|

Bunu yapmadan ev kiralamayın

Tanımı basit olmakla birlikte ev sahibi ve kiracı arasında birçok anlaşmazlık çıkabiliyor, hatta bazı anlaşmazlıklar mahkemelerde sonuçlanıyor. Bu nedenle kira sözleşmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Peki kira sözleşmesi nedir, kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, kira sözleşmesi örneği ile birlikte tüm detaylar haberimizde.

Yeni Şafak
13:19 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:31 - 18/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Kiralayan ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmeleri büyük önem arz ediyor. Çünkü yapılan sözleşme her iki tarafı da koruma altına alan bir belge niteliği taşıyor. Taraflar arasında kiralama sürecinin başlangıcından itibaren yapılan bu sözleşme ile, ilerleyen dönemlerde yaşanacak olan anlaşmazlıkların önüne geçiliyor. Nitekim yapılan kiralama işlemi bir para işidir ve akraba/eş/dost arasını dahi bozabilecek bir güç. Bu yüzdendir ki sözleşme doldurulurken olası yaşanabilecek sorunlar, maddeler olarak sözleşmeye yazılmalı. Bu kadar önemli olan kira sözleşmesi nedir gelin içeriğine daha detaylı bakalım...

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kira sözleşmesi, “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu araştırın.

Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını kontrol edin. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemli!

Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.

Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların yazılmış olmasına dikkat edin.

Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli.

Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” olarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).

Depozito veriyorsanız niçin verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağı yazın. Bu konu oldukça önemli zira genelde sorunlar buradan çıkıyor.

Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.

İŞTE KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ:



KİRA SÖZLEŞMESİNDE GENEL KOŞULLAR NELERDİR?

Borçlar kanunda geçen maddelere dayanarak hazırlanır ve neredeyse bütün kira sözleşmelerinde standart ve benzer maddelerden oluşur. Genellikle yukarıda bahsedilen borçlar kanununun ilgili maddelerinin bir özeti şeklinde yer alır. Kiracı ve ev sahibi arasındaki hukukun genel özeti olarak da düşünülebilir.

Kira sözleşmelerinde özel koşullar tamamen ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmayı ifade eder. Yani, başka bir deyişle kiracı ve ev sahibi üzerinde anlaştıkları standart dışı tüm konular burada yazar.

Özel koşullara en fazla kullanılan maddeleri örnek olarak sıralarsak:

Kiralanan alt kiraya verilemez, ortak alınamaz; devir ve temlik edilemez.

Kiralanan, kullanım amacı dışında herhangi bir amaçla kullanılamaz.

Kiralananda, kiracı, eşi ve çocuklarının dışında kimse kalamaz.

Kiralananın kapıcı/kaloriferci, yakıt ve genel giderleri kiracı tarafından ödenir.

Kiracı, kiralananı özenle kullanacak; kiralayan da gerekli onarımları, kiracının uyarısından itibaren on gün içinde teknik olanaksızlar hariç yaptıracaktır.

Kiracı, üç gün içinde aile beyannamesini mahalle muhtarlığına verecektir.

#Kira sözleşmesi
#Kira
#Ev
#Emlak
6 yıl önce