|

Berlin'de sürpriz gündem

Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'dan gelen sığınmacı akını, Ukrayna'daki sorunun ele alınacağı zirvenin gündemini de değiştirdi. Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, dün Berlin'de buluştukları Poroşenko ile mültecilere karşı alınacak çözümleri konuştu. Ancak AB adına ortak bir çözüm öneremediler.

Yeni Şafak
04:00 - 25/08/2015 Salı
Güncelleme: 23:15 - 24/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Berlin'de dün başlayam Ukrayna zirvesine Ortadoğu ve Afrika'dan Avrupa'ya yönelen göçmen akını damga vırdu. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun da katıldığı zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sığınmacı krizinin vardığı boyutların giderek derinleştiğine ve AB ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, sığınmacı akınının üstesinden gelebilmek için tüm AB ülkelerinin çaba harcaması gerektiğini söyledi.



Merkel - Hollande zirvesinde sığınmacı akınına maruz kalan İtalya ve Yunanistan'da ilk kayıt merkezlerinin kuruluşlarının hızlandırılması ele alındı. Sığınmacılar artık vardıkları ilk AB ülkesinde kayıt altına alınacak. Sığınmacılar, gerekçelerine göre haklı ya da kaçak sınıfında değerlendirilecek. AB üyelerinin her biri şimdiye kadar güvenli ülkeyi kendisi tanımlıyordu.



LONDRA İSTEMİYOR


Avrupa Birliği halen daha önce hiç görülmemiş seviyede bir sığınmacı akını yaşıyor. Bu yılın başından beri Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya ülkelerinden 100 bin sığınmacı daha iyi bir yaşam umuduyla İtalya sahillerine ulaştı. Alman hükümeti bu yıl içinde yaklaşık 800 bin sığınmacının daha ülkeye gelmesini beklediklerini açıkladı.


AB Komisyonu'nun sığınmacıları üye ülkelere dağıtma planı İngiltere ve Doğu Avrupa ülkelerinin direnişiyle iptal edilmiş, gönüllülük esasına dayanan bir uygulamada karar kılınmıştı. Gönüllülük temelinde alınacak sığınmacılar da bazı AB üyeleri açısından sorun oldu. 200 Suriyeli sığınmacıyı alabileceğini açıklayan 5,5 milyon nüfuslu Slovakya, sığınmacıların Hrıstiyan olmasını şart koşmuştu.


#Hollande
#Merkel
#Petro Poroşenko
#Angela Merkel
#sığınmacı
9 yıl önce