|

Bu ürünlere dikkat edin

Son kullanma tarihi bulunmayan ürünlere karşı vatandaşı uyaran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşcı, "Aldığınız ürünlerin kullanma kılavuzu olup olmadığını kontrol edin, nerede üretildiği belli olmayan, son kullanma tarihi bulunmayan ürünleri bize bildirin" dedi.

Yeni Şafak
11:16 - 25/12/2015 Cuma
Güncelleme: 09:26 - 25/12/2015 Cuma
AA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, vatandaşların aldıkları üründen dolayı mağduriyet yaşamamaları için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Tüketicilerin, aldıkları ürünün kullanma kılavuzu olup olmadığını kontrol etmelerini, nerede üretildiği belli olmayan, son kullanma tarihi bulunmayan ürünleri bize bildirilmelerini istiyoruz" dedi.



Aşcı, Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkelerin başında Almanya ve Çin'in geldiğini söyledi.



Yıllık 160 milyar dolara yakın ihracatın içinde Irak'ın payının 12 milyar dolar olduğunu belirten Aşcı, Rusya'nın da ticaret yapılan ülkeler arasında ilk üçte yer aldığını dile getirdi.



Bakanlık olarak ithalat edilen ürünlerde sağlığa zararlı ürünlerin ülkeye girişine izin verilmemesi için sıkı denetimlerin yapıldığını ifade eden Aşcı, şöyle konuştu:



"Çin, dış ticaret açığı verdiğimiz bir ülke. Çok mal alıyoruz ama yeterince ürün satamıyoruz. Sadece bize değil, Çin tüm dünyaya çok fazla mal satıyor. Aldığımız ürünler, ithalat öncesi denetimlerden geçiyor. İthalat başlamadan önce, gıda ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilaç ise Sağlık Bakanlığı, teknolojik ürünler Bilim ve Sanayi Bakanlığı, çevre ile ilgiliyse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimi yapılıyor. Genel olarak da Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkisinde olan ürünler var. Bunların gerekli kontrolleri yapılıyor. Oyuncaklar ve okul malzemelerinde fitalat ve azo boyar denetimleri yapıyoruz. Bu maddeler tespit edilirse ürünlerin ithalatına izin vermiyoruz."



"Tüm kontrolleri ithalat yapılmadan önce tamamlıyoruz"


Aşcı, Bakanlığa bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından iç piyasada üretilen ve ithalat sonrası iç pazara sürülen ürünlerin denetimin yapıldığına işaret ederek, "Sakıncalı ürünler varsa, bunların piyasadan toplatılması da dahil yaptırımlarımız var. Bunlar ürün güvenliği adı altında yaptığımız çalışmalar. Ekonomi Bakanlığımızın koordinesinde, tüm bakanlıklarımızla iş birliği halinde tüm kontrolleri ithalat işlemleri yapılmadan önce tamamlıyoruz" diye konuştu.



Tüketicinin korunmasına ilişkin kanunun çıktığını hatırlatan Aşcı, şunları kaydetti:



"Yine bu alanda 28 alt yönetmelik ve tebliğ tamamlandı, yürürlüğe girdi. Bunların hepsi tüketicimizin korunması, hak ettiği şekilde korunmasına yönelik çalışmalar. O anlamda denetimlerimiz devam edecek. İhtiyaç ve vatandaşlarımızdan talep olursa mevzuat yeniden gözden geçirilecek. Vatandaşlarımızın birinci sınıf insan olarak hak ettiği bir şekilde güvenli ürüne sahip olmaları, aldıkları üründen dolayı mağduriyet yaşamamaları için çalışmalar yapıyoruz. Tüketicilerin, aldıkları ürünün kullanma kılavuzu olup olmadığını kontrol etmelerini, nerede üretildiği belli olmayan, son kullanma tarihi bulunmayan ürünleri bize bildirilmesini istiyoruz."

#Cenap Aşçı
#Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
8 yıl önce