|

Bu Yaz Çok Bunalacağız

Bu haftaki dolu yağışı konusunda öngörüleri tutan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu oldu. Bu yaz İstanbul’un havasının nasıl olacağını konuştuğumuz Mikdat Hoca, “Zaman zaman sıcak hava dalgalarının etkili olacağı, çok bunaldığımız ve orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz günler de olacak” diyor.

Zywiec
04:00 - 1/07/2018 Pazar
Güncelleme: 10:27 - 12/04/2019 Cuma
AA
Hava durumu öngörüleri nokta atışı tutan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yaz için uyardı: Zaman zaman sıcak hava dalgalarının etkili olacağı, çok bunaldığımız günler olacak.
Hava durumu öngörüleri nokta atışı tutan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yaz için uyardı: Zaman zaman sıcak hava dalgalarının etkili olacağı, çok bunaldığımız günler olacak.

Bu hafta dolu yağışı uyarısı yapılınca ortaya çok renkli görüntüler çıktı. İstanbul teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun Twitter paylaşımları en az dolu görüntüleri kadar konuşuldu. Kadıoğlu, dolunun Salı günü değil Çarşamba günü daha tehlikeli olacağını takipçilerine söyledi. Kadıoğlu’nun uyarısı daha çok gökgürültülü yağışlarda insanların dışarı çıkıp arabalarıyla uğraşmaması ve trafiğe girmemesi, yağış geçene kadar uygun bir yerde beklemesi yönündeydi. Tahminleri en çok tutan Mikdat Hocayla bir araya gelip bu yaz İstanbul’un havası nasıl olacağını konuştuk. Kadıoğlu bu yaz bizi bunaltıcı sıcakların beklediğini söyledi.

YAĞIŞ DA VAR

Kadıoğlu’nun bu yaz için tahminleri şöyle: “Mevsimlik tahminlerde bu yıl yeni başlayan yaz mevsimi için ülkemizin büyük bir bölümde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde olacağını söylüyor. Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu ise mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde daha sıcak olacağı tahmin ediliyor. Bununla beraber zaman zaman sıcak hava dalgalarının etkili olacağı, çok bunaldığımız ve orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz günler de olacak. Yağışlar ise Marmara, Ege ve Batı Karadeniz ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde mevsim normallerinin altında olması bekleniyor. Doğu Karadeniz Bölgesinde mevsim normallerinin biraz üzerinde yağış miktarı olması tahmin ediliyor. Şüphesiz hava, havai bir şeydir ama bugünlerdeki fırtınaların neden oluştuğu konusunda bir şüphemiz yok. Özetle bu yaz benzer durumlarda boranlar oluşmaya devam edecektir.”


12 SAATE İNANIN

Hava durumu tahminlerinin tutmadığı vakaları daha sık yaşıyoruz günümüzde. “En uzak kaç günlük hava tahmini yüzde kaç oranında yapılabilir teknik olarak?” diye sorduğumuz Kadıoğlu, şöyle cevap veriyor: “Genel olarak yapmış olduğumuz modern hava öngörüsünün yakın gelecekte (6-12 saat) için güvenilir, 1 veya 2 gün için ise çoğunlukla güvenilir olacağını söyleyebiliriz. Güvenilir hava tahmini 2 günle sınırladık çünkü, bugün bile yapmış olduğumuz hava tahmini 2 günü geçince güvenilirlik derecesi hemen aşağı iniyor. Bu yüzden günümüzde doğru olarak yapılan hava tahminleri 3 günlükten 5 günlüğe kadar yapılır ve ama bu her gün tekrar gözden geçirilir. Dünyanın gezegensel büyüklüğüne göre en fazla 14 günlük güvenilir hava tahmini yapılabilir. Daha uzun vadeli tahminler ise genellikle mevsim normallerine göre kıyaslama şeklinde yapılır.”

  • Çöp kuşları giderek artıyor
  • Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Hava tahminlerini web sitelerinden alıp aynen vermeye ‘meteorolojik kanser’ deriz. Sayısal hava tahmin modellerinin sonuçlarını alıp yorumlamaya ise ‹hava öngörüsü› denir. Türkiye için hava öngörüsü veren tek kaynak Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür. Diğer tüm web siteleri ve cep telefonlarındakilerin hepsi hava tahminidir; hava öngörüsü değil” diyor ve model sonuçlarının tek başına, yorumlanmadan kullanılmayacağını belirtiyor. İklim değikliğine bağlı olarak yaz mevsiminin genişlediğine vurgu yapan Kadıoğlu, “Narin kuş türleri azalırken İstanbul’da karga ve martı gibi çöp kuşlarının sayısında artışlar var. Ayrıca iklim değişikliği hidro-meteorolojik afetlerin şiddetini, sayısını ve etkili olduğu süreleri artırıyor ve daha da artıracak” diyor.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu
#Yaz
#Sıcaklık
6 yıl önce