|

50 yılın ardından ilk görüşmeler bugün

ABD'nin, Küba ile 50 yılı aşkın bir sürenin ardından normalleşme sürecini başlatma kararı çerçevesinde üst düzey ABD heyeti, Küba'da iki gün sürecek müzakerelere başlıyor. Obama, Küba ile ABD'nin normalleşme sürecine ilişkin, "Küba'nın geleceği için yeni bir umut doğdu" dedi.

Yeni Şafak
12:02 - 21/01/2015 الأربعاء
Güncelleme: 10:07 - 21/01/2015 الأربعاء
AA

ABD Başkanı Barack Obama, dün Kongre'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında Küba ile diplomatik ilişkilerin onarılması ve 50 yıldır süren ticaret ambargosunun gevşetilmesine yönelik adımlarının, "yarımkürelerinde güvensizlik mirasına son verme potansiyeli" taşıdığını ve "Küba'nın geleceği için yeni bir umut doğurduğunu" dile getirirken, Küba'nın başkenti Havana'da bu çerçevede yapılacak ve iki gün sürecek müzakereler için üst düzey ABD heyeti bugün ülkeye gelecek.


35 yıl sonra ilk üst düzey ziyaretçi

Havana'daki müzakereleri yürütecek ABD heyetinin başında 35 yıl aradan sonra Küba'yı ziyaret edecek en üst düzey Amerikalı yetkili olan Roberta Jacobson bulunuyor. Bugünkü müzakerelerde Miami ile Havana arasında seyahat ve yasa dışı göç konularının, yarın da iki ülkenin karşılıklı olarak yeniden büyükelçilik açma sürecinin ele alınması bekleniyor.


Roberta Jacobson'ın Havana'da Kübalı eylemciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya gelmesi planlanıyor.


Öte yandan Küba yönetimi, müzakerelere ihtiyatlı bir yaklaşım sergiliyor. Üst düzey Kübalı bir yetkili, diplomatik ilişkilerin onarılmasının, Soğuk Savaş dönemi düşmanları arasında hemen eksiksiz bir ilişki doğurmayacağını belirtti.


Son kullanma tarihi geçmiş politika

ABD Başkanı Obama, "Birliğin Durumu" konuşmasında, Küba'da da, "son kullanma tarihi çoktan geçmiş" bir politikayı sonlandırmakta olduklarını belirterek "Yaptığınız bir şey 50 yıldır işe yaramıyorsa o zaman yeni bir şey denemenin zamanı. Küba politikamızdaki değişim, bizim yarımküremizde karşılıklı güvensizlik mirasını sona erdirme potansiyelini taşırken, Küba'ya yönelik kısıtlamalar için sahte bahaneleri ortadan kaldırıyor, demokratik değerleri savunuyor ve Küba halkına dostluk elini uzatıyor. Bu yıl Kongre, ambargoyu sona erdirme çalışmasına başlamalı" yorumunu yapmıştı.


Obama'yı dinleyen kalabalık arasında ABD ve Küba arasında varılan mutabakat kapsamında Küba'nın serbest bıraktığı Amerikalı iş adamı Alan Gross da bulunuyordu. Gross'un karşılığında ABD'de tutuklu bulunan üç Kübalı serbest bırakılmıştı.


ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro'nun 1959'da ABD destekli Fulgencio Batista rejimini devirmesi sonucu yönetime gelmesiyle bozulmaya başladı. Taraflar arasında başlayan gerginlik, ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına neden olmuş ve iki ülke ilişkileri 1961'de kesilmişti.


ABD, Barack Obama yönetiminin geçen yıl aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetmişti.

#abd
#barack obama
#küba
#fidel castro
#Roberta Jacobson
٪d سنوات قبل