|

Bilişim Vadisi’nin temeli atıldı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 3 milyon metrekarelik alana kurulacak Bilişim Vadisi'nin temeli; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla atıldı.

Yeni Şafak
14:33 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 11:34 - 26/05/2015 Salı
IHA

Türkiye'nin geleceğine büyük katkılarda bulunması amaçlanan Bilişim Vadisi'nin temel atma töreni bugün Gebze'de gerçekleşti. Toplam 5 etap olarak planlanan ve 3 milyon metrekare alan üzerine inşa edilecek olan Bilişim Vadisi'nin ilk etabının temeli atıldı. 515 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Bilişim Vadisi'nin ilk etabı 55 milyon TL'ye mal olacak.



Törenin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bilgi bizi aydınlığa götürecek, geliştirecek, kalkındıracak, ileri bir ulus, söz sahibi bir millet haline getirecek olan en önemli gücümüz, enerji kaynağımız. Bilinçsiz bir milletin ayakta kalması, varlığını sürdürmesi mümkün değildir. Hele hele söz sahibi olması asla mümkün değildir. En büyük güç bilgidir. Bilgiye millet olarak tarihte hep değer verdik. Araştıran millet olduk. Türk milleti olarak bilime önem veriyoruz ve bilimin bütün altyapısını hem günün şartlarına uygun olarak gözden geçiriyoruz ve eğitim hayatımızda da bilgiyi çok önemseyen bir strateji izliyoruz. Hükümetimizin, devletimizin bilime yaptığı yatırımlar çoğumuzca biliniyor” dedi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise şunları kaydetti: “Bugün burada geleceğin dünyasına yön verecek teknolojilerin üretileceği Bilişim Vadisi'nin üst yapı inşaatının temelini atmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin bir vizyon projesi olarak gördüğümüz Bilişim Vadisi projesinin bu aşamaya gelmesine kadar olan süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu vadinin sadece Kocaeli ve Türkiye için değil, tüm dünya için hayırlı olmasını diliyorum. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler toplumsal hayatı her yönüyle şekillendiriyor. Günümüz dünyasında eski iş modelleri önemini yitirirken, teknoloji ile sağlanan yeni iş modelleri üretimde verimliliği artırmakta ve yaşam standartlarını yükselterek hayatı kolaylaştırmaktadır. Gelişimini bilgi ekonomisi temeli üzerine kurgulayan ve bu amaçla bilgi ve iletişim teknolojileri alanında stratejiler geliştiren ve uygulayan ülkelerin öne çıktığını görüyoruz. Sürekli büyümekte olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu alanda gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektör ise yazılım sektörüdür. Bilişim ve yazılım teknolojileri, ülke kalkınmasının en önemli dinamiği olarak öne çıkmaktadır."



AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'nin büyük bir gelişim gösterdiğini belirten Bakan Işık, "Ülkemizde ekonomik büyüme ve sosyal refahın artması için, güçlü olduğumuz geleneksel sektörlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçmemiz ve aynı zamanda yüksek teknolojili sektörlerin de üretim ve ihracatımız içindeki payını arttırmamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için odaklanmamız gereken alanların başında ise Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarım gelmektedir. Odaklanmamız gereken bir diğer konu da mal ve hizmet üretimi gerçekleştirdiğimiz bütün alanlarda bilişim teknolojilerindeki etkinliğimizi arttırmaktır. Son 13 yılda uyguladığımız politikalarla orta ve yüksek teknoloji ürün ihracatının toplam ihracattaki payını yüzde 53,8'den 64,8'e çıkardık. AK Parti hükümetleri döneminde 76 olan üniversite sayımız 193'e, 2 olan teknopark sayımız 59'a, Ar-Ge merkezi sayımız 184'e ve teknoloji transfer ofisi sayımız 34'e ulaştı. Yine Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine verdiğimiz destekler neticesinde 2002 yılında yüzde 0,53 olan Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki payı, 2013 yılında yüzde 0,95'e yükseldi. Bilişim sektöründe en önemli unsurların başında gelen nitelikli insan kaynağı bakımından 2002'de 28 bin 964 Ar-Ge personeli sayısı 2013'te 112 bin 969 kişiye yükseldi. 2000'li yılların başında 1 milyar dolar için IMF kapısında bekleyen Türkiye, 2015 yılında girişimcilerimizin yapacağı Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine sadece Bakanlığımız bütçesinden 1 buçuk milyar TL ayırabiliyor. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, yeni bir atılımın eşiğindedir. İnşallah 7 Haziran sonrası Türkiye, güven ve istikrar içinde yeni bir başarı hikayesi yazacaktır" diye konuştu.








#teknoloji
#bilim
#bilişim
#bilişim vadisi
9 yıl önce