|

Beynimizi okuyan 'akıl küpü' otomobil

Otomotik kontrol sistemli arabalar, gerçek zamanlı park cihazları, sürücüsüz otomobiller ve hatta sarhoşlara kapılarını kapatan araçlar derken akıllı otomobillere yönelik fütüristik projelere bir yenisi daha eklendi.

Yeni Şafak
13:30 - 18/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:31 - 18/06/2015 Perşembe
Diğer

Otomotik kontrol sistemli arabalar,

, sürücüsüz otomobiller ve dahası

derken akıllı otomobillere yönelik fütüristik projelere bir yenisi daha eklendi.



Önde gelen lüks otomobil üreticilerinden birisi olan Jaguar, daha güvenli bir sürüş deneyimi için beyin dalgalarımızı algılayan bir bilgisayar sistemi geliştirdi. Jaguar Land Rover ismini taşıyan otomobille birlikte hedeflenen temel amaç, dikkatimizin kaybolmasını engelleyerek kaza ihtimalini en alt seviyeye çekmek.

Mind Sense

ismi verilen henüz prototip aşamasındaki teknoloji, sürücünün konsantrasyonu

nu değerlendirebilmek için beyin dalgalarının ölçümü yönteminden faydalanıyor.



Şöyle ki stres, gürültü, yorgunluk vb. gibi sebeplerden ötürü sürücünün dikkatinin olması gereken seviyenin altına çekilmesi halinde beyin dalgalarından durumun fark edilmesi esasına dayanan metotta bunu takiben sürücüye kademeli olarak uyarıcılar gönderiliyor. Uyaranların sürücüye ulaşması ise direksiyon simidine (ve pedala) yerleştirilmiş mikro algılayıcılar üzerinden oluşturulan titreşimlerle gerçekleştiriliyor. Bunun altında yatan mantık, beyin dalgalarının parmak izlerimiz üzerinden değerlendirilebilmesi. Eğer titreşim yeterli gelmezse bu defa da yine kademeli bir biçimde sesli uyaranlar devreye giriyor. Halen yetmezde de gösterge panelindeki ikonlar devreye giriyor. Sürücünün beyin dalgaları normale dönene kadar uyaranlar sürüyor.







Jaguar'ın projenin bir sonraki aşamasında tasarladığı şey ise sürücünün ne derece iyi durumda olduğunu ortaya koyan bir görüntüleme sistemi geliştirmek. Bunun için sürücü koltuğuna yerleştirilecek dahili sensörleri kullanacak olan firma, bu yolla da sürücünün soluğundan ve nabzından edindiği bilgileri bilgisayara aktaracak ve bu bilgilerle beyin dalgaları verilerini sentezleyecek.



Tabii tüm bu çalışmaların henüz geliştirilme aşamasında olduğunu da not olarak düşelim. Yani henüz son kullanıcı seviyesinde herhangi bir otomobilde yer verilmiş değil.






#jaguar
#bilim
#otomobil
#beyin
9 yıl önce