|

BM'de çocuk istismarına inceleme

BM, cinsel taciz iddialarının soruşturulma yöntemine ilişkin inceleme paneli oluşturdu. Kanada yüksek mahkemesi eski üyesi Marie Deschamps'ın başkanlığını yapacağı panel, raporunu 10 hafta içinde BM Genel Sekreterliği'ne sunacak.

Yeni Şafak
20:34 - 22/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:41 - 22/06/2015 Pazartesi
AA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) görev yapan Fransız askerlerin çocuklara cinsel tacizde bulunduğuna ilişkin iddialar üzerine, BM'nin bu tür konuları ele alış biçimini inceleyecek bağımsız uzmanlar paneli oluşturdu.



Konuya ilişkin BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın OAC'de çocukların yabancı askerler tarafından cinsel istismara uğradıkları iddiası ve BM sisteminin bu iddialara verdiği yanıt nedeniyle derin rahatsızlık duyduğu kaydedildi.



Açıklamada, Kanada yüksek mahkemesi eski üyesi Marie Deschamps'ın başkanlığını yapacağı panelde, Gambiya'dan yargıç Hassan Jallow ile Güney Afrika Cumhuriyeti İnsan Hakları Vakfı İcra Direktörü Yasmin Sooka'nın yer alacağı belirtildi.



Panelin, OAC örneğinde de olduğu gibi BM otoritesi dışında bulunan askerlere yönelik iddiaların incelenmesi konusunda BM sisteminin durumunu gözden geçireceği, bağımsız ve sınırsız bir şekilde tüm BM kayıtlarına erişebileceği ve BM personeliyle görüşebileceği kaydedildi.



Açıklamada, temmuz ayında göreve başlayacak panelin 10 hafta içinde tavsiye ve gözlemlerini içeren raporu Genel Sekreter'e sunacağı ve hazırlanan raporun kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.



BM yetkilisi Anders Kompass'ın sızdırdığı BM belgelerinde, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Fransız barış gücü askerlerinin, çocukları yiyecek ile kandırarak taciz ettiğine ilişkin bilgiler yer almıştı.



BM yetkilisi Kompass, taciz iddialarına ilişkin gerekenin yapılmadığını düşünerek gizli belgeleri Fransız yetkililere sızdırmıştı. BM ise, gerekenin yapılmadığı iddialarını reddetmişti.



Konuya ilişkin Fransa'daki soruşturmanın devam ettiği bildirilmişti.

#Ban Ki-mun
#Orta Afrika Cumhuriyeti
#Fransız askerleri
#cinsel taciz
9 yıl önce