|

Avrupa'ya 'bilim' ihracı

Hollanda'nın Rotterdam kentinde eğitim faaliyelerini sürdüren Avrupa İslam Üniversitesi (IUE), yeni yönetim ve genişletilmiş öğretim kadrosuyla, yeni akademik yıla başladı.

Yeni Şafak
00:00 - 19/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 15:27 - 27/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Hollanda'nın Rotterdam kentinde eğitim faaliyelerini sürdüren Avrupa İslam Üniversitesi (IUE), yeni yönetim ve genişletilmiş öğretim kadrosuyla, yeni akademik yıla başladı. IUE'nin açılış töreninde Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Yalçıntaş, Avrupa'daki Müslümanların, Avrupa ile İslam Dünyası arasında önemli ve sağlam bir köprü oluşturabileceğini belirtti ve IUE'ye önemli görevler düştüğünü söyledi. Bu üniversitenin daha da gelişmesi için İslam ülkelerinin önde gelen bilim adamları ve kuruluşlarıyla, işadamları ve devlet kuruluşlarına maddi destek çağrısında bulunan Yalçıntaş, İslam Kalkınma Bankası gibi finansman ve proje kuruluşlarının da kendi tüzüklerinde gereken değişiklikleri yaparak, Müslümanların topluluk halinde yaşadıkları Müslüman olmayan demokratik ülkeleri de kendi bankacılık ve yatırım faaliyetleri içine almaları gerektiğini anlattı.



4 yılda büyük gelişme yaşandı


İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz de konuşmasında, üniversitenin faaliyetleri üzerinde durdu ve 4 yıl gibi kısa sürede önemli aşama kaydettiğini söyledi. Hollanda Anayasası'nın gereği, bu ülkede yaşayan Müslümanların, Katolik veya bir başka üniversitede olduğu gibi, kendi dinlerini İslam Üniversitesi'nden öğrenme hakları bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akgündüz, Müslümanların Hollanda'da nüfus itibarıyla olsa bile hukuki statüleriyle azınlık konumundan çıktıklarını dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından Nevzat Yalçıntaş, sembolik olarak öğrencilere yılın ilk dersini verdi.



DÖRT YIL ÖNCE AÇILDI


Dört yıl önce, Rotterdam İslam Üniversitesi adıyla faaliyete başlayan IUE'de İlahiyat, Diller ve Medeniyetler ve İslam Sanatları-Medya olmak üzere üç fakültesi ile iki enstitüsü bulunuyor. Okulda bu yıl yaklaşık 300 öğrenci öğrenim görecek. Avrupa'da ilk İslam üniversitesi olma özelliği taşıyan okul, bu yıl dördüncü akademik yılını tamamlayarak, gelecek Haziran ayında ilk mezunlarını verecek ve Hollanda Eğitim Sistemi nezdinde resmi olarak tanınabilmek için önemli bir adımı gerçekleştirmiş olacak. IUE'nin eğitimci kadrosunda ise Prof. Dr. Süleyman Ateş, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Drs. Nedim Bahçekapılı, M. Beşir Eryarsoy, Abdulhalim Oner, Faslı öğretim üyelerinden Drs. Marzuk Awlad Abdellah, Drs. A. El-Bağdadi, Dhr. Muhammed Gazhaz, Irak asıllı Dhr. Mecid Halil, Dr. A. İbrahim, Dr. Teyzir el-Alusi, Dr. A. Et-Temimi, Drs. İsmail ed-Dulaymi, Toma el-Modhiji ve Hollandalı öğretim üyesi Prof. Dr. Y. H. Meuleman var. Prof. Dr. Hayreddin Karaman'ın da yönetiminde olduğu üniversitenin resmi açılışı, 22 Eylül'de yapılacak. 24 öğretim görevlisinin eğitim vereceği Üniversite, daha çok İslami ilimler alanında ilmi araştırma ve öğretim yapmayı hedefliyor. Prof. Dr. Hayreddin Karaman ise 22 Eylül'den itibaren misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye başlayacak.



'18 başörtülü öğretmeni işten attık'


Mamak Kaymakamı Hasan Tülay, 18 öğretmenin görevine başörtülü oldukları gerekçesiyle son verdiklerini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Aşık Veysel Mahallesi'nde yaptırılan Mamak Anadolu Lisesi'nin yeni binasını hizmete açtı. Bostancıoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ankara'da 28 Anadolu lisesinin hizmet verdiğini belirtti. Törende konuşan Mamak Kaymakamı Hasan Tülay da Bostancıoğlu'nun gözüne girmek istercesine Mamak'ta başörtülü olarak görev yapan 18 öğretmenin görevine son verdiğini söyledi.



#Hollanda
#Rotterdam
#Avrupa İslam Üniversitesi
#Prof. Dr. Ahmet Akgündüz
23 yıl önce