|

Ayrılıkçılar: Donetsk artık ayrı bir devlet

Ayrılıkçıların lideri Zaharçenko, "Donetsk Halk Cumhuriyeti artık ayrı bir devlettir. Biz özerk de federasyon da değiliz. Gelecekte Kiev yönetimi ile iyi komşuluk çerçevesinde ilişki kurmayı hedefliyoruz. Ancak bunun için Kiev yönetiminin bizim egemenliğimize saygı göstermesi gerekir" dedi.

Yeni Şafak
23:09 - 15/05/2015 Cuma
Güncelleme: 20:55 - 15/05/2015 Cuma
AA

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların lideri Aleksandr Zaharçenko, başında bulunduğu 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin artık ayrı bir devlet olduğunu belirterek, "Biz, özerk de federasyon da değiliz" dedi.



Ayrılıkçı lider Zaharçenko, Ukrayna'nın tanımadığı, doğunun özerkliğinin gündeme geldiği halk oylamasının birinci yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek, bir yıllık faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



“Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" artık ayrı bir devlet olduğunu savunan Zaharçenko, "Biz, özerk de federasyon da değiliz" ifadesini kullandı.



Zaharçenko, “Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" gelecekte Kiev yönetimi ile iyi komşuluk çerçevesinde ilişki kurmayı hedeflediğini kaydederek, "Bunun için Kiev yönetiminin bizim egemenliğimize saygı göstermesi gerekir" diye konuştu.



Hiç kimsenin kendilerini bir yıl önce seçtikleri yoldan geri döndüremeyeceğini ifade eden Zaharçenko, "Biz, sadece savaşmayı değil, arzu ettiğimiz devleti kurabileceğimizi de sergiledik" dedi.



Kendilerinin doğudaki krizin barışçıl yolla çözülmesinden yana olduğunu belirten Zaharçenko, taraflar arasındaki sorunun çözümü için en ufak bir şansın da denenmesi gerektiğini dile getirdi.



Zaharçenko, bölgenin ve işletmelerin ekonomik kalkındırılması için çabalarının sürdüğünü söyleyerek, "Günümüzde Donbas'ın kayıpları, 2. Dünya Savaşı'nda gördüğü hasar ile mukayese edilebilir düzeyde. İşletmelerin yüzde 90'ı geçen sene faaliyetini durdurmuş, yüzde 70'i ise bu çatışmalarda hasar görmüş durumda" ifadelerini kullandı.



Zaharçenko, ayrıca yandaşlarının yüzde 7-8'inin, aralarında Rusya ve diğer ülkelerden gelen gönüllülerden oluştuğunu ifade etti.

#Ukrayna
#Donetsk Halk Cumhuriyeti
#ayrılıkçılar
9 yıl önce