|

2017 Hac kayıtları nasıl yapılır?

Hac kayıtları nasıl yapılır? sorusunun yanıtını haberimizde sizlerle sunuyoruz. İslam dininin en önemli ibadetlerinden farz olan Hac ibadeti kayıtları 28 Aralık 2017- 6 Ocak 2018 tarihleri arasında yapılıyor. Daha önce Hac farizasını yerine getirmiş olan Müslümanların tekrar gitmeleri için yapmaları gereken işlemleri ve detaylar haberimizde. Peki Hac kayıtları nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
13:54 - 28/12/2016 Çarşamba
Diğer

2017 Hac kayıtları nasıl yapılır? Senede bir defa yapılan Hac ibadeti fazileti oldukça büyük. Kur'an'da ve hadislerde hac ibadeti önemine dair çok sayıda rivayet bulunmaktadır. İslam'ın beş şartı arasından olan Hac ibadeti kayıtlarının nasıl yapıldığına dair detayları haberimizde inceleyebilirsiniz. İşte ayrıntılar...



Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hac müracaatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 2017 yılında hacca gitmek için ilk defa kayıt yaptıracak vatandaşların ilgili bankalara 20 TL ön kayıt ücreti yatıracaklarını belirtti. Ön kayıt işlemleri, 28 Aralık 2016-6 Ocak 2017 tarihleri arasında olacak.





Vatandaşlar elektronik ortamda (

) veya müftülüklere bizzat müracaat ederek Oda tercihli hac konaklama ve Otel Konaklama türlerinden birini tercih ederek kayıtlarını yapabilecek.


Kura çekimi sonrası hacca gitmeye hak kazanan vatandaşlar, cep telefonlarına gelecek olan SMS şifresi ile kesin kayıt yaptırabilecekler.



Başkanlık tarafından Otomatik Kayıt Yenileme işlemi yapılmayacak


Önceki yıllarda kayıt yaptıran vatandaşların kayıt yenileme işlemleri ise 9 - 31 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacak. Başkanlık tarafından 2017 yılında Otomatik Kayıt Yenileme işlemi yapılmayacak. Önceki yıllarda ön kayıt ücreti yatırıp kuraya katılan hacı adaylarından kayıt yenileme işlemlerinde ise herhangi bir ücret alınmayacak.



Kaydını yenilemeyenler 2017 yılı hac kurasına dahil edilmeyecek. Kura çekimi sonrası hacca gitmeye hak kazananlar "kesin kayıt yaptırabilir" belgelerini, cep telefonlarına gelecek SMS şifresi ile alabilecek. Yetkililer, hacı adaylarını cep telefonu bilgilerini yenilemeleri yönünde uyardı.


Malatya'da hac kayıtları yarın başlıyor


Malatya'da 2017 yılı için hac kayıtları yarından itibaren başlıyor. 2017 yılında hacca gitmek için ilk defa kayıt yaptıracaklar, işlemlerini 28 Aralık-6 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirebilecek.


Konuyla ilgili açıklama yapan Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen, önceki yıllarda kayıt yaptıranlar için gerçekleştirilen otomatik kayıt yenileme işleminin bu yıl uygulanmayacağını ifade ederek, kayıt yenileme işlemlerinin ise 9-31 Ocak tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Hac kayıtlarının yarından itibaren başlayacağını belirten Müftü Çimen, “Hac kaydı yaptırmak isteyen kardeşlerimiz ilçe Müftülüklerimize, İl Müftülüklerimize ve hac bürolarımıza gelerek her türlü bilgiyi alabilirler, internet üzerinden de hac kayıtlarını yaptırabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husu şu; Önceleri kayıt yaptıran kardeşlerimizin kayıtları her yıl otomatik olarak yenileniyordu ancak bu yıl itibariyle böyle bir şey olmayacak, vatandaşlarımızın her yıl kayıtlarını kendilerinin yenilemesi gerekiyor. Yoksa 2017 yılında hac kurallarına katılma imkanları yok. Bunun mutlaka bilinmesi lazım" dedi.


Daha önce kayıt yaptıran hacı adaylarının iletişim bilgilerini de yenilemesi gerektiğini kaydeden Çimen, “Çünkü hacla ilgili her türlü bilgiler SMS yoluyla kendilerine ulaşacağı için iletişim bilgilerini gerek bize gelerek gerekse internet üzerinden yenilemeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.



HAC NEDİR?


Hac kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Hac, bir şeye yönelmek, bir yeri ziyaret etmek, bir şeyi amaçlamak anlamına gelmektedir. İslâm'ın beş esasından biri de hacca gitmektir. Hac, Kâbe'yi ve etrafındaki kutsal mekânları, hac mevsiminde, usulüne uygun olarak ziyaret etmektir.



Bu ibadeti yerine getirene hacı denir. Hac hem bedenle hem de malla yapılan bir ibadettir. Bir Müslümana haccın farz olması için şu şartların bulunması gerekir:



- Akil sağlığı yerinde ve ergenlik yaşına gelmiş olması



- Özgür olması



- Hacca gidip gelecek maddî güce sahip olması



- Hacca gitmesine engel olacak bir sağlık probleminin olmaması



- Hacca giderken kullanacağı yolun güvenli olması



Haccın Farzları 1. İhram 2. Kâbe'yi tavaf 3. Arafat'ta vakfe



#Hac
#Hac nedir?
#Hac kayıtları
#Hac kayıtları nasıl yapılır?
#2017 hac kayıtları
7 yıl önce