|

9,5 ayda 123 can

Savaş ve iç karışıklık nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin umut yolculuğu, yaşanan facia ve kazalara rağmen hız kesmiyor. 1 Ocak 2018’den bugüne kadar denizde 82, karada 41 olmak üzere toplam 123 göçmen canından oldu.

Haber Merkezi
04:00 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 04:03 - 16/10/2018 Salı
AA
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa'ya çıkmaya çalışan göçmenlerin yolculuğunda, bu yıl ilk 9,5 ayda 82'si denizde, 41'i karadaki kazalarda olmak üzere 123 kişi hayatını kaybetti. Savaş, iç karışıklık, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk edip daha iyi bir yaşam hayaliyle Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz'i kullanarak yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan mültecilerin umuda yolculuğu devam ediyor. Aralarında bebek, çocuk, kadın, yaşlı ve engellilerin de olduğu göçmenler, iç savaştan ve fakirlikten kurtulmak için ölümü göze alarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor.

CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR

Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerle denizden ve karadan mücadele sürse de yasa dışı girişimler hız kesmiyor. Yolculuğun adı "umut" olsa da sonu ölümle sonuçlanabiliyor. Hem denizdeki hem de karadaki yolculukta can güvenliği hiçe sayılıyor. Denizde lastik botta hayatta kalmaya çalışan göçmenler, karada da hiçbir güvenlik önlemi olmayan kamyon kasasında yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Bu yolculuklar zaman zaman faciayla sonuçlanıyor. Geçen yıl 51 kişinin hayatını kaybettiği deniz yolculuğunda bu yıl ölenlerin sayısı 82'ye ulaştı. Son olarak İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında göçmen teknesinin batması sonucu 10 Ekim'de 8 kişinin cesedine ulaşılmış, 26 kişi de kaybolmuştu.


KAMYON KASASINDA YOLCULUK

Göçmenlerin karada yaptığı yolculuklar da acı sonla noktalanabiliyor. İzmir'de önceki gün yaşanan ve 22 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazası, göçmenler için deniz kadar kara yolculuğunun da güvensiz olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu yıl göçmenlerin bulunduğu araçların yaptığı kazalarda 41 kişi öldü, 229 kişi ise yaralandı. Iğdır'da mart ayındaki kazada göçmen minibüsü direğe çarparak alev almış, 17 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı. Erzurum'’da 19 Nisan'da mültecileri taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu ise 2 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı.


Eş ve çocuk acısı

İzmir'in Karaburun açıklarında teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden 8 kişiden 2'sinin, faciadan kurtulan tek isim olan Iraklı Mıhabat İsmael Ali'nin eşi ve çocuğu olduğu ortaya çıktı. Cesetleri otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan göçmenlerden 9 yaşındaki Abdullah Issa Abdulrahman ile Issa Abdulrahman Ahmed'in, 28 saat denizde kaldıktan sonra sağ kurtulan Mıhabat Ismael Ali'nin oğlu ve eşi olduğu belirlendi. Uluslararası Iraklı Mülteciler Federasyonu Türkiye Temsilcisi Haitham Ahmet Star, denizden cesedi çıkarılan 4 kişinin Iraklı olduğunu söyledi.


11 IRAKLI DAHA VAR

Ali'nin yakınlarının cesetlerini teşhis ettiğini belirten Star, "Diğer 2 Iraklı için DNA testi istendi. Iraktan gelen yakınları DNA örneği verdi. İşlemler tamamlanınca cenazeleri Irak’a götüreceğiz." dedi. Teknede 10’u çocuk 1 kadın olmak üzere 11 Iraklı daha olduğunu aktaran Star, "İnşallah Türkiye, tekneyi bulur çıkarır. O cenazeleri de ailelerine teslim ederiz. Son 1 yılda 300 cenazeyi sadece ben Irak’a götürdüm. Bunun yanında kayıp olanlar da var" diye konuştu. İzmir Adli Tıp Kurumu'nda bulunan diğer 4 cenaze için henüz bir başvuru olmadığı öğrenildi.

#Mülteci
#Irak
#Suriye
5 yıl önce