|

500 yıllık güç kayması yaşanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyada bir güç ve zenginlik kayması yaşadığını söyledi. Albayrak “Bu kayma 500 yıldır ekosistemi elinde tutan Batı medeniyetinin artık yavaş yavaş doğuya doğru kaymaya başladığının bir resmi” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:27 - 19/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, küresel ekonomik güç dengesinin batıdan doğuya kaymasının tarihsel sürecini değerlendirdi. İstanbul’da düzenlenen “2023 Vizyonu Doğrultusunda Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü/Ülke-Bölge Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı”nda bursiyerlerle bir araya gelen Albayrak, eğitim anlamında Türkiye’nin geldiği aşamanın önemine işaret etti. Albayrak, yurt dışında bulunmanın, okumanın, tahsil edilen bilgi ve tecrübenin Türkiye’ye aktarılmasının mühim olduğunu vurguladı.

DÜNYA BİR DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİNDE

Dünyada güç dengelerinin değişmeye başladığını belirten Albayrak, “Dünya büyük bir güç ve zenginlik kayması yaşıyor. Bu kayma 500 yıldır ekosistemi elinde tutan Batı medeniyetinin artık yavaş yavaş doğuya doğru kaymaya başladığı bir resmi gözümüzün önüne koyuyor” dedi. Albayrak, gelecek 10-20 yıl içinde dünyadaki gelir dağılımı, GSMH dengesinde dünya sıkletinin doğuya doğru kayacağını söyledi.

BÜYÜK EKONOMİK ÇARPIŞMA

Sadece Çin ve Hindistan’ın GSMH’ının G7 ülkelerinin toplamını geçeceğini belirten Albayrak, bu resmin, bugün ve bugünün ötesinde başka bir resmi ortaya koyduğunu söyledi. Bu iki ülkede yaşanan ekonomik gelişmelerin önemli olduğunu belirten Bakan Albayrak bursiyerlerin bu iki ülkeye özellikle önem vermesi gerektiğini ve bu ülkelere gitmesini tavsiye etti. Albayrak, dünya ekonomisinde ve siyasetinde yaşanan gelişmelerin iyi takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Şahsi kanaatim, önümüzdeki 10 yıl içinde çok büyük bir ekonomik çarpışma ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

  • Birileri çıldırsa da Türkiye her geçen gün güçleniyor
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, hayalleri farklı olsa da herkesin geleceğinin Türkiye’nin geleceğinde birleştiğini ifade etti. Albayrak, 15 Temmuz sonrası yaşanan birlik ve beraberlik iklimine değinerek, Türkiye’de görüş farklılıkları olsa da her vatandaşın bir, beraber ve kardeş olduğunu vurguladı. İhanet içinde olanlar olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Albayrak, bunların azınlıkta olduğunu, sonunda doğruluk ve hakkın kazanacağını, bu anlamda dünyadaki ülkelerle dost olunması gerektiğini söyledi. Bakanlık bünyesindeki çalışmalar hakkında bursiyerlere bilgi veren Albayrak şunları kaydetti: “Birileri çıldırsa da Türkiye her geçen gün daha da güçleniyor. Bu ülkenin sizlerden, bizlerden çok büyük beklentisi var, bir an olsun unutmayalım. Hele de 15 Temmuz’dan sonra... Kim ne derse desin, kim ne zihin okumaya çalışırsa çalışsın, kim neyi üzerimize yapıştırmaya çalışırsa çalışsın, dere akar yatağını bulur. Eninde sonunda hak kazanır, doğruluk kazanır."

#Ekonomi
#Türkiye
#Enerji
#Berat Albayrak
7 yıl önce