|

ABD-Macaristan krizi derinleşiyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ‘’Bazı güçler Macaristan’ın ekonomik bağımsızlığına karşı çıkıyor. ABD’li senatör McCain’in konuşması da Macaristan’ın bağımsızlığına karşı yapılan bir hareket’’ diye konuştu.

Yeni Şafak
17:27 - 5/12/2014 Cuma
Güncelleme: 17:37 - 5/12/2014 Cuma
AA

Orban, Rusya’nın Güney Akım projesinden vazgeçmesi ve Amerikalı Senatör John McCain’in Macar hükümetine yönelik eleştirilerinden sonra ilk kez Macar devlet radyosu Kossuth Radyo'ya konuştu.


Başbakan'dan ilginç cevap: Söz sahibinin aynasıdır


McCain’in, Orban için "neo-faşist diktatör” yakıştırmasına, "Söz sahibinin aynasıdır” diyerek tepki gösteren Macaristan Başbakanı, ”Senatörün konuşması provokasyon içeriyor ve biz herhangi bir provokasyona cevap vermek zorunda değiliz” dedi.


'Macaristan'ın bağımsız olmasını istemiyorlar'

Ulusal bağımsızlığın saldırı altında olduğunu, başka bir devletin çıkarları için çalışmadığını dile getiren Orban, "Bazıları Macaristan’ın  finansal olarak bağımsız olmasını asla istemiyor. Amerikan senatörün konuşması da dahil olmak üzere bu tür girişimler Macaristan’ın bağımsızlığa karşı yapılan hareketlerdir” diye konuştu.


Ülkesinin enerji kaynakları açısından bağımsız olma isteği ve yaptıkları doğal gaz fiyatındaki indirim hakkında ise Orban, "Brüksel tarafından saldırı altındayız” diyerek "Almanlar Kuzey Akım projesine sahip çıkıyorlar, biz ise Ukrayna’dan geçmeyen Güney Akım hattını destekliyoruz, fakat bunun için Rusların her istediğini yapmak zorunda değiliz, yani Güney Akım projesi için lobi yapmayacağız” dedi.


Cumhuriyetçi Senatör McCain, Hollywood prodüktörü Colleen Bell'in ABD'nin Budapeşte Büyükelçiliği'ne atanmasına ilişkin Senato'da yaptığı konuşmada, ‘’Siyasi atamalara karşı değilim, oyunun nasıl oynandığını biliyorum. Ancak Macaristan, şu an egemenliğini Putin'le yatağa giren bir neo-faşist diktatöre teslim etmenin eşiğinde. Biz de kalkmış Cesur ve Güzel'in prodüktörünü büyükelçi diye gönderiyoruz' demişti.
#Macaristan
#Macaristan Başbakanı Viktor Orban
#Senatör Mc Cain
9 yıl önce