|

2017 asgari ücret ne kadar? 2017 asgari ve AGİ ücretleri

2017 asgari ücret ve AGİ ücretleri ne kadar? 2017 yılına çok az bir süre kala çalışanlar ve işverenler yeni yılda asgari ücretin kaç TL olacağını merak ediyordu. Yapılan son toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu resmen 2017 asgari ücretin ne kadar olduğunu açıkladı. Aynı zamanda AGİ ücretleri de belli oldu. Asgari ücret bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki 2017 asgari ücret ne kadar?

Yeni Şafak
11:03 - 30/12/2016 Cuma
Güncelleme: 11:09 - 30/12/2016 Cuma
Diğer
Asgari ücret ne kadar?
Asgari ücret ne kadar?

2017 asgari ücret ve AGİ ücretleri ne kadar? İşverenlerin ve çalışanların heyecanla beklediği karar açıklandı. Yapılan toplantıların ardından karar resmen açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu asgari ücretin bin 404 TL olduğunu açıkladı. Karar, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Aynı zamanda AGİ ücretleri de belli oldu.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Mehmet Müezzinoğlu

, "İşçi kardeşlerimizin çok mutlu olamadığı, işveren kardeşlerimizin de mutlu olamadığı bir süreç oldu. Biz ortak karar vermeye çalıştık. Geç saatlere kadar çalıştık. Bir bakan olarak çok koşturduk. Türk-İş'in de imzasının olmasını isterdik. İşverenin de zorluklarını anlayarak, bu zorluklarda yine ülke koşullarının imkanlarının değerlendirilmesi çerçevesinde onlara da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.



Müezzinoğlu 2017

asgari ücret

ini şöyle açıkladı: Asgari ücretin tek defada yılbaşından itibaren 1 Ocak itibariyle yılın geneline iki kademeli olmamasına karar verdik. Hükümet olarak ve işveren talebi de iki kademeli olması talep ediliyordu. Biz bütçe planlamasında da iki kademeli yapmıştık. Ama işçi kesiminden ve Türk-İş'ten gelen talep bir defa yılın tamamında olsun talebini değerlendirdik. En azından bu taleplerini yerine getirmiş olmanın da, onlar adına katkı sağlamış olmanın da huzurunu kendi adıma ifade etmek isterim. Bir defada olacak. Hükümet olarak bütçe planlaması yaparken enflasyonu 6,5 olarak hesaplamıştık. Asgari ücretteki artış oranını yüzde 8 olarak karara bağladık. Bu çerçevede brüt asgari ücret bin 777 lira 50 kuruş, neti bin 404 lira. Yaklaşık bin 300'e 104 lira ilave ve yıl boyunca ödenecek bir rakam geldi. Bu evli ve 3 çocuklu bir çalışanımız için yaklaşık net bin 500 lira gibi bir rakama denk geliyor. Az veren candan, çok veren maldan. İnşallah malımız çoğaldığında çok veren kısmını da çözeriz ama alınterinin bereketine inanan biriyim. İnşallah işçi kardeşlerimiz de alınterinin bereketiyle geleceğe umutla ve güvenle yürüyeceklerdir. İşverenden de isteğimiz şu; dünya konjonktürü ve olumsuzluklara asla teslim olmadan zorluklar yeni yeni fırsatlar doğurur. Bu zorlukları dünyanın her noktasında rekabet edebilecek bir dinamizmle aşmalarını, aşabileceklerine inanıyoruz. Bizim güçlü bir girişimcimiz var, tecrübeli bir yatırımcımız ve sanayicimiz var. Önümüzdeki dönemde inşallah istihdamın da arttırıldığı, ekonominin büyüdüğü, ihracatın arttığı, dünyayla rekabette iddialı bir ülke olma sürecimizi de daha güçlü halde devam ettireceğiz.



Yeni belirlenen asgari ücret Resmi Gazete'de

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yeni belirlediği asgari ücret, Resmi Gazete'de yayımlandı.



Komisyonda, işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsilcilerinin muhalefetine karşı oy çokluğuyla kabul edilen karara göre, aylık asgari ücret brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş olacak.



Kararda, 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihlerinde geçerli olacak bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretin 59,25 TL olarak tespit edildiği belirtildi.



Komisyonunun kararında, asgari ücretin işçilerin geçim şartları ve 2017 yılı enflasyon hedefi gibi faktörlerin değerlendirilerek belirlendiği kaydedildi.



Karara muhalefet eden Türk-İş temsilcilerinin karşı oy gerekçesinde ise anayasanın 55. maddesindeki "Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur." ifadesine atıfta bulunuldu.



Asgari ücretin belirlenmesinde göz önünde bulundurulması öncelikli ilke olan çalışanların geçim şartlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortaya konulduğuna işaret edilen gerekçede, komisyonun verdiği görev doğrultusunda çalışanların geçim koşullarını hesaplayan TÜİK'in tespitlerine yer verildi.



TÜİK'in komisyona sunduğu hesaplamalara göre, 2016 yılı kasım ayı itibarıyla ağır bir işte çalışan bekar bir işçinin aylık harcama tutarının net bin 668,90 TL olduğu bildirilen gerekçede, bu hesaplamada çalışanın ailesinin dikkate alınmadığı belirtildi. Türk-İş'in 30 yıldır her ay düzenli yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre ise bir işçinin yaşama maliyetinin aynı dönem itibarıyla bin 761,74 TL olarak belirlendiği aktarılan gerekçede, bu miktarın TÜİK verileriyle uyumlu olduğuna değinildi. Gerekçede, asgari ücretin tespitinde işçilerin beklentilerinin karşılanmadığı ifade edildi.



AGİ ile ilgili belirlenen diğer rakamlar ise sırasıyla şu şekilde:


Evli ve eşi çalışmayana 159 TL


Evli ve eşi çalışmayan 1 çocukluya 179 TL


Evli ve eşi çalışmayan 2 çocukluya 199 TL


Evli ve eşi çalışmayan 3 çocukluya 213 TL


Evli ve eşi çalışmayan 4 çocukluya 226 TL




#Asgari ücret
#2017 Asgari ücret
#Asgari ücret ne kadar?
7 yıl önce