|

Çin yeni hamlesiyle ABD'yi korkuttu

Çin, ABD ve Japonya'yı tedirgin eden bir çalışma başlattı. Çin Savunma Bakanlığı, yerli imkanları kullanarak ikinci uçak gemisini inşa edileceğini açıkladı. 50 bin tonajda olacak olan uçak gemisinin, ABD'nin Guam üssünü vurabilecek kapasitede olduğu açıklandı.

Yeni Şafak
12:55 - 4/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:26 - 4/01/2016 Pazartesi
Diğer

Çin ordusunun kısa süre önce ikinci uçak gemisinin inşasına başlandığını teyit etmesi ve orduda yeni kuvvet komutanlıklarının kurulması, bölgedeki dengelerin değişeceği şeklinde yorumlandı.



ABD ve Japonya tedirgin


Çin donanmasının gemilerini modernize ederek uzak hedeflere hızlı bir şekilde ulaşma çabası başta ABD olmak üzere, Japonya ve diğer bölge ülkelerini tedirgin ediyor.



Vargay zaman kazandırdı


Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Yang Yujun'ün Perşembe günü doğruladığı Çin'in ikinci uçak gemisini yaptığı haberi beklenen bir gelişmeydi. Zira Çinli bir işadamı tarafından 'kumarhane' yapılacak diye Ukrayna'dan alınan uçak gemisi Varyag (yeni adıyla Liaoning), 2001 yılında Karadeniz'den İstanbul boğazını geçerek Çin'e ulaşmış ve Çin ordusu, denizlerde iddialı olacağı sinyalini vermişti. Nitekim eğitim için kullanılan Varyag, Çin'e kendi uçak gemisini üretmesi için önemli bir zaman kazandırdı.


Çin'in ikinci uçak gemisi yapmakta olduğu haberleri daha önceleri de duyulmuştu; ancak Çin'in bunu resmen doğrulaması, bölgedeki askeri dengelerin artık Çin'in etkisiyle değişeceği şeklinde yorumlandı.



Yeni uçak gemisi 50 bin tonajda olacak


Çin medyasına göre, Çin'in kuzeyindeki Dalian'da bulunan tersanede inşa edilecek yeni uçak gemisi 50 bin tonajda olacak. Yeni yapılacak uçak gemisinin Çin teknolojisi kullanılarak inşa edileceğini söyleyen Savunma Bakanı sözcüsü Yang, ilk uçak gemisi Liaoning'dan elde edilen tecrübelerin yeni uçak gemisinde uygulanacağını belirtti.



Çin Deniz Kuvvetleri son yıllarda yeni savaş platformlarını donanmasına ekliyor. Özellikle nükleer kapasiteye sahip firkateyn, muhrip (destroyer) ve denizaltıları deniz filosuna katmaya devam ediyor.


Son olarak Çin'in 3 Eylül 2015'teki Zafer Bayramı'nda sergilediği silahlardan Doğu Rüzgarı DF-21D uçak gemisi savar füze, ABD'nin korkulu rüyası olarak yorumlanmıştı. Bu füzenin, ABD'nin Asya Pasifik bölgesindeki unsurlarına tehdit oluşturduğu belirtiliyor.



ABD'nin Guam üssünü vurabilecek


Çin'in sergilediği yeni silahlardan biri de yine DF serisi füzelerden DF-16. Bu füzenin, "Çin'in başağrısı konumundaki Tayvan'ı tehdit edeceği", 5 bin kilometre menzilli uçak gemisi savar DF-26'nın ise ABD'nin Guam üssünü vurabilecek kapasitede olduğu kamuoyuna yansımıştı.


Çin donanmasının gemilerini modernize ederek uzak hedeflere hızlı bir şekilde ulaşma çabası da, Japonya, ABD ve Asya ülkelerini tedirgin ediyor.



Uçak gemisinin savaş kabiliyeti yok


Askeri uzmanlar, Çin'in uçak gemisi ve donanmasını artırma çabası, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Batı Pasifik'te hamisi görevi yapan ABD ile rekabete girmesi anlamına geldiğini söyledi.



Çin donanmasında görev yapan Liaoning uçak gemisinin henüz savaşma kabiliyeti olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, Liaoning uçak gemisinin daha çok "egzersiz yapma, eğitim görme ve teknoloji geliştirme projesi" olarak algılanmalı diyor.


Liaoning uçak gemisinde 24 Shenyang J-15 savaş uçağı, 6 adet Changhe Z-18F denizaltı önleme helikopteri, 4 adet Changhe Z-18J erken ihbar helikopteri, 2 adet Harbin Z-6C kurtarma helikopteri bulunuyor.



Asya'nın denizleri çatışmaya sebep oluyor


Asya'nın denizleri ve adaları, sıkı sık anlaşmazlıklara hatta askeri çatışmalara sebep oluyor. Japonya ve Rusya, Hokkaido üzerinde problem yaşıyor. Japonya ve Çin, Doğu Çin Denizi'ndeki adalarında hakimiyet mücadelesi veriyor. Güney Çin Denizi'ndeki birçok ülke Spratley Adaları üzerinde hak iddia ediyor.



Güney Çin Denizi son dönemde Çin ile ABD arasında güç mücadelesine dönmüş durumda. Çin, söz konusu bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarını, toprak doldurmak suretiyle adalara dönüştürüyor. Bu durum, donanmasının yüzde 60'ını Pasifik bölgesine kaydırmakta olan ABD'yi oldukça rahatsız ediyor.


#Çin
#uçak gemisi
8 yıl önce