|

Afrika yeniden sokağa döküldü

Burundi'de Pierre Nkurunziza'nın 3. kez devlet başkanı seçiminde aday olmasına karşı düzenlenen gösteriler 3 gün aradan sonra tekrar başladı.

Yeni Şafak
17:09 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:46 - 8/06/2015 Pazartesi
AA

Sivil Toplum Kuruluşlarının Kalkınması Forumu (FOCODE) Başkanı Pacifique Nininahazwe, gösterilere 3 gün ara verdiklerini ancak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin "provokasyonuna" daha fazla dayanamadıklarını dile getirdi.



Halkın tekrar sokaklara çıktığını vurgulayan Nininahazwe, "Hiçbir şey olmamış gibi halkı işlerinin başına dönmeye çağıran Ulusal Güvenlik Konseyi Burundilileri hor gördü" ifadesini kullandı.



Tanzanya'da düzenlenen zirvedeki kararlara da karşı çıktıklarına ve halkı sokağa çağıran bildiriler yayınladıklarına işaret eden Nininahazwe, perşembe gününden itibaren "ıslık kampanyası" başlatacaklarını, Nkurunziza'nın adaylığını protesto etmek için spor karşılaşmalarının sonunda ıslık çalınacağını söyledi.



Bu arada, Bujumbura'nın kuzeyindeki Cibitoke bölgesinde de yüzlerce göstericinin toplanmaya çalıştığı ancak polis engeliyle karşılaştığı belirtildi.



Bölgede, polislerin düzenli olarak gösterilere katılan bazı gençlerin evine baskın düzenlediği de kaydedildi.




Eğitime ara verildi, dükkanlar kepenk kapattı


Öte yandan Bujumbura'daki gösteriler nedeniyle çoğu dükkan kepenk kapattı ve eğitime ara verildi.



Bujumbura'nın Ngagara bölgesinde 23 Mayıs'ta muhalif lider Zedi Feruzi'nin suikaste kurban gitmesinden sonra hükümetle diyalog amacıyla gösterileri durduran muhalifler tekrar sokağa dökülmüştü.



Muhalefetteki 17 partinin lideri, geçen hafta, 5 haftadır ülkeyi sarsan siyasi krizin aşılması, seçim sürecinin şeffaf, özgür ve güvenilir geçmesi amacıyla hükümet ile diyaloğa devam etme kararı aldıklarını belirtmişti. Ancak muhalefetin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Afrika Büyük Göller Bölgesi Özel Temsilcisi Said Djinnit'in arabulucu olarak görev yapması önerisine karşı çıkması diyalog sürecini sekteye uğramıştı.



Muhalefet, Djinnit'in Tanzanya'da hafta sonu düzenlenen zirvede Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine olumlu baktığını açık açık dile getirdiğini öne sürerek hükümeti desteklediğini iddia etmişti.



Ulusal Güvenlik Konseyi ise hafta sonu şeffaf, özgür ve huzurlu bir seçim süreci için sivil toplum kuruluşlarından ve muhalefetten hükümetle başlatılan diyaloğu sürdürmesini talep etmiş ve halkın işlerine dönmesini istemişti.



Tanzanya'nın Darüsselam kentinde geçen ay Burundi'deki siyasi krizin ele alındığı zirveden sonra İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) Başkanı Pascal Nyabenda, Doğu Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının yerel seçimlerin en az 1 ay ertelenmesi, protesto gösterileri düzenleyen gençlerin silahlarını acilen bırakması ve Burundili mültecilerin ülkesine dönmesi için gerekli koşulların sağlanmasına ilişkin taleplerinin kabul edildiğini açıklamıştı.



Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, 25 Nisan'da devlet başkanı seçimi için 3. kez adaylığını açıklamasından bir gün sonra başlayan protesto gösterilerinde 47 kişi yaşamını yitirdi.



Gösteriler sırasında yüzlerce kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.



Siyasi kriz nedeniyle bu ay yapılması planlanan yerel ve devlet başkanı seçimleri ertelenmişti.



#burundi
#burundi halk sokağa döküldü
#burundi çatışmalar
9 yıl önce