|

Apple artık çevrimiçi müzik pazarında: Apple Music

2001 yılında iTunes ile müzik sektörüne giriş yaparak, kaset ve CD çağının kapanıp dijital müzik döneminin açılmasına ön ayak olan Apple, dün itibarı ile çevrim içi müzik sektörüne resmen giriş yaptı.

Yeni Şafak
10:31 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 07:32 - 9/06/2015 Salı
Diğer

2001 yılında iTunes ile müzik sektörüne giriş yaparak, kaset ve CD çağının kapanıp dijital müzik döneminin açılmasına ön ayak olan Apple, dün itibarı ile çevrim içi müzik sektörüne resmen giriş yaptı.



Apple'ın bakir bir alan olan dijital müzik sektöründe yakaladığı yıldırım hızındaki yükselişi başta Spotify olmak üzere halihazırda oldukça zengin sayıda içerik sağlayıcısına sahip olan çevrim içi pazarda gerçekleştirmesi tabii ilki kadar kolay olmayacak ama Apple'ın en büyük yardımcısının zaten başta ABD olmak üzere pek çoğu gelişmiş ülkelerde yaşayan sadık müşteri kitlesi olduğunu göz önünde bulundurursak kısa sürede pazarın en büyük oyuncularından birisi olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.



Kaldı ki diğer yandan Apple'ın geçirdiği uzun bir hazırlık dönemi var ki, bu dönemde gerçekleştirdiği Beats firmasının satın alımı ve böylece Beats Music'in kullanıcılarının doğrudan kendi kullanıcıları haline getirilmesi dahi neticeye etki edecek son derece önemli bir hamle olarak değerlendirilmeli. Ki zaten bu bağlamda Apple'ın ilk bomba hamlesi de rakiplerinden farklı olarak sadece katalog müzikleriyle yetinmemesi ve canlı radyo yayınına başlaması oldu. Bu bağlamda aralarında Zane Lowe, Ebro Darden, Pharrell, Drake, Muse, David Guetta ve Julie Adenuga gibi popüler DJ'lerin yer aldığı, 7/24 canlı yayın yapacak radyo istasyonu Beats1'in yayınına başlayan Apple, böylece rakiplerine de ilk golünü atmış oldu.



Apple'ın açıklamalarına baktığımızda hedefin toplamda küresel çapta 100 milyon aboneye sahip olmak olduğunu görüyoruz ki bunun anlamı sektörün en büyük oyuncusu olmak demek. Tabii diğer yandan plak şirketlerinin de kasasının parayla dolmasıyla aynı anlama geliyor bu hedef.





Peki başarabilir mi?



Açıkçası Apple'ın son yıllarda el atıp da başarısız -hatta az başarılı- olduğu bir sektör görmedik. Tahminimizce burada da başarı kısa sürede gelecektir. Kaldı ki Apple'ın kendi platformları olan iOS ve OS X ile sınırlı kalmayıp Windows ve hatta Android platformlarına yönelik de hizmet verecek oluşu yaygınlık kazanılması adına bir diğer önemli girişim olarak değerlendirilebilir.



30 Haziran itibarı ile OS X, iOS ve Windows platformlarına yönelik 100 ülkede kullanıma sunulacak olan Apple Music'in iOS platformuna gelişi iOS 8.4 sürümüne yapılacak bir güncelleme ile gerçekleşecek. Android sürümü ise sonbahara hazır olacak.



İlk 3 ay ücretsiz olacak servis bunun ertesinde aylık 10 dolara çıkacak olsa da bu meblağ uzun vadeli abonelikler, aile aboneliği gibi çeşitli kampanyalarla daha aşağı çekilebilecek.






#apple
#apple music
#spotify
#çevrimiçi müzik
#ios
#iphone
#ipad
#windows
#android
9 yıl önce