|

2017 Ramazan ne zaman? İlk Oruç ne zaman tutulacak?

Ramazan ne zaman, ilk Oruç ne zaman tutulacak? İşte bu soruların yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Ramazan ayına az bir zaman kala vatandaşlar da ilk oruç gününü merak etmeye başladı. 2017 Ramazan başlangıcını ve detaylı bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
21:12 - 16/05/2017 Salı
Güncelleme: 21:59 - 16/05/2017 Salı
Diğer
2017 ​Ramazan ne zaman? İlk Oruç ne zaman tutulacak?
2017 ​Ramazan ne zaman? İlk Oruç ne zaman tutulacak?

2017 Ramazan ne zaman ve ilk oruç ne zaman tutulacak gibi soruların yanıtını sayfamızdan görebilirsiniz. İslam alemi için oldukça değerli olan mübarek Ramazan ayına girmemize artık çok az kaldı. Oruç ve diğer ibadetlerin yapılacağı bu değerli ay hakkındaki bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinde yer alan 2017 dini günler takvimine göre Ramazan ayının başlangıcı 27 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor. İşte Ramazan hakkındaki önemli bilgiler.

Ramazan ne zaman, ilk oruç ne zaman tutulacak?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığının takvimine göre 27 Mayıs 2017 saat 03:16’da başlıyor, iftar 20:37’de ilk oruç sona eriyor. Müslümanlar 30 gün oruç tutarken, son oruçta sahur 24 Haziran 2017’de saat 03:03’te başlıyor, iftar ise 20:51’de yapılacak. Geçen oruç aylarında iftar saati geriye giderken, bu ay ilk defa iftar saatleri ileriye doğru gidecek ve saatlerde geriye gitmeyecek. Ramazan Bayramı 25 Haziran 2017 Pazar günü başlıyor, 27 Haziran 2017 Salı günü sona eriyor. Resmi tatil olarak Pazartesi ve Salı günü memurlar izin yapıyor.

Ramazan, Kur'an ayıdır

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir.

Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

Ramazan, oruç ve sabır ayıdır

Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.

Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

ORUÇ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Oruç Arapça'da "savm" kelimesiyle ifade edilir. Savm sözlükte nefsi tutmak ve engellemek anlamındadır.

İslam dininde oruç, sabahın başlangıcı sayılan ikinci fecirden (tan yerinin ağarmasından) başlayarak güneşin batışına kadarki sürede başka bir deyişle imsaktan iftara kadar ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmaktır.

Oruçtan beklenen amacın gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kamil anlamda oruç bütün organların iştirakiyle gerçekleşir. Şöyle ki: Oruç tutan kişi mideyi yemek içmekten koruduğu gibi, dili de yalandan, gıybetten, kötü ve boş sözden uzak tutmalı- dır. Göz harama bakmamalı, kusur aramamalıdır. Kulak gıybet, dedikodu ve boş sözler dinlememelidir. Gönül güzel şeyler düşünmelidir. Bilinmelidir ki, organları orucu iştirak etmeyi başaramayan kişi şeklen oruç tutmuşsa da, oruçtan beklenen gayeye bütünüyle ulaşamamış demektir

#Ramazan ne zaman
#İlk oruç ne zaman
#Ramazan
#Oruç
#2017 Ramazan
7 yıl önce