|

Afganistan'dan Pakistan'a anlamlı ziyaret

Afganistan'ın yeni Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani Pakistan'a gitti. Gani, iki ülke arasındaki ilişkileri 13 yıldır etkileyen engellerin son 3 günde aşıldığını belirtti. İki ülke rasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkartmayı hedefleyen anlaşmalar imzalandı.

Yeni Şafak
15:26 - 15/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 13:33 - 15/11/2014 Cumartesi
AA
Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, ülkesi ile Pakistan arasındaki ilişkileri 13 yıldır etkileyen engellerin son 3 günde aşıldığını söyledi.


Devlet Başkanı seçildikten sonra Pakistan'a ilk resmi ziyaret gerçekleştiren Gani, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile bir araya geldi. İki lider, daha sonra ortak basın açıklaması yaptı.

13 yıllık engeli 3 günde aştık


Gani, "Ekonominin ilerlemesi için son 3 günde büyük adımlar atıldı. Afganistan ve Pakistan arasındaki son 13 yıldaki engelleri 3 günde aştık" dedi.


Pakistan ve Afganistan arasında sadece enerji alanında değil, doğalgaz projeleri, altyapının kalkınması, yol inşaatı gibi alanlarda da ikili işbirliğinin geliştirileceğinin altını çizen Gani, "İhmal edilmiş fakir halklarımızın yaşam düzeyini geliştirmek asıl hedeflerimizden biri olacaktır. Afganistan'daki istikrarsızlık Pakistan'ı etkileyecektir, aynı şekilde Pakistan'daki istikrarsızlıktan Afganistan etkilenecektir" diye konuştu.


İki ülke arasındaki ilişkilerde yeni sayfanın açıldığına vurgu yapan Gani, "İkili anlaşmaların gerçeğe dönüşmesi için sağlam bir temel attık. Mazideki şeylerin geleceğimizi tahrip etmesine müsaade etmemek için güvenlikle alakalı kapsamlı diyalog başlattık" dedi.


Pakistan ve Afganistan ilişkilerinde, terörle mücadele kapsamında Taliban ve El Kaide unsurları sebebiyle gerilim yaşanıyor. Afganistan Devlet Başkanı Gani'in ziyareti sırasında terörle mücadelede ortak işbirliğinin geliştirilmesi için sınırdaki mekanizmanın ve istihbarat paylaşımının daha da üst seviyeye çıkarılmasına yönelik anlaşmaya varıldığı bildirildi.


Pakistan Başbakanı Şerif, Pakistan ve Afganistan'ın aşırı gruplar ve terörizm gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunu, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için büyük potansiyelin mevcut olduğunu belirterek şunları söyledi. 

Ticaret hacmi 5 milyar dolara çıkacak


"İki ülke arasındaki sınır güvenliği, savunma, rehabilitasyon, ticari ve ekonomi alanlarındaki büyük fırsatları değerlendirmeliyiz. Ülkelerimizin Maliye Bakanları bu hedefin elde edilmesi doğrultusunda zaten olumlu bir adım attılar. İki milyar dolarlık ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartmayı hedefleyen anlaşmalar imzalandı".


Başbakan Navaz ve Afganistan Devlet Başkanı Gani, daha sonra Şalimar Kriket Sahası'nda Afganistan-Pakistan milli takımları arasında oynanan kriket maçını izledi. Maçın ardından Afganistan milli takımının galibiyet kupası, düzenlenen seremoni ile Gani tarafından verildi ve iki lider oyuncularla hatıra fotoğrafı çektirdi.
#Pakistan
#Pakistan Başbakanı Navaz Şerif
#Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani
#Afganistan
9 yıl önce