|

Akdeniz’de hakkımızı sonuna kadar kullanırız

Güney Kıbrıs’ın tek taraflı petrol ve gaz arama hamlesini eleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. KKTC’nin eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da Türkiye’nin Akdeniz’de uluslararası hukuka uygun davrandığını dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:44 - 14/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de tek taraflı doğalgaz arama faaliyetlerini eleştirerek, "Akdeniz siyasetinde, enerji politikalarında daha etkin bir Türkiye var. Kimsenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) devletini, vatandaşlarını yok saymasına izin vermeyeceğiz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanacağız" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen "2017 Yılı Performans ve Başarı Ödülleri" töreninde konuşan Albayrak, "Özellikle bu sene borda sürpriz bir yıl bekliyorum" açıklamasında bulundu. KKTC eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs adası açıklarındaki 6 numaralı parselde yaptığı petrol ve doğalgaz aramalarının Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarına aykırı olduğunu belirterek, “Türkiye kendi yetki alanlarının tamamında ister araştırma yapar, ister tatbikat yapar. İsterse oraya tecavüz edenlere müdahale eder. Türkiye, Akdeniz’de uluslararası hukuka uygun davranıyor” dedi.


6. PARSEL TÜRKİYE’NİN HAKKI

Halen Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili olan Atun, Rumların tek taraflı kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri 6 numaralı parselin, adaların ana kara statüsünde olmaması sebebiyle Türkiye'nin denizdeki 200 kilometrelik kıta sahanlığında kaldığını vurguladı. KKTC'nin de bu konuda Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayan Atun, şöyle devam etti: “Bu alanda Güney Kıbrıs’ın ne herhangi bir münhasır alan ilan etme yetkisi var ne de bir parsele sahip olma hakkı var. Rumların Kıbrıs adası açıklarında tek taraflı olarak yaptığı doğalgaz araştırmalarıyla çok açık bir şekilde Türkiye’nin deniz hukukundan kaynaklanan hakları gasp ediliyor. Türkiye kendi yetki alanlarının tamamında ister araştırma yapar, ister tatbikat yapar. İsterse oraya tecavüz edenlere müdahale eder. Türkiye Akdeniz’de uluslararası hukuka uygun davranıyor.”

#Akdeniz
#DoğalgazPetrol
#Berat Albayrak
6 yıl önce