|

Baba Bush öldü

‘Baba Bush’ olarak bilinen eski ABD Başkanı George H. W. Bush, 94 yaşında hayatını kaybetti. Oğlu George W. Bush, yaptığı açıklamada, “Bir kızının ve bir oğlun isteyebileceği en iyi babalardan biriydi” ifadelerini kullandı. Baba Bush, Irak’ta yüz binlerce sivilin can verdiği işgal emrini vermişti.

Haber Merkezi
04:00 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 02:04 - 2/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
2. Dünya Savaşı sırasında bombardıman pilotu olan Baba Bush, milyonlarca sivilin Amerikan bombalarıyla yaşamını yitirdiği Körfez Savaşı sonrası, 1992 yılında Demokratlar’ın başkan adayı Bill Clinton’a mağlup olarak siyaset sahnesinden çekildi.
2. Dünya Savaşı sırasında bombardıman pilotu olan Baba Bush, milyonlarca sivilin Amerikan bombalarıyla yaşamını yitirdiği Körfez Savaşı sonrası, 1992 yılında Demokratlar’ın başkan adayı Bill Clinton’a mağlup olarak siyaset sahnesinden çekildi.

Irak’ta 1 milyondan fazla Müslüman’ın öldürülmesine, milyonlarca Müslüman’ın yaralanmasına sebep olan ABD’nin 41. Başkanı George H. W. Bush, 94 yaşında Teksas’ta yaşamını yitirdi. 1989-1993 yılları arasında ABD başkanlığı yapan ve eski ABD Başkanı George W. Bush’un babası olan George H.W. Bush’un ölüm haberini sözcüsü Jim McGrath Twitter’dan duyurdu. George H.W. Bush’un oğlu George W. Bush ise yaptığı açıklamada “Jeb, Neil, Marvin, Doro ve ben olağanüstü 94 yıl sonra babamın öldüğünü ilan etmekten üzüntü duyuyoruz. George H. W. Bush, yüksek karakterli, bir kızının ve bir oğlun isteyebileceği en iyi babalardan biriydi” dedi.

IRAK’TA KUKLA DEVLET

Tarihe savaşlar ve kitle katliamlarıyla geçen Bush, 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ın kuzeyinde kurulan kukla devlet ile bölgeden Türkiye’ye yönelen terör tehdidinin mimarlarındandı. Saddam Hüseyin’in 2 Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal etmesi üzerine Bush, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle ABD öncülüğünde geniş bir uluslararası ittifakın oluşmasını sağladı. 17 Ocak 1991 gecesi ABD hava saldırısıyla başlayan Körfez Savaşı 28 Şubat’ta son buldu. Savaştan sonra 12 yıl Irak’a ambargo uygulandı ve Irak’ın kuzeyinde (36. Paralel) Irak’a ait uçakların uçması yasaklandı. Bu durum, Irak’ın kuzeyinde ABD yörüngesinde bir kukla devlet kurulmasıyla sonuçlandı.

1,2 MİLYON SİVİL ÖLDÜ

Bush’un Irak’a yönelik gerçekleştirdiği Birinci Körfez Savaşı, “Çöl Fırtınası Harekâtı” adıyla da anıldı. Bu savaşta ABD’nin yanısıra Birleşik Krallık, Fransa, Suriye, Mısır ve Suudi Arabistan öne çıkan isimler oldu. Suudi Arabistan savaşın 60 milyar dolar tutan maliyetinin 36 milyarlık kısmını tek başına karşıladı. Körfez Savaşı, dünya savaş tarihine, televizyonlardan canlı izlenen ilk savaş olarak geçti. Irak’ın askeri kayıpları gibi sivil kayıpları da hayli yüksekti. Şimdiye kadar kesin rakamlara ulaşılamasa da ABD’nin gerçekleştirdiği Irak işgallerinde sivil kayıplarının 1.2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor.

  • Panama işgali
  • 1948’de Yale Üniversitesi’nden mezun olan Baba Bush, babasının iş bağlantıları sayesinde taşındığı Texas’ta petrol arama donanımı pazarlamaya başladı. Zapata Petroleum Corporation (1953) ile Zapata Off-Shore Company (1954) gibi petrol şirketlerinin kurucu ortağı oldu. 1959’dan itibaren Cumhuriyetçi Parti’de etkin görev alan Bush, 1976-1977 yıllarında Merkezi Haberalma Örgütü’nün (CIA) başkanlığını da yürüttü. 1988 başkanlık seçimlerinde ise neredeyse rakipsiz biçimde partisinin adayı oldu ve halkın yüzde 54’ünün oyunu alarak seçimi kazandı. Aralık 1989’da, ABD’de uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Panama lideri General Manuel Antonio Noriega’yı devirmek amacıyla ABD kuvvetlerinin bu ülkeyi işgal etmesi emrini verdi.
#George H. W. Bush
#ABD
#Baba Bush
5 yıl önce