini gösterdiğini söyleyen Fed Başkanı, “Gelecek kararlarımızda verileri ve görünümleri takip etmeyi sürdüreceğiz. Federal fon oranları büyük olasılıkla uzun vadede olması beklenen seviyeden biraz daha aşağıda kalacaktır” dedi.



Piyasalar rahat olsun


Fed'in faiz artışına ilk tepki Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Artış kararını 'beklenen bir gelişmeydi' diyen Davutoğlu şunları kaydetti: “Bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil. FED kararını açıkladıktan sonra Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı ile de konuyu tekrar ele aldık. 0.25 baz artış üzerinde düşünülen senaryoydu. Bu anlamda, piyasalarımızın ve halkımızın ekonomimiz bağlamında tedirgin olmasını gerektiren herhangi bir durum da söz konusu değildir.” Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen ise Fed'in faiz artırımı kararında ekonomisi olumlu kalacak ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu vurguladı.


#Faiz artırım kararı
#fed
#Merkez Bankası
8 yıl önce